Με την ανοχή Κυβέρνησης – ΟΠΕΚΕΠΕ και την σιωπή της Περιφέρειας τα Δικαιώματα των αγροτών μας «ταξιδεύουν» στις τσέπες επιτήδειων στη Κρήτη και στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας

Η καταλήστευση των Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης από τη Δυτική Μακεδονία για να φτάσει στα χέρια επιτήδειων στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας και της Κρήτης εξελίσσεται από το 2017 και κορυφώθηκε το 2020.

Η Βασική Ενίσχυση που κόβεται οριζόντια από όλους τους Γεωργούς και Κτηνοτρόφους της Χώρας, πηγαίνει βάση Κοινοτικής Οδηγίας στο Εθνικό Απόθεμα για να προικίσει νέους Γεωργούς και Κτηνοτρόφους νεοεισερχόμενους στον Αγροτικό Τομέα.

Ο Αγροτικός πληθυσμός γερνά και μειώνεται και υπάρχει τεράστια ανάγκη για νέο αίμα στον πρωτογενή τομέα. Η προσπάθεια αυτή χρηματοδοτείται από το Εθνικό Απόθεμα.

Δυστυχώς με την ανοχή και τα στραβά μάτια των Κυβερνήσεων από το 2017 έως σήμερα αυτά τα κονδύλια, που κόβονται από τους αγρότες μας, καταλήγουν σε τσέπες  τρίτων, άσχετων με το αγροτικό επάγγελμα και κυρίως στην περίπτωση μας, εκτός Δυτικής Μακεδονίας!

Το 2020 η αφαίμαξη της Βασικής Ενίσχυσης από τους Αγρότες, για να καλυφθούν οι αιτήσεις των επιτήδειων, ξέφυγε από κάθε προηγούμενη χρονιά και η κοροϊδία ξεπέρασε κάθε όριο.

Περίπου 100εκ κόπηκαν από τη Βασική ενίσχυση των Αγροτών  σε όλη τη Χώρα και στη Δυτική Μακεδονία φυσικά.

Που πήγαν τα λεφτά των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας όμως;

Δυστυχώς ταξίδεψαν για….Κρήτη όπως φαίνεται από τον πίνακα που επισυνάπτουμε και που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε χρόνο *(συνημμένο 1)

Το 2020η Κρήτη πήρε το 66% του Εθνικού Αποθέματος, όταν η Δυτική Μακεδονία μόλις το 2,5%!

Τα έτη 2017-2020συνολικά, έφτασε από τα 126εκ€του Εθνικού Αποθέματος, σχεδόν το μισό (46%) να πηγαίνει στην Κρήτηκαι μόλις το 4% στη Δυτική Μακεδονία.

Η Κρήτη που το 2017 έπαιρνε 6,8εκ€ έφτασε το 2020 να παίρνει 31,3εκ!!! Αύξηση 363%

Ενώ  η Δυτική Μακεδονία που το 2017 για τους νεοεισερχόμενους αγρότες της πήρε ως Εθνικό Απόθεμα 2,4εκ€, το 2020 πήρε μόλις 1,2εκ€ (το 2019 είχε πέσει στο 0,8εκ€). Μείωση 49%!

Το ερώτημα είναι, έγινε αυτό νόμιμα;

Η απάντηση φαίνεται πως είναι ΟΧΙ.

ΟΧΙ δεν πήγε νόμιμα το 46% του Εθνικού Αποθέματος στη Κρήτη.

Πήγε με καταλήστευση των δικαιωμάτων της Περιφέρειας μας, με ένα  σύστημα εικονικών ελέγχων, που απ ότι φαίνεται, μπάζει από παντού.

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες, δημόσιες, επίσημες και επώνυμες, για μαϊμού αιτήσεις και ψευδείς δηλώσεις με ψεύτικα ενοικιαστήρια στην Περιφέρεια.

Ένα πανηγύρι επιτήδειων που λυμαίνονται χρήματα που καταλήγουν στις τσέπες τους, ενώ  θα έπρεπε να πάνε στους αγρότες μας.

Αλήθεια ο έμπειρος περί τα Αγροτικά Περιφερειάρχης δεν το πήρε χαμπάρι πρώτα ως Βουλευτής και μετά ως Περιφερειάρχης ειδικά όταν τα ποσά της Δυτικής Μακεδονίας από το 2017 και μετά κατρακύλησαν;

Και οι Βουλευτές της Περιφέρειας δεν το πήραν χαμπάρι ούτε αυτοί;

Μα οι καταγγελίες απ ότι φαίνεται, μέσα από επίσημα χείλη και από τα αγροτικά ΜΜΕ, έφταναν τόσο στα βουλευτικά τους γραφεία όσο και στην Περιφέρεια.

