Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της Συγκλήτου ολοκληρώθηκε το πρώτο διήμερο παρουσίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή, το περίπτερο του Πανεπιστημίου επισκέφτηκε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως συνοδευόμενη από τους Υφυπουργούς Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο και κ. Ζέτα Μάκρη και τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, ξεναγήθηκε στους χώρους του περιπτέρου του ΠΔΜ όπου φιλοξενούνται καινοτόμες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί στα ερευνητικά εργαστήρια καθώς και εκθέματα ορισμένων φοιτητικών επιστημονικών ομάδων. Καθηγητές και φοιτητές παρουσίασαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του ερευνητικού έργου που συντελείται στου χώρους του Ιδρύματος και ενημερώθηκε για τις επιτυχίες και τις διακρίσεις τους. Συνομίλησαν με τους φοιτητές και επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στον πύραυλο της επιστημονικής φοιτητικής ομάδας ASPiRE όσο και στον ρομποτικό βραχίονα σκάκι της φοιτητικής επιστημονικής ομάδας Hyperion Robotics με τον οποίο έπαιξε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος.

Τον εκθεσιακό χώρο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, κ. Περικλής Μήτκας ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κ. Κωνσταντίνος Δέρβος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης και βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας. Πλήθος κόσμου που επισκέφθηκε το χώρο γνώρισε καλύτερα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, συζήτησε με μέλη του διδακτικού προσωπικού και στελέχη του Τμήματος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων και ενημερώθηκε για τα προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών καθώς και για τα Δια Βίου Επιμορφωτικά προγράμματα που υλοποιούνται μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) Το περίπτερο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (https://www.uowm.gr/), στεγάζεται στο θεματικό αφιέρωμα για την εκπαίδευση “ACADEMIA” (Περίπτερο 14/ Stand 22) και λειτουργεί στο ωράριο λειτουργίας της Δ.Ε.Θ. (καθημερινές 16:00-22:00 και Σάββατο και Κυριακή 10:00 – 22:00).

Κατάλογος Εκθεμάτων φοιτητικών ομάδων και εργαστηρίων Hyperion Robotics – Ρομποτικός βραχίονας που παίζει σκάκι με αυτοματοποιημένο σύστημα αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) και τα 2 ρομπότ «Πυγμαλίων» και «Γαλάτεια» Tyφοοn MotoRacing Team – Κύπελλα και βίντεο των παγκοσμίων διακρίσεων της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας στο διεθνή διαγωνισμό Motostudent (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) Spinning Top Studios – Ψηφιακά παιχνίδια της φοιτητικής ομάδας ανάπτυξης παιχνιδιών (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) Εργαστήριο CODE+ – Έργα πηλού και 3D-printing (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων) Εργαστήριο Διαδικτύου των Πραγμάτων και Εφαρμογών (ITHACA) – Ερευνητικά αποτελέσματα του έργου ΕΣΠΑ (2014-2020) sMart fArming with dRoneS – MARS και του έργου ΤΕRMINΕΤ (H2020) (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) Εργαστήριο Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών (TELNAS) – Αυτόνομο ρομποτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ΕΣΠΑ (2014-2020) AGROTOUR (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) ASPIRE – Πύραυλος της φοιτητικής ομάδας αεροδιαστημικών εφαρμογών (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) Σχολή Καλών Τεχνών – Γλυπτά «Εγκιβωτισμένες» (Γεώργιος Ακαρέτης) Γλυπτό «Προσευχή» (Μαρίνα Σάββα) Έργο από χαρτόνι οντουλέ «Η άκρη του κύκλου» (Ειρήνη Ασπρίδου)