ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,7% η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου

Ανάπτυξη 7,7% εμφάνισε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, έναντι αναθεωρημένων ρυθμών 8% που είχαν σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε τριμηνιαία βάση, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 1,2%, έναντι αναθεωρημένων ρυθμών 2,9% το πρώτο τρίμηνο.

Η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να αυξάνονται κατά 8,7%. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8%, καθώς οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3% και οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5%, με τις εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 17,5% και τις εισαγωγές υπηρεσιών  κατά 9,3%.

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0%.

Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5%, καθώς οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8%, με τις εισαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 5,6% και τις εισαγωγές υπηρεσιών  να αυξάνονται κατά 7,6%.

Υψηλότερα ο πήχυς

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κύκλος αναβαθμίσεων στις εκτιμήσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία, έπειτα και από τις ισχυρότερες των προσδοκιών επιδόσεις του τουρισμού κατά την καλοκαιρινή σεζόν.

Η Morgan Stanley εκφράζει μέχρι στιγμής την πιο αισιόδοξη άποψη, προβλέποντας ότι το 2022 θα κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1%, ενώ η Bank of America περιμένει ανάπτυξη 4,4%, έχοντας αναβαθμίσει αισθητά τις προβλέψεις της, από το 3% προηγουμένως. Η ING προχώρησε πρόσφατα σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της στο 4,5% από το 4,2%.

Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε συνδυασμό και με τις νέες προβλέψεις των αναλυτών για την ελληνική οικονομία θα μπορέσουν να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα στο οικονομικό επιτελείο για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους και θα βάλουν κάποιες από τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ.

Πηγή: moneyreview.gr