Γρεβενά: SOS εκπέμπει ο κτηνοτροφικός κλάδος

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται το τελευταίο δεκαήμερο , οι κτηνοτρόφοι του νομού Γρεβενών, όχι μόνο εκείνοι που έχουν τα ποιμνιοστάσιά τους στα ορεινά, οι οποίοι ίσως να ήταν πιο προετοιμασμένοι και για τον φετινό χειμώνα, αλλά και εκείνοι, που έχουν τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις τους στις ημιορεινές και πεδινές περιοχές του Νομού.

Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος κλάδος βρέθηκε στο “μάτι του κυκλώνα” καθώς ήταν ο πρώτος που επλήγη από τη σφοδρή κακοκαιρία με τις ακραίες θερμοκρασίες και τις έντονες χιονοπτώσεις που επικρατούν στη περιοχή μας εδώ και ένα 20ήμερο Η θεομηνία αυτή ήρθε να προστεθεί στα ήδη οξυμένα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου, όπως η αύξηση της φορολογίας, η χαμηλή πώληση των αμνοεριφίων τις γιορτές, η πτώση των τιμών του γάλακτος σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια, δίνοντας του το τελειωτικό χτύπημα…

Με το πέρασμα της «Υπατίας» και την υποχώρηση του ολικού παγετού και με τη προσοχή να έχει επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των προβλημάτων πρόσβασης στις σταυλικές εγκαταστάσεις, τα οποία, δυστυχώς, για εκατοντάδες κτηνοτρόφους δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη πλήρως, οι κτηνοτρόφοι  άρχισαν να καταγράφουν τις ζημιές στις περιουσίες τους και να βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς να διαλύονται. Όπως τόνισε στο «Πρωινή» ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Γρεβενών κ. Στέργιος Τσιμνιόπουλος , μεταφέροντάς μας το πρόβλημα και τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι από τον χιονιά και τον παγετό, τόνισε ότι: «Το πλήγμα για τους κτηνοτρόφους ήταν κάτι παραπάνω από βαρύ καθώς στη περιοχή μας σημειώθηκαν πολικές θερμοκρασίες έως και -20 βαθμούς, που συνοδεύτηκαν τόσο τη προηγούμενη όσο και τη τρέχουσα εβδομάδα από έντονες χιονοπτώσεις.

Ο συνδυασμός αυτός είχε σαν αποτέλεσμα, από τη μία να μην μπορούμε να ποτίσουμε τα ζώα μας, καθώς το νερό είχε παγώσει και αναγκαζόμασταν να κουβαλάμε νερό είτε από τα σπίτια μας είτε από γεωτρήσεις και από την άλλη να αναγκαζόμαστε να τα ταΐζουμε συνεχώς με ζωοτροφές, γεγονός που διπλασίασε τα έξοδά μας. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ότι αυτές τις μέρες είναι πολύ δύσκολη η προσέγγιση των βυτίων στις σταυλικές μας εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να μη μπορούν πολλοί συνάδελφοι να παραδώσουν το γάλα τους.

Εκτός αυτού, από τον παγετό καταγράφεται μείωση της γαλακτοπαραγωγής που στη περιοχή μας αγγίζει και ξεπερνάει το 25%. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την αναπόφευκτη απώλεια του ίδιου του ζωικού κεφαλαίου, καθώς πολλοί είχαν προγραμματίσει τα κοπάδια τους να γεννήσουν αυτή την εποχή, με αποτέλεσμα τα νεογέννητα να μην μπορούν να αντέξουν τις πολικές θερμοκρασίες. Με μια πρόχειρη εκτίμηση και μεταφέροντας και τις απόψεις συναδέλφων μου, θα μπορούσα να πω ότι χάθηκε τουλάχιστον το 25% των νεογέννητων ζώων (αμνοεριφίων)».

Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνει ότι, με δεδομένες τις συνεχείς χιονοπτώσεις, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να υπολογιστούν ακόμα το ακριβές μέγεθος των καταστροφών. Με τις τεράστιες και δυσαναπλήρωτες επιπτώσεις λοιπόν της κακοκαιρίας να έρχονται στο προσκήνιο, οι κτηνοτρόφοι του νομού Γρεβενών, βρισκόμενοι σε αδιέξοδο από το βαρύ πλήγμα που δέχθηκαν τα εισοδήματά τους, σκοπεύουν να απευθυνθούν στο κρατικό μηχανισμό και να ζητήσουν αποζημίωση τόσο για τις ζημιές στη παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, όσο και στις εγκαταστάσεις.

Προς αυτή τη κατεύθυνση αναμένουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αν, μετά το σχετικό αίτημα που κατατέθηκε από Αντιπεριφέρεια και Δήμο Γρεβενών, κηρυχθεί ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που θα προσδώσει σημαντικό ατού στη διεκδίκηση αποζημιώσεων. ”Πρωϊνή” Γρεβενών