Διαλυμένα όλα!

Δείτε τον παρακάτω πίνακα. Είναι από το site της κρατικής εταιρείας ΗΔΙΚΑ που είναι επιφορτισμένη με την ηλεκτρονική αποτύπωση των πληρωμών των συντάξεων. Το screenshot είναι από τη συγκεντρωτική έκθεση του Μαΐου. Υπάρχουν για σύγκριση και οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος. Όλα τα στοιχεία του πίνακα εκτός από τους συνταξιούχους γήρατος είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΛΑΘΟΣ. Είναι αδύνατον ας πούμε οι ανάπηροι συνταξιούχοι τον Απρίλιο να είναι 216.953 και τον Μάιο να έχουν γίνει 388.366. Ή, οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου (συζύγου ή γονέα) τον Απρίλιο να ήταν 390.304 και τον Μάιο να έπεσαν στους 26.200. Όλη η σελίδα έχει και άλλα οφθαλμοφανή λάθη αλλα αυτά είναι τα πιο καραμπινάτα. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του Μαΐου προκύπτουν από άλλον αναλυτικό πίνακα και είναι 216.719, ενώ οι συνταξιούχοι θανάτου ειναι 391.116, αριθμοί που συμφωνούν με τα στοιχεία των προηγούμενων μηνών.

Ποιος συνέταξε τον λανθασμένο πίνακα; Ποιος τον ήλεγξε;

Ας δούμε μερικά στοιχεία για την ΗΔΙΚΑ. Όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς από Πληροφορική, ξέρουν ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις και τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να βγουν αυτόματα με το κατάλληλο software αν φορτωθεί με σωστά στοιχεία, που κι αυτά μπορούν να καταγράφονται αυτόματα, καθώς ο φορέας που τα φορτώνει είναι το κράτος. Θα μπορούσε δηλαδή αυτή η διαδικασία να μην χρειάζεται ΚΑΝΕΝΑΝ εργαζόμενο, διότι ακόμα και τα κείμενα είναι συγκεκριμένα – αλλάζουν απλώς οι αριθμοί ανά μήνα. Βεβαίως δεν είναι η σύνταξη μηνιαίων αναφορών συνταξιοδοτικής δαπάνης το μόνο καθήκον της ΗΔΙΚΑ. Όμως ΟΛΑ τα καθήκοντά της αφορούν στο ίδιο πράγμα: ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Και αυτή γίνεται πλέον, παντού στον κόσμο, με ελάχιστους (αλλά υψηλής εξειδίκευσης) εργαζόμενους. Πόσοι εργάζονται στην ΗΔΙΚΑ; 214 άτομα! Πάλι καλά να λες διότι το 2009 “δούλευαν” 406! Οι άλλοι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότήσεων και δεν αναπληρώθηκαν όπως μαθαίνουμε από το δακρύβρεχτο σχόλιο του κειμένου που συνοδεύει τον σχετικό πίνακα. Από το ίδιο σχόλιο μαθαίνουμε ότι η ΗΔΙΚΑ “απασχολεί προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, σημαντικό ποσοστό του οποίου διαθέτει ανώτερη/ανώτατη εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες πληροφορικής”. Ποιο είναι το “σημαντικό ποσοστό”; Δεν ξέρουμε. Τι άλλες ειδικότητες απασχολεί; Ούτε αυτό το ξέρουμε. Μπορούμε να το υποψιαστούμε όμως βλέποντας το απίστευτο οργανόγραμμα της εταιρείας εδώ: http://www.idika.gr/imag…/stories/contentphotos/orgchart.jpg
Πότε πρόφτασαν να συνταξιοδοτηθούν εργαζόμενοι μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 2007; Υποτίθεται ότι όταν φτιάχνεις το 2007 μια εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την πληροφορική προσλαμβάνεις νέους επιστήμονες πληροφορικής, οι οποίοι και το 2009 ή το 2018 εξακολουθούν να είναι νέοι!

Αμ, δε! Αυτά γίνονται στα σοβαρά κράτη. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, η ΗΔΙΚΑ “κληρονόμησε” τους εργαζόμενους του «Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών» (Κ.Η.Υ.Κ.Υ), με έδρα την Αθήνα και με τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), που ιδρύθηκε το 1969 και υποτίθεται ότι θα μηχανογραφούσε τα στοιχεία του ΙΚΑ, ώστε να βγαίνουν αυτόματα οι συντάξεις! Ξέρουμε το έργο του, έτσι δεν είναι; Δεν ξέρουμε όμως πόσο πληρώνεται όλο αυτό. Το 2016 κόστισε 8.800.000 ευρώ. Το 2009 που ήμασταν χουβαρδάδες κόστιζε 27.700.000 ευρώ. Άρα μειώσαμε τα έξοδα, στα χρόνια του μνημονίου, θα πεις. Όχι βέβαια! Απλώς οι μισοί από τους 406 εργαζόμενους του 2009 πληρώνονται πλέον ως συνταξιούχοι 50άρηδες.

Αθάνατο, δολοφονικό Δημόσιο.

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.
Του Θάνου Τζήμερου