ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ; ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΑΝ; Μια οφειλόμενη απάντηση στην Περιφερειακή Αρχή. Εμείς στις ύβρεις απαντάμε με στοιχεία !

Στην Οικονομική Επιτροπή της 1ηςΔεκεμβρίου του 2020, στην εισήγηση του Περιφερειάρχη που αφορούσε στην «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ, ΙΕΡΩΝ ΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ …» με προϋπολογισμό 4.1εκ€, η παράταξή μας ψήφισε αρνητικά.

Ψηφίσαμε ΟΧΙ στην εισήγηση αυτή, γιατί η θέση μας είναι, ότι την παρούσα περίοδο που η Πανδημία έχει πλήξει με σφοδρότητα τις Επιχειρήσεις μας και σε συνδυασμό με την βίαιη Απολιγνιτοποίηση έχει εκτινάξει την ανεργία στην Περιφέρεια μας, αυτό που προέχει είναι ένα: κάθε ευρώ να πηγαίνει για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους ανέργους ( πατήστε εδώγια να διαβάσετε σχετικά)

Σε απάντηση των παραπάνω η Περιφερειακή Αρχή έβγαλε σχετικό δελτίο τύπου (25 Ιανουαρίου) λέγοντας: < …Συνεχίζοντας την τακτική του λαϊκισμού, ο συνδυασμός της κας Ζεμπιλιάδου, αυτή τη φορά δια του εκπροσώπου του στην Οικονομική Επιτροπή κ. Χριστοφορίδη,δημοσιεύει άστοχα σχόλιαπερί μη διάθεσης του συγκεκριμένου κονδυλίου στα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματιών λόγω covid – 19. Τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας λόγω covid – 19 που ανακοινώθηκαν και θα ανακοινωθούν για την Περιφέρειά μας, μέσω προσκλήσεων του ΠΕΠ, εντάσσονται σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, αφορούν κοινοτικά κονδύλιακαι δεν είναι δυνατή η μεταφορά κονδυλίων από το ένα πρόγραμμα στο άλλο. Επιπλέον, για να ενταχθεί ένα έργο στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρέπει να μην είναι δυνατόν να ενταχθεί σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, κάτι που βεβαιώνεται εγγράφως από την αρμόδια υπηρεσία, προϋπόθεση που προφανώς δεν πληρούται στην προκειμένη περίπτωση. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το ένα έργο δεν απέκλεισε το άλλo….>

Στη συνέχεια τη σκυτάλη την πήρε η Αντ/ρχης Οικονομικών, η οποία σε συνέντευξή της σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό εκτός των άλλων είπε ότι «…παραπλανούμε τους πολίτες…» με όσα καταγγέλουμε και προτείνουμε.

Ακόμη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 13ης Απριλίου, σε επερώτηση που καταθέσαμε σχετικά την νομιμότητα της διαδικασία ένταξης των έργων των 88 Ιερών Ναών ( πατήστε εδώγια να διαβάσετε σχετικά), ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας απαντώντας είπε μεταξύ άλλων «…τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αφορούν το ΕΣΠΑ έπειτα από την έγκριση υπουργικών αποφάσεων ή στους Αναπτυξιακούς Νόμους…»

Από την πλευρά μας έχουμε αποδείξει, ότι πάντα μιλάμε με στοιχεία και η αντιπολίτευσή που ασκούμε έχει ως μοναδικό στόχο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Πολιτών και της Κοινωνίας, ακόμη και αν πολλές φορές αυτό εκνευρίζει την Περιφερειακή Αρχή.

Παραπέμπουμε λοιπόν Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχες στο σχετικό Φ.Ε.Κ. (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Α΄ 68/20-03-2020 Άρθρο έκτο) ( πατήστε εδώγια να διαβάσετε σχετικά) !

Σύμφωνα με την εν λόγω Νομοθετική Πράξη, «Δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19, και τα μέτρα για την ανάσχεση αυτής μπορούν να χρηματοδοτούνται από το εθνικόή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλοςτου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξηςκαι Επενδύσεων εγκρίνονται οι προκηρύξεις των δράσεων ενίσχυσης…..»

Με λίγα λόγια ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ με αυτά τα κονδύλια να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ.

Χωρίς καμία μεταφορά κονδυλίων απευθείας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων!

ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ; ΑΣ ΡΩΤΑΓΑΝ..

Η αλήθεια όμως είναι ότι ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ γιατί πολύ απλά οι προτεραιότητες τους είναι άλλες. Γι αυτό οφείλουν να απολογηθούνστις επιχειρήσεις

Σε κάθε περίπτωση τις παρόλες για λαϊκισμό και άγνοια τις επιστρέφουμε εκεί που δικαιωματικά ανήκουν

Υ.Γ. Όσον αφορά την επερώτηση, ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε, για αυτό και θα επανέλθουμε!!

Γιώργος Χριστοφορίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος

Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ»