Κρίσιμο 24ωρο για το μέλλον των Τμημάτων ΤΕΙ Γρεβενών

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται η σημερινή ημέρα σχετικά με το μέλλον των Τμημάτων ΤΕΙ Γρεβενών στα πλαίσια της συγχώνευσης του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τη δημιουργία ενός νέου Τριτοβάθμιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην ακριτική μας Περιφέρεια. Και το λέμε αυτό, γιατί σήμερα, αν και μέχρι αυτή την ώρα (σσ μεσημέρι Τρίτης) επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα της χωρικής κατανομής των νέων Σχολών και Τμημάτων.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις επ΄ αυτού, από τις οποίες ίσως προκύψουν και οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου που θα συμπεριληφθούν στο υπό διαμόρφωση πλέον σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση των δύο Ιδρυμάτων. Θυμίζουμε ότι τη προηγούμενη εβδομάδα είχε γίνει άλλη μία παρόμοια συνάντηση και πλέον η σημερινή θεωρείται και η πλέον καθοριστική. Παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι τη Δευτέρα, ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε με τους πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, φαίνεται ότι “κλείδωσε” οριστικά το κύριο ζητούμενο, δηλαδή αν θα προχωρήσει αυτή η προσπάθεια συγχώνευσης, με τη “πανεπιστημοποίηση” του ΤΕΙ να θεωρείται πλέον δεδομένη. Μάλιστα, με τη πίεση του χρόνου να είναι ασφυκτική, φαίνεται ότι πρόθεση και του υπουργείου είναι οι σχολές και τα τμήματα του νέου ιδρύματος που θα προκύψει να μπουν στο μηχανογραφικό του Μαρτίου έτσι ώστε να μη χαθεί πολύτιμο έδαφος Αυτό που πλέον θα πρέπει να καθορισθεί είναι: Πρώτον: Ο τρόπος διοίκησης του νέου Ιδρύματος, αλλά και ο τρόπος ένταξης των καθηγητών του ΤΕΙ στο νέο Πανεπιστήμιο, καθώς εκει για την ώρα υπάρχουν και οι βασικότερες διαφωνίες ΤΕΙ και Πανεπιστημίου. Δεύτερον: ο ακριβής αριθμός των Σχολών και τμημάτων που θα προκύψουν, η ονομασία των Τμημάτων, αλλά και η τελική τους χωρική κατανομή, με τις αποφάσεις να συμπεριλαμβάνονται, όπως προαναφέραμε, σ’ ένα σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα από το υπουργείο ( ίσως και έως τα τέλη του Νοέμβρη) για να τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση. Όσον αφορά το πρώτο ζητούμενο, ο κ. Γαβρόγλου στη συνάντηση της Δευτέρας προσπάθησε να ρίξει “γέφυρες” ανάμεσα στις διοικήσεις του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου.

Στο τραπέζι της συζήτησης έπεσαν δύο προτάσεις, τόσο σχετικά με το τρόπο ένταξης των καθηγητών του ΤΕΙ όσο και με τη προσωρινή διοίκηση του νέου Ιδρύματος. Το μεν ΤΕΙ προτείνει για την ένταξη να ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο που εφαρμόστηκε στη περίπτωση της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ηπείρου, σύμφωνα με το οποίο, οι καθηγητές του ΤΕΙ εντάσσονται απευθείας μετά την αξιολόγηση στα Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου.

Το δε Πανεπιστήμιο προτείνει το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με το οποίο οι καθηγητές ΤΕΙ μπαίνουν όλοι στα γενικά τμήματα και βγαίνουν έως κανονικοί καθηγητές (με το μισθό καθηγητή) και όχι ως προσωποπαγείς. Και από εκεί και πέρα, όποιος θέλει να ενταχθεί σε κάποιο τμήμα, περνάει τότε από κρίση .

Για τη προσωρινή διοίκηση του νέου Ιδρύματος, το μεν ΤΕΙ προτείνει διοικούσα επιτροπή μέχρι να γίνουν οι κρίσεις των πρώτων καθηγητών ΤΕΙ ετσι ώστε και αυτοί μετά να έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις εκλογές για τη πρυτανεία και τις αντιπρυτανείες, το δε Πανεπιστήμιο προτείνει να παραμείνει η υπάρχουσα εκλεγμένη διοίκηση του Πανεπιστημίου, καθώς θεωρεί ότι η κατάκτηση του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου ήταν πολύ σημαντική, φέρνοντας ως επιχείρημα και το κακό προηγούμενο από τα 15 χρόνια που το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διοικούνταν από Διοικούσα Επιτροπή, μέχρι να διεκδικήσει να κερδίσει την εκλογή αυτόνομης δικής του αιρετής διοίκησης.

