Ευρωεκλογές 2024: Η ώρα της κάλπης – Πώς ψηφίζουμε την Κυριακή – Αναλυτικός οδηγός

Τα διαδικαστικά των Ευρωεκλογών 2024, τα απαραίτητα έγγραφα και οι σταυροί. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κορυφαίο δημοκρατικό σας δικαίωμα.

Τα 21 πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα και το κόμμα τους στη νέα Ευρωβουλή εκλέγουν αύριο Κυριακή (9/6) οι Έλληνες ψηφοφόροι, συμμετέχοντας στις Ευρωεκλογές 2024 και προσερχόμενοι στα 18.380 εκλογικά τμήματα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα.

Η νέα σύνθεση της Ευρωβουλής που θα αναδειχθεί μετά τις Ευρωεκλογές θα αποτελείται συνολικά από 720 ευρωβουλευτές, 15 περισσότερους από ό,τι στις προηγούμενες. Αυτή η αύξηση κατά 15 έδρες αντικατοπτρίζει «δημογραφικές αλλαγές στα κράτη μέλη». Ωφελήθηκαν 12 χώρες που απέκτησαν επιπλέον έδρες. Ο αριθμός των εδρών για την Ελλάδα παρέμεινε ο ίδιος και εκλέγει 21 ευρωβουλευτές.

Ευρωεκλογές 2024: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες

Στην Ελλάδα, η εκλογική διαδικασία διαρκεί συνολικά 12 ώρες. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00. Φυσικά, σε περίπτωση που σε κάποιο εκλογικό κέντρο υπάρχουν ουρές ανθρώπων που θέλουν να ψηφίσουν, υπάρχει δυνατότητα -κατά περίπτωση- μικρής παράτασης, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αυτό αποτελεί απόφαση του δικαστικού αντιπροσώπου του συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος.

Οι τρέχουσες Ευρωεκλογές διεξάγονται με μία πρωτοτυπία, αυτήν της επιστολικής ψήφου.

Οι επιστολικές ψήφοι θα παρελήφθησαν από τις αρμόδιες Αρχές εντός της σχετικής διορίας, δηλαδή έως και σήμερα στις 17:00 της 8ης Ιουνίου 2024, προκειμένου να καταμετρηθούν ως έγκυρες. Όσοι έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, αλλά δεν έχουν αποστείλει τον φάκελο εντός της προαναφερθείσας προθεσμίας, τότε θα μπορέσουν να ψηφίσουν κανονικά την Κυριακή (09/06) στα εκλογικά κέντρα όπου είναι εγγεγραμμένοι, αλλά από τις 11:00 και μετά.

Εφορευτική επιτροπή: Η πληρωμή και όσα πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη της

Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα τακτικά μέλη και τέσσερα αναπληρωματικά μέλη (προκύπτουν μετά από κλήρωση)- για τα αναπληρωματικά μέλη, ωστόσο, δεν προβλέπεται εκλογική αποζημίωση.

Όσοι κληρώθηκαν ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών, έχουν ειδοποιηθεί με απόδειξη για τον διορισμό τους τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντα τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Επισημαίνεται πως στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό 40 ευρώ.

Πάντως, αν κάποιο από τα οκτώ μέλη της εφορευτικής επιτροπής – είτε τακτικό είτε αναπληρωματικό – δεν εμφανιστεί, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα:

  • να ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στην διεύθυνση κατοικίας του και
  • να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.

Πού ψηφίζω στις Ευρωεκλογές 2024

Καταρχάς, η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου στις ευρωπαϊκές εκλογές έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών (άρα οι γεννηθέντες ως την 31η Δεκεμβρίου 2007) είναι είτε Έλληνες πολίτες είτε πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Για να μάθετε πού ψηφίζετε, αρκεί να μπείτε στο gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), και στην «Είσοδο στην υπηρεσία». Εκεί θα ανοίξει απευθείας η σελίδα αναζήτησης του εκλογικού κέντρου και στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία:

  • Επώνυμο (ολόκληρο)
  • Όνομα (τουλάχιστον 2 χαρακτήρες)
  • Όνομα Πατέρα (τουλάχιστον 2 χαρακτήρες)
  • Όνομα Μητέρας (προαιρετικό)
  • Έτος Γέννησης (4 ψηφία)

Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Δηλαδή, ο μοναδικός ειδικός εκλογικός αριθμός, τα προσωπικά σας στοιχεία, το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκετε, η δημοτική ενότητα, ο δήμος, η περιφερειακή ενότητα, η Περιφέρεια, ο Νομός και φυσικά το εκλογικό κέντρο.