Γιατί σιώπησαν μέχρι σήμερα; Μήπως για να μη θίξουν τους Υπουργούς της Κυβέρνησης που κάνουν τα στραβά μάτια;

Ποια συμφέροντα και ποια ρουσφέτια μέσα στην Κυβέρνηση  και στον ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγούν το Εθνικό Απόθεμα στις τσέπες επιτήδειων;

Για το θέμα, μετά από τις καταγγελίες αυτές, που είδαν το φως της δημοσιότητας, καταθέσαμε σχετική Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο **(συνημμένο 2)

 

Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος Επικεφαλής

*(συνημμένο 1)

**(συνημμένο 2)

 

Κοζάνη 25/8/2021

Κύριε Περιφερειάρχη

 

Η χορήγηση δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα, σε παραγωγούς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ως γνωστόν, είναι υποχρεωτική (Καν.ΕΕ 639/2014).

Η χρηματοδότηση των απαιτήσεων αυτών γίνεται, μετά από οριζόντια μείωση της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης των αγροτών όλης της Χώρας.

Φέτος για πρώτη φορά, οι απαιτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα ήταν υπέρμετρα αυξημένες.

Η μείωση της αξίας των δικαιωμάτων των παλαιών παραγωγών, ανήλθαν σε ποσοστό 2,5 % ενώ η εξόφληση του ποσού της Βασικής Ενίσχυσης μειώθηκε σε ποσοστό 97% (Ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ 12.07.2021).

Ωστόσο ήδη από τον Δεκέμβριο που  ξεκίνησε η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων αγροτών, φάνηκε ότι υπήρξε οριζόντια περικοπή της τάξης του 10% στη βασική ενίσχυση και 5% στο πρασίνισμα,μειώνοντας το ποσό που θα έπαιρναν συνολικά οι αγρότες κατά 100 εκατ ευρώ.

Η Νέα Πασεγέςσεδημοσίευμα της έκανε λόγογια«μια κολοβή πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης» που«παρακράτησε αδικαιολόγητα ποσό της τάξης των σχεδόν 100 εκατ. ευρώ από τους αγρότες …. Αυτή η πληρωμή ισοδυναμεί με κλοπή δικαιωμάτων» (Agronews 16/12/2020)

Οι περικοπές αυτές δημιούργησαν τεράστια απογοήτευση, καταγγελίες και αντιδράσεις και των αγροτών της Περιφέρειάς μας.

Θα περίμενε κανείς ότι αυτή η μείωση θα επέστρεφε τουλάχιστον στους νεοεισερχόμενους Γεωργούς και Κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας μέσω του Εθνικού Αποθέματος, στο οποίο πηγαίνουν οι περικομμένες ενισχύσεις.

Δυστυχώς αυτή η «κλοπή Δικαιωμάτων» φαίνεται να μετεξελίχθηκε και σε κλοπή «Εθνικού Αποθέματος» από την Περιφέρεια μας με επίκεντρο κυρίως την ΠΕ της Φλώρινας.

Η έρευνα των στοιχείων που κάναμε από επίσημες ανακοινώσεις δημοσιεύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ (και δίνονται στον πίνακα που επισυνάπτουμε), για το που πήγαν αυτά τα ποσά που περικόπηκαν από τους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας, προκύπτει ότι αυτά δυστυχώς ….. «ταξίδευσαν» για Κρήτη.

Από τον Πίνακα προκύπτει ότι:

το 2020η Κρήτη πήρε το 66% του Εθνικού Αποθέματος, όταν η Δυτική Μακεδονία μόλις το 2,5%!

το 2017η Κρήτη έπαιρνε το 19% του Εθνικού Αποθέματος (που και πάλι ήταν ιδιαίτερα υψηλό). Πώς έφτασε να παίρνει το 66% το 2020; Και πώς η Δυτική Μακεδονία που το 2017 έπαιρνε το 6,5% έφτασε στο ισχνό 2,5% του 2020;

Και πώς συνολικά για τα έτη 2017-2020έφτασε, από τα 126εκ€του Εθνικού Αποθέματος, σχεδόν το μισό (46%) να πηγαίνει στην Κρήτη.

Το ίδιο διάστημα είδαν το φως της δημοσιότητας σοβαρές καταγγελίες από επίσημα χείλη και με συγκεκριμένα στοιχεία (Ονοματεπώνυμα, εκτάσεις, ποσά κλπ)

Από τις δημόσιες καταγγελίες φαίνεται προκύπτουν εξόφθαλμες απάτες, βασισμένες σε ψεύτικα ενοικιαστήρια, καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις και ψευδή Ε9,  οι οποίες, εξηγούν πώς «ταξιδεύει» από τη Δυτική Μακεδονία στη Κρήτη και όχι μόνο, το Εθνικό Απόθεμα:

Ξεχωρίζουμε κάποιες από αυτές που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία

 • Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης ύψους 24.500 ευρώ από 1.200 στρέμματα κατανεμήθηκαν σε παραγωγό  με έδρα το Ρέθυμνο, ο οποίος δηλώνει αμφισβητούμενης κατοχής εκτάσεις με καλλιέργεια Αγριελιάς στην Φλώρινα! Ο παραγωγός από το Ρέθυμνο φαίνεται να παίρνει από το Εθνικό Απόθεμα ποσό ενίσχυσης που θα ξεπεράσει τις 500 ευρώ!
 • Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης ύψους 25.600 ευρώ για 1.250 στρέμματα στην Καστοριά,κατανεμήθηκαν σε παραγωγό. με έδρα το Ηράκλειο . Ο παραγωγός από το Ηράκλειοφαίνεται να παίρνει από το Εθνικό Απόθεμα ποσό ενίσχυσης που θα πλησιάσει τις 40.000 ευρώ!(πηγή Agronews 05/07/2021 «Χρυσή Visa» με δικαιώματα για λίγους γεννά οργή στους νέους Γιάννης Πανάγος)

Η Φλώρινα φαίνεται να έχει μεγαλύτερη έκταση από την πραγματική, καθώς επιτήδειοι δηλώνουν χιλιάδες στρέµµατα (εικάζεται και πάνω από 10.000), σε έδαφος της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας, με εμπλεκόμενους από Φλώρινα και Κρήτη.

 • Στις 30.10.2020 ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, έστειλε τρεις περιπτώσεις στον εισαγγελέα για την ψευδή δήλωση εκτάσεων από τρεις παραγωγούς οι οποίοι δήλωσαν ενοικιαζόμενες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων στην περιοχή του Γράμμου συνολικής έκτασης 4.560στρ. Και οι τρεις αιτούντες παραγωγοί ήταν κάτοικοι, Αγ. Παρασκευής Αττικής, Χολαργούκαι μια κάτοικος Λάρισας.Και οι τρεις φαίνεται να έχουν συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με κάτοχο Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων. (Κατανεμήθηκαν 4.500στρ Εθνικού Αποθέματος σε παραγωγό χωρίς πρόβατα (καταγγελίαΠρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ Π. ΣατολιάςΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 20 07 2021)

Η απάτη του Γράμμου έχει όπως φαίνεται συνέχεια και σε άλλες περιπτώσεις

Ξεχωρίζουμε αυτές που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων με στοιχεία από την AGRENDA 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου

 • Αιτήσεις που υποβλήθηκαν από το Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων του Χ.Ν. Η Σ.Ε κάτοικος Βόρειου τομέα Αθηνώναιτήθηκε ΕΑ 2020 «νοικιάζοντας 2.700στρ στο Γράμμο Φλώρινας(2.000στρ από την Σ.Γ και τον Σ.Δ) και στη Σιάτιστα Κοζάνης (700στρ από τον Ρ.Α). Πήρε ΕΑ 2020 54,900€ Οι Σ.Ε και Σ.Δ που εκμισθώνουν τα 2.000στρ έχουν το ίδιο επώνυμο και ο Ρ.Α που εκμισθώνει τα 700στρ στην Σ.Ε έχει υποβάλλει και αυτός αίτημα για ΕΑ 2020 δηλώνοντας όμως μόνο ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια!
 • Η Τ.Ν-Μ με έδρα την ΠΕ Λάρισαςαιτήθηκε ΕΑ 2020 νοικιάζοντας 3.050 στρ στην Παπαδιά Καστοριάς(1.000στρ από τον Κ.Η-ΚΥΔ) στο σημείο Κοζάνης(750στρ) πάλι από τον Κ.Η-ΚΥΔ και στο Χωριό Καστοριάς(1.300στρ από τον Τ.Α με αίτηση από τον Κ.Η-ΚΥΔ) Έλαβε ΕΑ 2020 63.000€ στον λογαριασμό της. Η Τ.Ν-Μ έχει το ίδιο επώνυμο και πατρώνυμο με τον Τ.Α και η Τ.Ν-Μ και η Μ.Χ. που εκμισθώνουν τα 3.000στρ στον Τ.Α έχουν υποβάλλει και αυτοί αίτηση για κατανομή ΕΑ 2020 δηλώνοντας μόνο ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια.

Στις 29/6/2021 η Πρόεδρος του ΑΣ Αμυνταίουκα Διαμαντούλα Κρητικού, με επιστολή της στον Υπουργό Σπήλιο Λιβανό  και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά κατήγγειλε ότι οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι στο ΚΥΔ (Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων) έχουν δηλώσει χιλιάδες στρ δημόσιων εκτάσεων και έχουν καταχραστεί χρήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Οι δηλώσεις έγιναν σε συγγενικά τους πρόσωπα ακόμα και στους ίδιους τους υπαλλήλους και ιδιοκτήτες του ΚΥΔ χωρίς αυτοί να έχουν καμία αγροτική δραστηριότητα.

