Αίτημα για κήρυξη του Δήμου Γρεβενών σε έκτακτη ανάγκη

Δε πρόλαβε να φύγει ο “Τηλέμαχος”, ο οποίος έπληξε ολόκληρο το Νομό Γρεβενών με σφοδρές χιονοπτώσεις και κυριολεκτικά πολικές θερμοκρασίες (ολικό παγετό) και από το πρωί της Τετάρτης ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη περιοχή μας. Το νέο κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία “Υπατία” … είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον Τηλέμαχο καθώς προέρχονταν από τα δυτικά νοτιοδυτικά.

Αυτό σημαίνει ότι επικρατούν κυρίως νότιοι άνεμοι με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στη περιοχή μας να παραμένει οριακά πάνω από το μηδέν, ωστόσο η ένταση των χιονοπτώσεων ήταν τόσο μεγάλη που κυριολεκτικά παρέλυσε τη πόλη των Γρεβενών αλλά και ολόκληρο το Νομό. Είναι ενδεικτικό ότι στις 7 το πρωί της Πέμπτης το ύψος του χιονιού στα ορεινά του Νομού Γρεβενών από Δασύλλιο μέχρι Περιβόλι και από Κρανιά μέχρι Μέγαρα είχε ξεπεράσει το 1 μέτρο ενώ αγγίζει το ενάμισι μέτρο σε Σαμαρίνα και Βασιλίτσα. Στα 70 εκατοστά κυμάνθηκε το ύψος του χιονιού και στο νότιο-νοτιοανατολικό τμήμα του Νομού (Βέντζια, Χάσια, Δεσκάτη). Μαραθώνιο αγώνα προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού δίνουν εκ νέου από το μεσημέρι της Τετάρτης η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Γρεβενών και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

 

 

Συνολικά στη μάχη του αποχιονισμού έχουν ριχτεί περίπου 60 αποχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Γρεβενών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στα ορεινά (Περιβόλι κλπ) έχουν επιστρατευτεί φορτωτές καθώς η ποσότητα του χιονιού είναι πολύ μεγάλη και δυσκολεύει το έργο των αποχιονιστικών. Λόγω της έντασης του χιονιά από το μεσημέρι της Τετάρτης μέχρι και τα μεσάνυχτα, το έργο του αποχιονισμού ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ αρκετές ζημιές προκλήθηκαν και σε αποχιονιστικά μηχανήματα με αποτέλεσμα σε κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες σε διάσπαρτα μέρη του Δήμου το έργο του αποχιονισμού να έμεινε πίσω και αρκετά χωριά παρέμειναν αποκλεισμένα μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πάντως, όπως τόνισε στη «Πρωινή» ο Δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, «αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, εκτιμώ ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης τα εκχιονιστικά μηχανήματα θα έχουν καταφέρει να φτάσουν ακόμη και στο τελευταίο χωριό». Σε κάθε περίπτωση, σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Νομού η κίνηση των οχημάτων γίνεται αποκλειστικά με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χειμερινά λάστιχα. Σε πρώτη φάση, η επιχείρηση αποχιονισμού επικεντρώνεται στο άνοιγμα των οδικών αρτηριών, ενώ ο αποχιονισμός εντός των χωριών θα γίνει σταδιακά τα επόμενα 24ωρα. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα υδροδότησης σε αρκετά χωριά του πρώην Δήμου Αγίου Κοσμά, ενώ δεκάδες είναι και οι κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες παραμένουν αποκλεισμένες, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα (σσ. μεσημέρι Πέμπτης).

 

 

Να σημειωθεί ότι με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών απαγορεύτηκε η κίνηση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική-Οδό Γρεβενών Τρικάλων ενώ κάτι αντίστοιχο ίσχυε και στην Εγνατία Οδό μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Σύσσωμη η Αστυνομική Διεύθυνση βρίσκεται στις επάλξεις και ειδικά συνεργεία της τροχαίας βρίσκονται στις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες προκειμένου να βοηθήσουν όσους ταξιδεύουν. Στη πόλη των Γρεβενών Από το 2012 είχε να παρατηρηθεί τόσο έντονη χιονόπτωση μέσα στη πόλη των Γρεβενών.