Στο πεδίο του εκλογικού κέντρου φαίνεται η διεύθυνση και το link του χάρτη, το οποίο αν πατήσετε θα ανοίξει νέο παράθυρο από το γνωστό σε όλους, google maps.

Υπογραμμίζεται ότι στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα, καθώς για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές θα ισχύσει η επιστολική ψήφος.

Πώς ψηφίζω στις ευρωεκλογές 2024 – Πόσους σταυρούς βάζω

Οι εκλογείς θα πρέπει να γνωρίζουν, πριν μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο, πως για να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και συγκεκριμένα έγγραφα για τον απαραίτητο έλεγχο, δηλαδή:

  • Ταυτότητα ή
  • διαβατήριο ή
  • άδεια οδήγησης ή
  • βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι τα Γραφεία Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. θα λειτουργήσουν την Κυριακή (09/06), προκειμένου να επιδίδουν και να καταχωρίζουν νέα δελτία ταυτότητας ή διαβατήρια που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους ενώ, παράλληλα, η εξυπηρέτηση των προγραμματισμένων ή έκτακτων ραντεβού θα πραγματοποιείται κανονικά.

Ως εκ τούτου, τα Γραφεία Ταυτοτήτων των αστυνομικών τμημάτων θα λειτουργήσουν την Κυριακή (09/06) από τις 07:00 έως τις 19:00, ενώ τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών τμημάτων θα λειτουργήσουν την Κυριακή (09/06) από τις 07:00 έως τις 19:00.

Στη συνέχεια, αφού παραλάβετε τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων σε τυχαία σειρά, επιλέγετε εκείνο του κόμματος προτίμησής σας και βάζετε σταυρό δίπλα στον/η υποψήφιο/α που επιθυμείτε.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα ανωτέρω, έχουν το δικαίωμα να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα λοιπόν προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 2024

Ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τα 31 κόμματα ή/και τους συνασπισμούς κομμάτων, που πληρούν τα κριτήρια ώστε να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές 2024.

  1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  3. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
  4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  6. ΝΙΚΗ
  7. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  8. ΜέΡΑ 25
  9. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  10. ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑΟΣ
  12. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  13. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
  14. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
  15. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  16. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
  17. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
  18. ΚΕΚΑ – ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
  19. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
  20. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΠΑΜ)
  21. ΚΙΝΗΜΑ 21
  22. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
  23. ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΟΔΕΕ)
  24. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
  25. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
  26. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  27. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
  28. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  29. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
  30. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
  31. ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε κάνοντας κλικ εδώ τους υποψήφιους ευρωβουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές 2024.

Ευρωεκλογές 2024: Τι ώρα θα βγει το exit poll

Αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών, στις 19:00, θα ανακοινωθεί το exit poll και, στη συνέχεια, αναμένεται γύρω στις 20:30 να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα περίπου στο 10%, όπως έγινε και πέρσι στις εθνικές εκλογές.

Το exit poll θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων. Στις εθνικές εκλογές, πάντως, το exit poll διενεργήθηκε για λογαριασμό του MEGA (συνεργάζεται με τη METRON ANALYSIS), του OPEN (συνεργάζεται με την ΜRB), του STAR (συνεργάζεται με την GPO), του ALPHA (συνεργάζεται με την Alco), του ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη MARC) και του ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll συμμετείχε και το ACTION 24.

