Κορωνοϊός: 79 νεκροί, 20 νέα κρούσματα, 90 σε κρίσιμη κατάσταση

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 20 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα στα 1.755.

Το 55% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορά άνδρες, 361 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 655 σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, 90 πολίτες παραμένουν διασωληνωμένοι, 19 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Την ίδια ώρα, 9 ασθενείς εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

Από τους θανάτους που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, 29% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 86% των νεκρών είχαν υποκείμενα νοσήματα ή και ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Το επίπεδο της θνησιμότητας και ο ρυθμός αύξησής της φαίνονται ευνοϊκά αυτή τη στιγμή» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα στοιχεία της πανδημίας στη χώρα μας. Κάτι που φαίνεται και από την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των κρουσμάτων στην Ελλάδα με χώρες όπως το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πορτογαλία. «Αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να οδηγήσει σε εφησυχασμό» είπε και σημείωσε πως μπορούμε να πετύχουμε συντονισμένη αντιμετώπιση του πρώτου επιδημικού κύματος.

Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

«Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται στην πατρίδα μας με πολλή δυσκολία» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, την ώρα που άλλες χώρες έχουν εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια. Αναφέρθηκε επίσης, σε δράση κλιμακίου του ΕΟΔΥ την Κυριακή «στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μαλακάσα».

Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος μίλησε για τις ειδικές δράσεις που βρίσκονται σε εφαρμογή για τη λήψη μέτρων στη διασφάλιση αποθεμάτων αίματος. Όπως εξήγησε, συλλέχθηκαν 4.000 μονάδες αίμα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε ειδική μνεία στον Σάββα από τη βόρεια Ελλάδα και τον Ανδρέα από την Κρήτη που αποφάσισαν να δωρίσουν μόσχευμα μυελού των οστών, παρά τους δισταγμούς που υπάρχουν αυτό τον καιρό. Ένας εξ αυτών διαπιστώθηκε θετικός για ένα παιδάκι από την Τουρκία, σχολίασε ο λοιμωξιολόγος.

www.iefimerida.gr/