Αριστερός εφιάλτης για την πρώτη κατοικία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” ακόμα και για χρέη της τάξης των 2.500 ευρώ οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη κατοικία τους σε ένα τσουνάμι πλειστηριασμών που αναμένεται να φουντώσει τις επόμενες μέρες και να κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί με διαδικασίες εξπρές. 

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και κάθε κατηγορίας ακινήτων για οφειλές δανειοληπτών προς τις τράπεζες αλλά και οφειλές μεταξύ ιδιωτών περιλαμβάνονται στην καυτή λίτσα που βρίσκεται στα ειρηνοδικεία και η οποία αναμένεται να “ενεργοποιηθεί” τις επόμενες μέρες.

 

Πρόκειται για 3.500 περιπτώσεις πλειστηριασμών ακινήτων, οι οποίοι όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, τους επόμενους μήνες θα εκτοξευθούν και θα ξεπεράσουν τις 20.000 καθώς οι τράπεζες θα ανεβάσουν ταχύτητα για να πιάσουν τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Το τσουνάμι που έρχεται χτυπά και την πόρτα της κυβέρνησης, η οποία τους επόμενους μήνες θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα διογκούμενο κύμα αντιδράσεων και εκ των πραγμάτων θα κληθεί να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η διάψευση των υποσχέσεών της. 

Χθες ήταν η πρώτη μέρα πραγματοποίησης πλειστηριασμών χωρίς περιορισμούς ως προς το ποσό το οποίο έγινε κατάσχεση. Μόνο ατην Αττική είχαν προσδιοριστεί 60 συνολικά υποθέσεις , με τις 20 από αυτές να αφορούν πρώτες κατοικίες. Οι πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν. Στα ειρηνοδικεία της ελληνικής επικράτειας το κίνημα κατά των πλειστηριασμών απέτρεψε για ακόμα μία φορά την πραγματοποίησή τους. 

Μέλη του κινήματος κατά τωμ πλειστηριασμών είχαν συγκεντρωθεί χθες το απόγευμα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στο ισόγειο, κρατώντας στα χέρια τους πανό με συνθήματα υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το Ειρηνοδικείο αντηχεί τις φωνές τους και το “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” γεμίζει τον χώρο. 

Λίγα λεπτά μετά, οι συμβολαιογράφοι προσπαθούν να διασχίσουν το συγκεντρωμένο πλήθος και να εισέλθουν στο ακροατήριο για την  έναρξη της διαδικασίας. Με συντονισμένες κινήσεις τα 50 και πλέον άτομα που έχουν καταλάβει την είσοδο του δικαστηρίου τους το απαγορεύουν. Την αποχώρησή τους συνοδεύουν νέα συνθήματα και γιουχαϊσματα.

Στο πλήθος αυτό συναντάς από πολιτικούς μέχρι απεγνωσμένους οφειλέτες που παλεύουν με νύχια και με δόντια να σώσουν το σπίτι τους. Τους ακούς να κάνουν φωναχτά υπολογισμούς για τα πόσα χρήματα θα πρέπει να συγκεντρώσουν για να σώσουν την κατοικία τους.

Και άλλους, πιο σύνθετους, για το πως θα παραμείνουν στη ζωή για αρκετές δεκαετίες προκειμένου να καταφέρουν να ξεπληρώσουν το δάνειο που πήραν σε άλλα χρόνια -χρόνια ευδαιμονίας και αφθονίας. Η απόγνωσή τους μεταγγίζεται στους οικείους τους. Συναντάς με το βλέμα ανθρώπους που ανταλλάσσουν κουράγιο. Οι αριθμοί γεννούν φόβο. Ψαλιδίζουν κάθε ελπίδα, κάθε ψήγμα αισιοδοξίας.http://newpost.gr