Τι ώρα βγαίνουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024

Σύμφωνα με τον Ηλία Γιαννίτσιο, διευθυντή έργου εκλογών της Singular Logic, γύρω στις 21:00 θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εικόνα τόσο για την πρωτιά όσο και για το ποια κόμματα θα έχουν καταφέρει να περάσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Περί τις 23:00 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την σταυροδοσία των συνολικά 1.168 υποψηφίων ευρωβουλευτών που είναι κατανεμημένοι σε 31 κόμματα και διεκδικούν τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα μας.

Η γρήγορη έκδοση του πρώτου αποτελέσματος οφείλεται στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης SRT, μέσω του οποίου οι 18.617 δικαστικοί αντιπρόσωποι των ισάριθμων εκλογικών τμημάτων της χώρας θα μεταδώσουν το τελικό αποτέλεσμα του τμήματος τους άμεσα μέσω συσκευής τάμπλετ που θα παραλάβουν το Σάββατο. Παράλληλα θα στείλουν το αποτέλεσμα και μέσω του ειδικού εντύπου (τηλεγράφημα), όπως συμβαίνει ανελλιπώς από τις εκλογές του 1981.

Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν)

Είναι το κύριο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ και θεματοφύλακας των Συνθηκών.

Είναι το όργανο που προτείνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία – η καρδιά του μηχανισμού της ΕΕ. Η Επιτροπή κάνει νομοθετικές προτάσεις και χαράσσει τους βασικούς προσανατολισμούς της ΕΕ. Έχει σημαντικές εκτελεστικές εξουσίες σε τομείς όπως ο ανταγωνισμός και το εξωτερικό εμπόριο. Συνίσταται σε ένα σώμα μελών που απαρτίζεται από 27 Επιτρόπους – ένας ανά κράτος μέλος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Είναι το όργανο που λαμβάνει τις αποφάσεις.

Κάθε τρεις μήνες συνέρχονται στις Βρυξέλλες οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι αποφασίζουν για τους γενικούς προσανατολισμούς της Ένωσης που πρέπει να υλοποιηθούν. Δίνει το σφυγμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Συμβούλιο της Ε.Ε

Είναι το όργανο που ψηφίζει.

Οι 27 υπουργοί, που συνεδριάζουν ανά τομέα, διαπραγματεύονται και υιοθετούν τους νόμους και αποφασίζουν κοινές πολιτικές (οικονομία, εσωτερικές υποθέσεις, μεταφορές κλπ.). Η νομοθεσία της ΕΕ και ο προϋπολογισμός πρέπει να περνούν από το Συμβούλιο της ΕΕ. Το Συμβούλιο αποτελεί το θεσμικό όργανο που, από κοινού με το Κοινοβούλιο, εγκρίνει τη νομοθεσία της ΕΕ μέσω κανονισμών και οδηγιών και καταρτίζει αποφάσεις και μη δεσμευτικές συστάσεις. Στους τομείς αρμοδιότητάς του λαμβάνει τις αποφάσεις του με απλή πλειοψηφία, ειδική πλειοψηφία ή ομοφωνία, ανάλογα με τη νομική βάση των πράξεων που χρειάζονται την έγκρισή του.

Η Ευρωβουλή

Είναι το μόνο ευρωπαϊκό όργανο, τα μέλη του οποίου εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες των 27 μελών της ΕΕ κάθε 5 χρόνια. Είναι η μοναδική άμεσα εκλεγόμενη πολυεθνής συνέλευση στον κόσμο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει νομοθετικά κείμενα που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μαζί με το Συμβούλιο της ΕΕ είναι συννομοθέτης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ, και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των χωρών, διαμορφώνουν τις προτάσεις της Επιτροπής και, εάν συμφωνούν, τις εγκρίνουν.

Όπως οι εθνικοί βουλευτές, έτσι και οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν νόμους που τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι εκείνο που προετοιμάζει και ψηφίζει τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης λειτουργία παρακολούθησης. Τα μέλη του εκλέγουν τον/την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να επικρίνει την Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια πρέπει να υποβάλει την παραίτησή της.

ΠΗΓΗ:www.ieidiseis.gr