Για τα δύο αυτά ζητήματα φαίνεται ότι το υπουργείο συζητά αποκλειστικά με τις διοικήσεις των δύο υπό συγχώνευση ιδρυμάτων, θεωρώντας ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την εξεύρεση αποδεκτής και από τις δύο πλευρές λύσης. Για το θέμα ωστόσο της χωρικής κατανομής των Σχολών και των Τμημάτων αλλά και της ονομασίας αυτών, φαίνεται ότι, πέρα από το πόρισμα που κατέθεσε η Τριμερής Επιτροπή, έχει “ανοίξει” τη κουβέντα και με τους τους τοπικούς βουλευτές και τα “παζάρια” είναι όχι απλώς σε εξέλιξη αλλά στη τελική ευθεία. Εξού και η κρισιμότητα της σημερινής συνάντησης.

Το υπουργείο, φέρεται να συμφωνεί με τη πρόταση της Επιτροπής για έναν μεγάλο αριθμό Τμημάτων, κοντά στα 25 που προτείνει η Επιτροπή. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμη καθορισθεί και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική απόφαση να φορά δυο τρία λιγότερα τμήματα. Σε αυτή τη περίπτωση είναι φυσικό ότι θα προκύψουν αντιδράσεις από τις πε ριοχές που θα βγουν αδικημένες από το “κόψιμο” κάποιων Τμημάτων.

Όπως επίσης, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αλλαγών στην ονομασία των Τμημάτων. Και μπορεί η χωρική κατανομή, αλλά και η ονομασία των Τμημάτων να είναι ένα ζήτημα το οποίο τόσο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Τουρλιδάκης όσο και ο πρύτανης του Τει κ. Γκανάτσιος να θέλουν με κάποιοι τρόπο να υποβαθμίσουν (δηλώνοντας συνεχώς ότι θα είναι πολιτική απόφαση), σε μια προσπάθειά τους να μη συγκεντρώσουν αυτοί τα ενδεχόμενα πυρά των τοπικών κοινωνιών που θα θεωρηθούν αδικημένες από τη “μοιρασιά”, ωστόσο, ειδικά για τη περιοχή μας είναι ίσως το μείζον ζήτημα.

Άλλωστε, η πρόταση που κατέθεσε η περίφημη πλέον τριμερής Επιτροπή Γαβρόγλου, σχετικά με τη κατανομή των τμημάτων, ήταν κοινή από ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα Γρεβενά με σύσσωμη τη τοπική κοινωνία να θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Θυμίζουμε ότι η Τριμερής ( τρία μέλη από το ΤΕΙ, τρία μέλη από το Πανεπιστήμιο και τρία μέλη από το υπουργείο) “Επιτροπή Γαβρόγλου” πρότεινε στο υπουργείο για το Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  8 Σχολές και 25 Τμήματα σε αρχικό στάδιο εκ των οποίων 12 Τμήματα και 4 έδρες Σχολών στην Κοζάνη , 7 Τμήματα στην Φλώρινα, 3 Τμήματα στην Καστοριά, 2 Τμήματα στα Γρεβενά και  1 Τμήμα στην Πτολεμαΐδα.

Ειδικά για τα Γρεβενά προτείνεται να αλλάξει όνομα το Τμήμα Διοίκησης και Επιχειρήσεων και να μετονομασθεί σε “Επιχειρηματικής Πληροφορικής) και να ιδρυθεί και ένα νέο Τμήμα “Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης”.

Επ΄ αυτής λοιπόν της πρότασης τα Γρεβενά αντιδρούν και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την ώρα καθαρογράφεται και υπογράφεται ένα κοινό κείμενο των θεσμικών φορέων των Γρεβενών, δηγλαδή του Μητροπολίτη, του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη και του βουλευτή, το οποίο και θα καταθέσει ο κ. Μπγιάλας στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου.

Στο κείμενο θα ζητείται ξεκάθαρα να παραμείνει ως έχει η ονομασία του σημερινού Τμήματος Διοικησης Επιχειρήσεων και να μην μετονομαστεί σε “Επιχειρηματικής Πληροφορικής”, όπως πρότεινε η Επιτροπή Γαβρόγλου (η οποία επέλεξε να αλλάξει όνομα το Τμήμα των Γρεβενών και όχι το αντίστοιχο της Κοζάνης, παρά το γεγονός ότι η έδρα της Οικονομικής Σχολής είναι, έστω και τύποις…, στα Γρεβενά.

Επίσης θα ζητείται η δημιουργία άλλων δύο νέων Τμημάτων οικονομικής κατεύθυνσης (πιθανόν “Επιχειρησιακής Πληροφορικής” και “Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης”.), όπως επίσης και η έδρα της Σχολής να είναι στα Γρεβενά. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν αυτή η προσπάθεια των τοπικών θεσμών θα στεφθεί με επιτυχία ή για μια ακόμη φορά ο Νομός Γρεβενών θα είναι ο μεγάλος χαμένος των προωθούμενων αλλαγών.

”Πρωινή” Γρεβενών