Γιώργος Δασταμάνης:«Τα Γρεβενά δεν θα γίνουν σάκος του μποξ»

«Τα Γρεβενά δεν θα γίνουν σάκος του μποξ. Είμαστε ο μικρότερος Νομός της Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος μας σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος σε όλη την Περιφέρεια. Η αναλογικότητα φιλοξενούμενων σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεν τηρείται ούτε κατ΄επίφαση. Όλοι θα πρέπει επιτέλους ν’αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ζητάμε απλά δικαιοσύνη και ισονομία».

Αυτό τόνισε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιουνίου 2020 ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης κατά τη διάρκεια της εισήγησης του στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών αναφορικά με την έλευση νέου κύματος προσφύγων και μεταναστών σε καταλύματα του Ορεινού Όγκου.Ο κ.Δασταμάνης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν γίνεται μόνο στα Γρεβενά» να συνεχίζουν να έρχονται κι’άλλες ροές, όταν ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής πάνω από 1300 άτομα. Επιπλέον, στηλίτευσε το γεγονός ότι επίσημη ενημέρωση από πλευράς της Κυβέρνησης δεν υπάρχει ενώ ταυτόχρονα «προηγούμενες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων του Δήμου Γρεβενών επί του θέματος αγνοούνται επιδεικτικά».

Ο Δήμαρχος Γρεβενών στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι «παραμένει υπό διερεύνηση η νομιμότητα του τρόπου φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο σε καταλύματα που αδειοδοτήθηκαν να λειτουργούν για άλλους σκοπούς» θέτοντας και το ερώτημα για το «κατά πόσο υφίστανται οι απαιτούμενες συνθήκες δημόσιας υγείας».

Μάλιστα σε μια αποστροφή του αποκάλυψε ότι ακόμη και σε οικισμούς πέριξ της πόλης των Γρεβενών «άρχισαν να διατίθενται και οικίες για φιλοξενία χωρίς και πάλι καμία επίσημη ενημέρωση», σχολιάζοντας παράλληλα και την νεοσυσταθείσα Ανοιχτή Δομή Γρεβενών που ίδρυσε η Κυβέρνηση.

«Η επίσημη πολιτεία δεν παρέχει καμία ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των προγραμμάτων φιλοξενίας τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα παραμονής όσο και για την ευθύνη διαχείρισης τους ενώ «άγνωστος» παραμένει ο ρόλος της «ΔΟΜΗΣ» Γρεβενών».

Ο Δήμαρχος Γρεβενών επανέλαβε την πάγια θέση του ότι είναι υπέρ της διαμονής προσφύγων και μεταναστών στον τόπο μας αλλά με την ορθή τήρηση της αναλογικότητας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αναλογικότητα που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται και κατά συνέπεια η Δημοτική Αρχή προειδοποιεί ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

«Προτείνω να προβεί ο Δήμος Γρεβενών σε νομικές ενέργειες προκειμένου να δικαιωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα του Δήμου μας για ισοκατανομή σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος», προσθέτοντας σε αυτό το σημείο ότι από πλευράς Δήμου «διερευνάται εάν υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τήρηση της αναλογικότητας ανά Περιφέρεια και Δήμο».

Εν συνεχεία, ο κ.Δασταμανης έκανε λόγο για την «αναγκαιότητα ενίσχυσης του Νοσοκομείου Γρεβενών σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και μέσα προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει», όπως είπε, «στις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας των φιλοξενούμενων στη «ΔΟΜΗ» των Γρεβενών».

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής ξεκαθάρισε επίσης ότι «το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα» παρουσιάζοντας «την απουσία εκ μέρους της επίσημης πολιτείας οποιουδήποτε προγράμματος να στηρίξει το πληττόμενο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας καθώς και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν συμπληρωματικά και ενισχυτικά των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της περιοχής».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης υπενθύμισε ότι «τα Γρεβενά συνεισέφεραν από την πρώτη στιγμή στην αντιμετώπιση του εθνικού αυτού ζητήματος, σηκώνοντας μάλιστα βάρος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τους αναλογεί» και πρότεινε «να ζητήσει ο Δήμος Γρεβενών την σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου για τη συζήτηση του εν λόγω θέματος» στηρίζοντας και «οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κριθεί σκόπιμη για τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών».

Αξίζει ν’αναφέρουμε ότι η σημερινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών διεξήχθη δια ζώσης άλλα κεκλεισμένων των θυρών λόγω του Covid-19 ενώ το παρών έδωσε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργος Κασαπίδης. Σημειώνεται ότι στη δευτερολογία του ο κ.Δασταμάνης ζήτησε ευθέως από τον κ.Κασαπίδη «να εφαρμοστεί στην πράξη και να μην μείνει στα λόγια η περιφερειακή συνείδηση» για το Προσφυγικό Ζήτημα.

Γραφείο Τύπου
Δημάρχου Γρεβενών