Κυριολεκτικά τα Γρεβενά ξύπνησαν με ένα παχύ στρώμα χιονιού, ύψους 60 εκατοστών να καλύπτει τα πάντα. Καθ´ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο αποχιονιστικός μηχανισμός του Δήμου Γρεβενών ήταν στις επάλξεις. Ο αποχιονισμός στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης ήταν ικανοποιητικός, ωστόσο, δε συνέβη το ίδιο και στους παράδρομους καθώς η ποσότητα του χιονιού ήταν πολύ μεγάλη. Να σημειωθεί ότι αναμένεται να επιστρατευθούν και κάποια φορτηγά προκειμένου να απομακρύνουν τις μεγάλες ποσότητες χιονιού που συγκεντρώθηκαν σε πολλά σημεία από τα αποχιονιστικά μηχανήματα. Οι κάτοικοι της πόλης -και όλου του Νομού- δοκιμάζονται έντονα σε όλα τα επίπεδα καθώς, εκτός από τον ολικό παγετό που επικρατεί εδώ και μία εβδομάδα, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον ισχυρό χιονιά με ότι αυτό συνεπάγεται.

Πέρα από την ταλαιπωρία των κατοίκων άρχισαν να φαίνονται και οι πρώτες συνέπειες στην τοπική οικονομία. Επιχειρήσεις διακόπτουν την λειτουργία τους ή υπολειτουργούν, η δημόσια διοίκηση «χωλαίνει» καθώς υπάρχουν ασθένειες και δυσκολίες μετάβασης του προσωπικού, ενώ τα εμπορικά καταστήματα έχουν σχεδόν μηδενικούς τζίρους. Στα σούπερ μάρκετ άρχισαν σιγά σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ελλείψεις προϊόντων, όπως τα φρέσκα λαχανικά, καθώς τα προβλήματα της κακοκαιρίας είναι πανελλαδικά και ένα από τα μέτρα της τροχαίας είναι η προληπτική απαγόρευση των μεγάλων φορτηγών στο οδικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας παρέμειναν κλειστές οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Αίτημα για κήρυξη Δήμου Γρεβενών σε έκτακτη ανάγκη Να σημειωθεί ότι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη περιοχή, τη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και αποφασίστηκε ομόφωνα να κατατεθεί αίτημα για τη κήρυξη του Δήμου Γρεβενών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό αίτημα, που υπογράφει ο Δήμαρχος Γρεβενών: «Σας γνωρίζουμε, ότι λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας και του ισχυρού παγετού, που πλήττουν για είκοσι ημέρες και πλέον τον Δήμο Γρεβενών, σε συνδυασμό με τις ακραίες χιονοπτώσεις, με ύψος 0,70 μ. Έως και 1,50 μ., που επικρατούν το τελευταίο διήμερο στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου μας, όπου περιλαμβάνεται ένα μεγάλο αστικό κέντρο και 103 οικισμοί, έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες σε αποχιονισμό του δημοτικού οδικού δικτύου εντός και εκτός των οικισμών, ενώ παρατηρούνται σημαντικές βλάβες στην υδροδότηση και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΓ.

Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας, να αποφευχθεί ο αποκλεισμός οικισμών, να προστατευθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μεταξύ των οποίων και 800 πρόσφυγες, που φιλοξενούνται σε ξενοδοχειακές μονάδες του ορεινού όγκου του Νομού Γρεβενών), να αποκατασταθούν οι βλάβες στην υδροδότηση, να προστατευθεί το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της περιοχής και εν γένει να υποστηριχθεί η κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα των πολιτών της περιοχής μας, λαμβανομένου υπ’ όψιν , ότι οι κρατούσες ακραίες καιρικές συνθήκες δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν, αφού υπερβαίνουν κατά πολύ τα συνήθη δεδομένα και με δεδομένο, ότι μάλιστα   ευρισκόμαστε στην αρχή της χειμερινής περιόδου, παρακαλούμε, όπως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κηρύξετε τον Δήμο Γρεβενών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για όλη την έκτασή του. Παρακαλούμε για τις από μέρους σας απαραίτητες ενέργειες».  ”Πρωινή” Γρεβενών