Γρεβενά :”Πρώτο κουδούνι” για τα προσφυγόπουλα

Ξεκίνησε χθές σε τέσσερα σχολεία των Γρεβενών, η λειτουργία των πρώτων απογευματινών τμημάτων εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων -Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), για τη φετινή σχολική χρονιά.

Πρόκειται για τις τάξεις υποδοχής παιδιών προσφύγων που διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες του ορεινού όγκου των Γρεβενών, ανοίγοντας τον δρόμο για την υποδοχή αυτών των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Συγκεκριμένα από σήμερα θα λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ στο 7ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών, καθώς και στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο της πόλης. Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός πρέβλεπαι τη λειτουργία ΔΥΕΠ και στο Δημοτικό Σχολείο της Κρανιάς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη τελικά δυνατόν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών…

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής» στις ΔΥΕΠ των Γρεβενών θα φοιτήσουν (σσ. τόσες ήταν οι εγγραφές) συνολικά 108 προσφυγόπουλα εκ των οποίων: – 37 στο 7ο Δημοτικο Σχολείο – 41 στο 3ο Δημοτικό Σχολείο – 15 στο 1ο Γυμνάσιο και -15 στο 2ο Γυμνάσιο Σημειώνεται ότι οι ΔΥΕΠ δε θα λειτουργούν τις πρωινές ώρες, αλλά θα ξεκινούν στις 2 το μεσημέρι, μετά τη λήξη δηλαδή των μαθημάτων στα σχολεία και το πρόγραμμα θα είναι καθημερινό και 4ωρο (έως τις 18:00μμ).

Όσον αφορά τις 2 ΔΥΕΠ για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (3ο και 7ο δημοτικό σχολείο), θα τις στελεχώσουν για την ώρα 4 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και συγκεκριμένα δύο δάσκαλοι, ένας γυμναστής και μία εκπαιδευτικός του κλάδου των Αγγλικών. Να σημειωθεί ότι είχαν προκηρυχθεί άλλες δύο θέσεις ( εικαστικών και πληροφορικής) ωστόσο η προκήρυξη ήταν άκαρπη και ήδη τη Δευτέρα έγινε επαναπροκήρυξη αυτών των θέσεων.

Για τη μετακίνηση των παιδιών από τις δομές φιλοξενίας (Ξενοδοχεία) στα σχολεία, αυτή είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης. Επίσης όλα τα επιπλέον έξοδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων που θα φιλοξενήσουν της ΔΥΕΠ (θέρμανση, καθαρίστριες κλπ) θα καλυφθούν από ειδικό λογαριασμό της Βουλής και από άυριο θα γίνουν και οι προσλήψεις των καθαριστριών. 40 προσφυγόπουλα στο ΕΠΑΛ Γρεβενών στα πρωινά τμήματα .

Παράλληλα, είναι ήδη ειλημμένη απόφαση να φοιτήσουν και άλλα 40 προσφυγόπουλα ηλικίας 15-17 ετών στο ΕΠΑΛ Γρεβενών. Για τα συγκεκριμένα παιδιά δεν ισχύει το ίδιο καθεστώς (καθώς είναι άνω των 15 ετών) και αναμένεται να φοιτήσουν στα πρωινά τμήματα του ΕΠΑΛ, κανονικά δηλαδή με τους υπόλοιπους μαθητές. ”Πρωινή” Γρεβενών