Καταρρέουν τα νοικοκυριά: Μισό δισ. απλήρωτοι φόροι τον Σεπτέμβριο

Την οικονομική εξάντληση των φορολογουμένων αποτυπώνουν τα νέα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι τέθηκαν «εκτός μάχης» πληρωμής των φόρων τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον συγκεκριμένο μήνα οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν σε 4.312.395, εν συγκρίσει με τα 3.801.967 άτομα που καταγραφεί με χρέη τον Αύγουστο.

Καθώς ο Σεπτέμβριος ήταν ο πρώτος μήνας διπλών πληρωμών για δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το κράτος αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά τα 1,4 δισ. των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, τα 513 εκατ. ευρώήταν φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Άλλα περίπου 900 εκατ. ευρώ αφορούν άλλες υποχρεώσεις ιδιωτών προς το δημόσιο , όπως δάνεια, ενοίκια, παράβολα κλπ.

Ειδικότερα, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη (του 2018) αυξήθηκαν στα 7,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου. Μαζί με τα παλαιά ληξιπρόθεσμα όμως (προ του 2018) ξεπέρασαν πλέον και τα 103 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 103,09 δισ (χωρίς να υπολογίζονται όμως σε αυτά τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ύψους άνω των 82 δισ. και κατά συνέπεια τα πραγματικά χρέη στην εφορία ξεπερνούν τα 185 δισ. ευρώ).

«Μαύρη λίστα»

Από τα ίδια στοιχεί προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα κατά μισό εκατομμύριο. Από τους 4.312.395 οφειλέτες, οι 1.797.492 είναι εκτεθειμένοι σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων ενώ 1.148.583 εξ αυτών υπέστησαν ήδη αναγκαστικά μέτρα. Με την απειλή των κατασχέσεων πάντως, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν θέλοντας και μη από τις αρχές του χρόνου 4 δισ. ευρώ (3,993 δισ.) στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

ΑΑΔΕ: “Τα νέα ληξιπρόθεσμα του Σεπτεμβρίου οφείλονται κυρίως σε τέσσερα άτομα”

Η αύξηση των συνολικών νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο, οφείλεται κυρίως σε αύξηση των οφειλών από μη φορολογικά έσοδα κατά την περίοδο 1.8.2018 έως 1.9.2018 και προέρχεται από τέσσερις οφειλέτες – διευκρινίζει στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό σημαίνει ότι από την αύξηση κατά 1,4 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Σεπτέμβριο, τα 900 εκατομμύρια οφείλονται κατά κύριο λόγο από τους 4 αυτούς οφειλέτες. Τα υπόλοιπα 513 εκατ. ευρώ, είναι η αύξηση των οφειλών που προέρχεται από φόρους.

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη φορολογία

Στο μεταξύ, απαισιόδοξα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες είναι τα συμπεράσματα των μελών του Γραφείου  Προϋπολογισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα κατά την παρουσίαση των εκθέσεών τους για την πορεία της οικονομίας το 2018 στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου, χαρακτήρισαν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στους φόρους και ουραγό στις επενδύσεις.

Συγκεκριμένα ο  επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ανέφερε ότι «στη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών δηλαδή ΦΠΑ και ΕΦΚ είμαστε στην 1η θέση με διαφορά με 15,8% όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 11,9%» ενώ πρόσθεσε ότι αρκετά ψηλά βρίσκεται και ο συντελεστής φορολόγησης εισοδημάτων σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με το εκρηκτικό μείγμα φόρων και εισφορών, ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των 16 χωρών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ο μέσος όρος βρίσκεται στο 37,3% και η Ελλάδα στο 38,6% επισημαίνοντας ωστόσο πως η χώρα μας παρουσιάζει την πιο ακραία μεταβολή από το 2007 έως σήμερα.  

Σχετικά πάντως με τις καταγγελίες περί υπερφορολόγησης ο επικεφαλής του Γραφείου είπε πως «Αν πει κανείς ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται σε σχέση με το παρελθόν η απάντηση είναι ναι. Το φορολογικό βάρος έχει αυξηθεί σε σχέση με πριν την κρίση. Όμως πριν την κρίση ως ποσοστό του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ήταν μικρότερα από της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα η χώρα μας είναι κοντά στον μέσο όρο φορολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα η ορθότερη ερώτηση είναι ποιοι πληρώνουν τους φόρους και αν υπάρχει σωστή κατανομή των βαρών».  

Παράλληλα, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης υποστήριξε ότι οι διεκδικήσεις αναδρομικών δημιουργούν δημοσιονομικό ρίσκο.  

Επίσης, ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Γραφείου και επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε πως στον τομέα των επενδύσεων «Είμαστε στον πάτο της ευρωζώνης. Στο 12%. Προφανώς πρέπει να αυξηθεί αλλά πρέπει να πω, για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι αν υπάρξει μεγαλύτερος ρυθμός επενδύσεων δεν θα αυξήσουν αυτόματα οι θέσεις εργασίας. Σε άλλες χώρες έχουμε δει ότι η αύξηση των επενδύσεων δεν φέρνουν αύξηση θέσεων εργασίας».  

Απαντώντας δε σε ερώτηση για τις προοπτικές περαιτέρω υποχώρησης της ανεργίας στο 15%, ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου είπε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί η μείωση σε 4 – 5 χρόνια εφόσον διατηρούνται ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης 2% – 2,5%.