Η ίδια στην συνάντηση κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα στον Τύρναβο στις 4 Αυγούστου δήλωνε ότι«…η Κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και πολύ καιρό και κλείνουν το μάτι στους απατεώνες..»και συνέχισε λέγοντας «Πήραν το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάνω από 75 εκ. βασικής ενίσχυσης με οριζόντια μείωση από το 2017 έως το 2020, τα χρήματα έφυγαν από γεωργούς και κτηνοτρόφους και πήγαν σε βοσκότοπο σε καλή γεωργική κατάσταση και αγρανάπαυση, δηλαδή σε αγριελιές και πουρνάρια.Στα τέσσερα χρόνια μαζί με το πρασίνισμα αυτά τα ποσά ξεπερνούν τα 140 εκ. ευρώ. Και συνέχισε ….Σε 15 άτομα που είδαν το φώς της δημοσιότητας, τα οποία δεν έχουν δει που βρίσκονται τα βοσκοτόπια και που δεν έχουν δει ενώτιο προβατίνας και κατσίκας, τους  κατανεμήθηκε  ΕΑ  το 2020 «για να κουρεύουν πουρνάρια» πήραν 630.000 ευρώ,δηλαδή κατά Μ.Ο 42.000 ευρώ που είναι δέκα έως δεκαπέντε φορές πάνω από τον Μ.Ο των πληρωμών μας.;… πήραν από 140 ευρώ από 4.500 κτηνοτρόφους  για να τα δώσουν προίκα σε 15 ρουσφέτια. Είναι αυτό απάτη ή όχι και μας κουνάνε και το δάχτυλο;…»

Μετά από αυτόν τον ορυμαγδό των επώνυμων καταγγελιών κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή δεν άκουσε.

Η κατανοµή των ενισχύσεων που δίνουμε  στον επισυναπτόμενο πίνακα αποδεικνύουν ότι τα παραπάνω παραδείγματα δεν είναι οι εξαιρέσεις.

Με βάση τα παραπάνω και σε εφαρμογή του Κανονισμού του ΠΣ καταθέτουμε την παρούσα  ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ και θέλουμε να μάθουμε:

 • Ο Κοινοτικός Κανονισμός 2393/2017, έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθούν ως επιλέξιμα στο σύστημα ~9,6 εκατ. στρέμματα καινούργια δημόσια και ιδιωτικά βοσκοτόπια. Πώς και σε ποιες περιοχές κατανεμήθηκαν τα στρέμματα αυτά; Πόσα από αυτά δόθηκαν στη Δυτική Μακεδονία;
 • Ποια πολιτικά συμφέροντα οδήγησαν το μισό Εθνικό Απόθεμα στην Κρήτη; Γιατί δεν έγιναν έλεγχοι και αν έγιναν τι έφταιξε και δεν εντοπίστηκαν έγκαιραοι απάτες;
 • Γιατί τόσο εσείς, όσο και οι Βουλευτές, αλλά και κανένας από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αντέδρασε στην επίσημη καταγγελία της Προέδρου του Α.Σ Αμυνταίου; Γιατί κανείς δεν εξέτασε αυτή την τόσο σοβαρή καταγγελία;
 • Τι ενέργειες κάνατε και πότε, προς την Κυβέρνηση για να αποτρέψετε τις λαθροχειρίες στα Δικαιώματα Ενίσχυσης μέσω του Εθνικού Αποθέματος των Αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας;

 Πώς δικαιολογείται να μην έχετε αντιληφθεί τόσο εσείς ως έμπειρος για τα αγροτικά Βουλευτής αρχικά και Περιφερειάρχης στη συνέχεια μια «κλοπή» που εξελίσσεται σε βάρος των αγροτών μας από το 2017 και εντεύθεν;

 • Πώς εξηγείται να είναι η Δυτική Μακεδονία το επίκεντρο αυτής της «κλοπής» Δικαιωμάτων και να μην έχει γίνει καμία ενέργεια από τους Βουλευτές για να εφαρμοσθούν αυστηροί έλεγχοι;
 • Πώς θα ανταπεξέλθουμε στην λαίλαπα της Απολιγνιτοποίησης, όταν η αδιαφορία της Κυβέρνησης και του Αρμόδιου Υπουργείου, έδωσαν βαρύτατο πλήγμα στον Πρωτογενή μας Τομέα;
 • Και τέλος τι ενέργειες προτίθεσθε να κάνετε για να επιστραφούν τα «κλαπέντα Δικαιώματα» στους Αγρότες μας, τόσο στους παλαιούς από τους οποίους έχουν γίνει περικοπές, όσο και τους νέους που δεν πήραν Εθνικό Απόθεμα;

 

Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος Επικεφαλής