Άρχισαν τα όργανα για τη συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Αν και με αρκετή καθυστέρηση (δεδομένου ότι στις άλλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ήδη παρθεί) άνοιξε δημόσια και στα Γρεβενά η συζήτηση για την επικείμενη συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Μια συζήτηση που ξεκίνησε με τη προχθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και και συνεχίστικε Τετάρτη (19:00 μμ Δημαρχείο Γρεβενών) με τη διοργάνωση ανοιχτής συνάντησης-συζήτησης με θέμα:” Συγχώνευση ΑΕΙ-ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τι μέλει γενέσθαι”.

Σημειωτέων ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνη Δασκαλόπουλου, του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ στα Γρεβενά και των φοιτητών του τμήματος.

Όσον αφορά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ναι μεν αυτό που αποφασίστηκε (κατόπιν και σχετικής πρότασης που έγινε από τον Βουλευτή Γρεβενών, Χρήστο Μπγιάλα) με συντριπτική πλειοψηφία ( καταψήφισαν μόνο οι δύο σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ) ήταν ένα καταρχήν”ναι” στη συγχώνευση των δυο ιδρυμάτων”, ωστόσο η κουβέντα που προηγήθηκε “ανέδειξε” μια έκδηλη ανησυχία, ερωτήματα και προβληματισμούς, κυρίως σχετικά με τη χωροταξική κατανομή των τμημάτων του ιδρύματος που θα προκύψει από αυτή τη συγχώνευση.

Την αναγκαιότητα καταρχήν για τη θετική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για τη συγχώνευση των δύο Ιδρυμάτων και τη πίεσή του προς το υπουργείο έτσι ώστε να προχωρήσει τάχιστα αυτή η διαδικασία, αλλά και την δυναμική διεκδίκηση σύσσωμης της Γρεβενιώτικης κοινωνίας περισσότερων τμημάτων, όταν επιτέλους το υπουργείο καταθέσει το σχετικό σχέδιο νόμου της συγχώνευσης που θα περιλαμβάνει τη χωρική κατανομή των νέων Τμημάτων, ζήτησε από το Σώμα ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κ. Νικολάου.

Όπως είπε, παρουσία των δύο Πρυτάνεων του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου κκ Γκανάτσιου και Τουρλιδάκη αντίστοιχα, το πόρισμα της Επιτροπής Γαβρόγλου (3 μέλη του ΤΕΙ 3 μέλη του ΑΕΙ και 3 μέλη “διορισμένα” από το υπουργείο) που κατατέθηκε στο υπουργείο είναι “Κοζανοκεντρικό και “Φλωρινοκεντρικό” και αδικεί τα Γρεβενά, καθώς περιλαμβάνει συνολικά στο Νέο Πανεπιστήμιο  8 Σχολές και 25 Τμήματα σε αρχικό στάδιο εκ των οποίων 12 Τμήματα και 4 έδρες Σχολών στην Κοζάνη , 7 Τμήματα στην Φλώρινα, 3 Τμήματα στην Καστοριά, 2 Τμήματα στα Γρεβενά και  1 Τμήμα στην Πτολεμαΐδα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι τη δεδομένη στιγμή οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στα Γρεβενά μπορούν να στεγάσουν ακόμη και 4 Τμήματα τη στιγμή που στη Κοζάνη δεν επαρκούν για τη στέγαση όλων των τμημάτων που προτείνεται να λειτουργήσουν εκεί. Παράλληλα, διαφώνησε έντονα με το γεγονός ότι στο ίδιο πόρισμα προτείνεται να αλλάξει όνομα το ήδη υπάρχον τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που λειτουργεί στα Γρεβενά και να μετονομασθεί σε “Τμήμα Επιχειρηματικής Πληροφορικής ενώ και η έδρα της Σχολής να πάει στη Κοζάνη, ρωτώντας τις πρυτανικές αρχές με μια ακαδημαϊκά κριτήρια προχώρησαν σε αυτή την επιλογή και δεν πρότειναν να αλλάξει όνομα το αντίστοιχο τμήμα που σήμερα εδρεύει στη Κοζάνη αντί των Γρεβενών.

Συγεκριμένη απάντηση επί του θέματος ο κ. Νικολάου δεν πήρε, ενώ και άλλες φωνές που ακούστηκαν στη συνέχεια, όπως αυτή του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Κανναβού, του επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου κ Κουπτσίδη, αλλά και άλλων εκπροσώπων φορέων και απλών πολιτών που παραβρίσκονταν στη συνεδρίαση , συνέστησαν την αναγκαιότητα εγρήγορσης, συστράτευσης και δυναμικής διεκδίκησης από τη πλευρά της τοπικής κοινωνίας έτσι να μην αδικηθούν στη χωροταξική κατανομή τα Γρεβενά.

Όλες αυτές οι αναφορές προβλημάτισαν το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν είναι τυχαίο ότι αποφασίσθηκε σε περίπου ένα 15νθήμερο να ξαναγίνει σχετική συνεδρίαση όπου και θα κατατεθεί συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει και τη χωροταξική κατανομή των τμημάτων, ενώ και ο κ. Μπγιάλας συμφώνησε ότι η διεκδίκηση αυτή είναι αναγκαία και θα γίνει πράξη όταν κατατεθεί και επίσημα σε διαβούλευση το τελικό σχέδιο νόμου από το υπουργείο.

Πλέον, η σημερινή ανοιχτή συζήτηση που θα διεξαχθεί, όπως προείπαμε στο Δημαρχείο, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι βέβαιο ότι θα ακουστούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη χωροταξική κατανομή των τμημάτων και των σχολών του νέου κυοφορούμενου Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. “Πρωϊνή” Γρεβενών