Κρούσμα ‘Μπλε Φάλαινας’ – Κατερίνη: Αναζητούνται τα ψηφιακά ίχνη του δράστη

Δυστυχώς και στην Ελλάδα διαπιστώθηκε το πρώτο θύμα του διαδικτυακού «παιχνιδιού» «Μπλε Φάλαινα» που κυκλοφορεί μέσω των Social Media και έως τώρα θύματα είχε καταγραφεί κυρίως στην Λατινική Αμερική την Ρωσία, την Μ. Βρετανία κλπ.

 

 

Τι συνέβη στην Κατερίνη;

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν περίπου 10 ημέρες η μητέρα μίας 15χρονης κατήγγειλε στην Ασφάλεια Κατερίνης, πως η κόρη της αυτοτραυματίστηκε εξαιτίας παροτρύνσεων που δεχόταν στα αγγλικά από άγνωστο σε εκείνη άτομο μέσω συνομιλιών της στο Facebook.

Η 15χρονη που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, δέχτηκε παροτρύνσεις από τον άγνωστο συνομιλητή της να πάρει «μία χούφτα χάπια» και να χαρακώσει τα πόδια της με ξυράφι. Από την πλευρά της ευτυχώς πήρε μόνο δύο δισκία, αυτοτραυματίστηκε όμως στα πόδια με αιχμηρό αντικείμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ασφάλεια Κατερίνης ζήτησε την συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό των ψηφιακών ιχνών του δράστη και αναμένεται η σχετική εισαγγελική παραγγελία, κάτι που θεωρείται μάλλον θέμα χρόνου.

Η Δίωξη είχε προειδοποιήσει

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου, που ως τότε δεν είχε διαπιστωθεί θύμα στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας είχε προειδοποιήσει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με το φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται ” Blue Whale Challenge ” (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).

Συγκεκριμένα ανέφερε τότε η σχετική ανακοίνωση:

«Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών – πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα social media, όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας 50 ημερών.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).

Η αλήθεια και η εικονική πραγματικότητα

Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις».

Οι περισσότερες διαπιστωμένες περιπτώσεις είναι στην Λατινική Αμερική και το Εκουαδόρ, την Ρωσία και ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, ένας έφηβος χαράκωσε τον πήχη στο χέρι του έτσι ώστε να φτιάξει ένα ιδιότυπο τατουάζ που να μοιάζει με φάλαινα…

«Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους :

• Τηλεφωνικά: 11188

• Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

• Μέσω twitter : @ CyberAlertGR».

 

news247.gr