Ενώσεις Περιφερειακού και Περιοδικού Τύπου: Προσφυγή στο ΕΔΑΔ κατά του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ

Η υποχρέωση αυτή απειλεί ακόμα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων Τύπου

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ) προσφεύγουν οι Ενώσεις Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου(ΕΔΙΠΤ, ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ)  κατά της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το 2% επί του τζίρουτων εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

Στις πολλές και επανειλημμένες ανακοινώσεις τους, η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), τεκμηρίωσαν το άδικο και παράδοξο της υποχρέωσης αυτής, που απειλεί ακόμα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων Τύπου.Αναλόγως, επανειλημμένες υπήρξαν και οι υποσχέσεις υπουργώνγια την άρση αυτής της αδικίας. Αντ’ αυτού όμως τίποτα δεν έγινε.

Στη συνέχεια, υπήρξε η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 165/ 29.07.2021 του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Θεόδωρου Λιβάνιουκαι του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκηγια την ενίσχυσητων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων και των περιοδικών, που αφορά στην χρηματοδότηση των οφειλών τους έναντι του ΕΔΟΕΑΠ για τη μηνιαία εισφορά του 2% επί του τζίρου για την περίοδο από 01/12/2017 έως 31/12/2020, την οποία όμως εκλαμβάνουμε ως επίσημη αναγνώρισηαπό πλευράς της πολιτείας της άδικης και πρωτοφανούςεισφοράς του 2% επί του τζίρου.

«Καθώς οι επιχειρήσεις μας καλούνται να συνεχίσουν να αποδίδουν το 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους μηνιαίως στον ΕΔΟΕΑΠ και πέραν του Δεκεμβρίου του 2020, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για την πλήρη αναθεώρηση του άδικου αυτού μέτρου και εμμένουμε στο πάγιο αίτημά μας για συνολική αναθεώρηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεωντων εκδοτικών επιχειρήσεων τύπου µε νομοθετική ρύθμιση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.