Αυτές είναι οι αιτίες που είναι βουλωμένη η μύτη σου, ακόμα και το καλοκαίρι!

Μπορεί ο χειμώνας να τελείωσε, αλλά το συνάχι δεν λέει να σταματήσει. Το ότι μπορεί να έχεις ακόμα βουλωμένη μύτη, οφείλεται σε πολλές αιτίες που δεν φανταζόσουν ποτέ!

Μπορεί να είναι κρύωμα, μόλυνση, αλλεργία, να οφείλεται σε εγκυμοσύνη ή ακόμα και στο αφρόλουτρο σου. Αυτές είναι κάποιες από τις αιτίες που είναι βουλωμένη η μύτη σου, μαζί με άλλες πολλές.

Η μύτη είναι μπουκωμένη, όταν τα αιμοφόρα αγγεία στους ιστούς στη μύτη μολύνονται και δημιουργείται φλεγμονή. Πρέπει να απαλλαγείς από την βουλωμένη μύτη, αφού σου δημιουργεί προβλήματα στην αναπνοή και για να το κάνεις αυτό ψάξε την βασική αιτία του προβλήματος!

Αλλεργία

Η αλλεργία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η γύρη, η σκόνη, τα κατοικίδια, η υγρασία και το γρασίδι. Εκτός από το φτέρνισμα και τη φαγούρα, το δάκρυσμα των ματιών, το κλασικό σύμπτωμα των αλλεργιών είναι μια μπουκωμένη μύτη. Η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή να αποφεύγεις και να μένεις μακριά από ότι στο προκαλεί. Τα αντιισταμινικά φάρμακα, τα οποία λειτουργούν αποκλείοντας ένα χημικό του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζεται ισταμίνη, το οποίο εμπλέκεται σε αλλεργικές αντιδράσεις, μπορούν να βοηθήσουν. Έτσι, οι ρινικές πλύσεις απομακρύνουν τα αλλεργιογόνα. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς καθαρισμένο, απεσταγμένο ή βραστό νερό ή πάρε ένα σπρέι από το φαρμακείο.

Ιγμόρεια
Τα ιγμόρεια είναι οι κοιλότητες στο κρανίο, που βοηθούν στην αποστράγγιση της βλέννας από το σύστημά σου. Εάν οι ιγμορείες μολυνθούν ή φλεγμονώσουν, μπορεί να καταλήξει σε συμφόρηση και σε μπούκωμα. Τα βακτήρια, οι ιοί, και οι αλλεργίες μπορεί να οφείλονται σε αυτό. Κάτι τέτοιο μπορεί να διαρκέσει παροδικά, για λίγες εβδομάδες, ή ακόμα και χρόνια (chronic sinutis). Η βλέννα παγιδεύεται στα αγγεία, μεγαλωνοντας την φλεγμονή και τα συμπτώματα επιμένουν. Τότε μπορεί να έχεις πονοκεφάλους, αλλά και συνεχώς βουλωμένη μύτη.

Διάφραγμα
Το μπούκωμα μπορεί να οφείλεται και στην ίδια τη δομή της μύτης σου. Όταν ο διαιρέτης χόνδρου και οστού μεταξύ των ρουθουνιών βγαίνει εκτός από το σχήμα, συνήθως λόγω τραυματισμού ή σπασμένης μύτης. Ένα σύμπτωμα, ενός αποκλίνοντος διαφράγματος, είναι το να μπορείς μόνο να αναπνέεις από τη μία πλευρά της μύτης. Εάν το διάφραγμα είναι στραμμένο προς τη μία πλευρά, αυτό θα προκαλέσει μόνο προβλήματα σε αυτή τη μία πλευρά.

Εγκυμοσύνη

Και όμως, είναι πολύ πιθανό να συμβεί, όσο και να μην το φανταζόσουν. Ονομάζεται ρινίτιδα της εγκυμοσύνης και οφείλεται στην αύξηση του αίματος στον μαλακό ιστό της μύτης, και μπορεί να διαρκέσει και τους 9 αυτούς μήνες. Αν έχεις αποκλίνοντα διαφράγματα, μίλησε στο γιατρό σου, για τη διόρθωσή του πριν να μείνεις έγκυος, καθώς η χειρουργική επέμβαση δεν αποτελεί μια από τις επιλογές σ΄ αυτό το κρίσιμο διάστημα.

Ρινικοί πολύποδες
Αν και δεν πονάνε, ούτε ματώνουν, μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος και να δημιουργήσουν προβλήματα, μπλοκάροντας την αναπνευστική οδό. Ακόμα, μπορεί να επηρεάζουν την αίσθηση της οσμής και της γεύσης. Εάν έχεις κυστική ίνωση ή άσθμα, μπορεί να είσαι πιο επιρρεπής στην ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων. Για περίπου το 10% έως 20% των ανθρώπων με αυτές τις αναπτύξεις, τα στοματικά ή ρινικά στεροειδή αρκούν για να συρρικνωθούν οι πολύποδες και να τους αποτρέψουν από το να επιστρέψουν.

Στενή ρινική οδός
Κάποιοι άνθρωποι τυχαίνουν να γεννηθούν με αυτό, και είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα με μπουκωμένη μύτη. Ακόμα, είναι πιο δύσκολο για αυτούς να αναπνεύσουν μερικές φορές, κάτι που κάνουν πιο αργά από το σύνηθες.

Αρώματα

Ορισμένα χημικά που περιέχονται σε αρώματα και σε είδη υγιεινής μπορεί να ενοχλήσουν την μύτη σου. Τα αρώματα είναι ο συνήθης ένοχος, ειδικά σε προϊόντα σώματος ή μαλλιών, που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπό σου. Όχι μόνο μπορεί να μπουκώσουν την μύτη σου, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα και στην οσμή σου.

Στρες

Το στρες και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες, μπορεί να επηρεάσουν και να αλλάξουν το επίπεδο των ορμονών, οι οποίοι μεγαλώνουν τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη σου, δημιουργώντας προβλήματα στην αναπνοή. Αυτό ονομάζεται αγγειοκινητική ρινίτιδα ή μη αλλεργική ρινοπάθεια, και καλό θα ήταν να αποβάλεις ότι σου προκαλεί άγχος!

Τρέχει συνέχεια η μύτη σου; Ξέρουμε τι φταίει!

Ξυπνάς με βουλωμένη μύτη κάθε πρωί; Τρέχει συνέχεια η μύτη σου μόλις ανοίξεις την πόρτα του υπνοδωματίου σου κι εκεί που νιώθεις υγιής, ξαφνικά αισθάνεσαι σαν να έχεις κρυολόγημα; Ο λόγος είναι πολύ απλός, απλά δεν σου πηγαίνει το μυαλό στο τι φταίει. Αν τρέχει συνέχεια η μύτη σου, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο λίγο πριν … Συνεχίστε να διαβάζετε το Τρέχει συνέχεια η μύτη σου; Ξέρουμε τι φταίει!.

ΠΗΓΗ:ipop.gr