Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών: Ψήφισμα-Διαμαρτυρία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Πέρασε κατά πλειοψηφία το Ψήφισμα-Διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών ενάντια στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που συντάχθηκε από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι και των πέντε παρατάξεων που απαρτίζουν το Σώμα. Η σχετική απόφαση με αριθμό 93/2020 πάρθηκε στο πλαίσιο της 15ης τακτικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020.

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών
της 15ης/14-07-2020 Τακτικής Συνεδρίασης
για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Για τον Δήμο Γρεβενών, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία ο σεβασμός της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας κάθε πολίτη, στην Ελλάδα και τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος ή χρώματος.
Το μοντέλο της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης των Ελλήνων μουσουλμάνων και χριστιανών πολιτών στη Θράκη και ο σεβασμός από το Ελληνικό Κράτος των ναών και των πολιτιστικών μνημείων της κάθε ελληνικής θρησκευτικής κοινότητας, σε όλη τη χώρα, αποδεικνύει την σταθερή προσήλωση των τοπικών μας κοινωνιών, στις πανανθρώπινες αξίες.
Κάθε σύγχρονο Κράτος οφείλει να σέβεται και να προάγει τις αξίες αυτές.
Η απόφαση του Προέδρου και της Κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψει το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από Μουσείο σε τζαμί, προσβάλλει τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου.
Προσβάλλει όχι μόνον τους χριστιανούς, όχι μόνον τους Έλληνες που η Αγία Σοφία αποτελεί μέρος της καρδιάς τους, αλλά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.
Η Αγία Σοφία κουβαλά μια Ιστορία 1500 ετών. Γι΄ αυτό και αποτελεί ένα πολύτιμο μοναδικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ένα σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που θα έπρεπε να επικρατούν στο σημερινό ταραχώδη κόσμο μας. Ένα σύμβολο δια-θρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου.
Αυτόν τον οικουμενικό της χαρακτήρα θα τον χάσει, αν τελικά εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας και μετατραπεί σε τζαμί. Ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες, που θα προκαλέσουν νέες εντάσεις κι αντιπαραθέσεις στην ήδη επιβαρυμένη ευρύτερη περιοχή μας.
Θεωρούμε απαραίτητο το επόμενο διάστημα να αναληφθεί δράση από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες από την Ε.Ε., την UNESCO, τον ΟΗΕ και τις ισχυρές χώρες του κόσμου, ώστε να ανατραπεί μια απόφαση που δεν στρέφεται εναντίον της Ελλάδος, αλλά ενάντια στην παγκόσμια κοινότητα, της οποίας φορέα αντίληψης οφείλει να αποτελέσει η χώρα μας.
Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ο Δήμος Γρεβενών παίρνει ξεκάθαρη θέση κι αναλαμβάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και του θεσμικού του ρόλου πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος.

Στο πλαίσιο αυτό:
 Καταδικάζουμε την απόφαση του Τουρκικού Κράτους να μετατρέψει το Ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
 Καλούμε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της γειτονικής χώρας και ιδιαίτερα τον προσφάτως εκλεγέντα Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης να ασκήσει την επιρροή του, ώστε να ανατραπεί μια απόφαση που δεν υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον και τις σχέσεις καλής φιλίας και γειτονίας των λαών μας.
 Στηρίζουμε την προσπάθεια και τις διεθνείς πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, για να αναδείξει την οικουμενική διάσταση του ζητήματος, τον παγκόσμιο και οικουμενικό ρόλο της Αγίας Σοφίας, ως Μνημείου όλης της ανθρωπότητας και να κινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων στη γείτονα χώρα από την Ε.Ε. και διεθνείς οργανισμούς, με προεξάρχουσα την UNESCO.