Ανάσα στις επιχειρήσεις με παράταση για χρέη πανδημίας και Επιστρεπτέα

Ισχνό το ενδιαφέρον ως τώρα για τη ρύθμιση χρεών πανδημίας έως 72 δόσεις, καθυστερεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αναμένεται η ανακοίνωση παρατάσεων.

Παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36-72 δόσεις, στην αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής και στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να δώσει ταμειακές ανάσες σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Μετά την παράταση ενός μήνα που έχει «κλειδώσει» για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • Χρέη πανδημίας: Με την αγορά να ζητάει τουλάχιστον τρίμηνη παράταση στην προθεσμία έναρξης αποπληρωμής των χρεών της πανδημίας και με το ισχνό ενδιαφέρον που καταγράφεται για τη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων, αρμόδια στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση η οποία λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Σημειώνεται ότι, από τους περίπου 830.000 δικαιούχους, αίτηση έχουν υποβάλλει μέχρι τώρα περίπου 26.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, αν και αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων.
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας ενώ η ΑΑΔΕ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τη διαδικασία εκκαθάρισης των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι καθυστερήσεις αυτές βάζουν στο τραπέζι το σενάριο παράτασης για την εφάπαξ εξόφληση του κρατικού δανείου με έκπτωση 15%, η οποία εκπνέει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021 αλλά και του χρόνου έναρξης αποπληρωμής των ποσών των ενισχύσεων. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν το κρατικό δάνειο σε 60 άτοκες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022. Πάντως πηγή του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι το σενάριο της παράτασης δεν συνδέεται με την παράταση του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων ως τον Ιούνιο του 2022, που ανακοίνωσε η Κομισιόν.
  • Πάγιες δαπάνες: Εξ αιτίας του κινδύνου να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων κρατικά «κουπόνια» αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ  με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών για ένα τρίμηνο έως τον Μάρτιο 2022. Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.
  • /www.businessdaily.gr/