ΟΤΑΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΑΠΙΖΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟ

Ο ασθενής είναι κλινικά νεκρός. Ο εγκέφαλος έχει σταματήσει να λειτουργεί συνειδησιακά και όλα στο σώμα ελέγχονται αυτόνομα, χωρίς η θέληση του ασθενούς να συμμετέχει. Ο ασθενής διατηρείται στη ζωή με μηχανικά μέσα, μέχρι κάποιο όργανο του, ίσως η καρδιά, ή οι πνεύμονες, να σταματήσουν να λειτουργούν και να επέλθει από μόνο του το μοιραίο, ή μέχρι να ληφθεί έξωθεν η απόφαση να αποσυνδεθεί ο ασθενής ο τα μηχανήματα που τον κρατούν στην ζωή. Η νομοτέλεια της φύσης, μπορεί να αλλάξει μόνο με ένα θαύμα !

Αυτή δεν είναι η κατάσταση της σημερινής Ελλάδας ; Η χώρα είναι βυθισμένη σε μία ύφεση επί επτά σχεδόν χρόνια, και το μόνο αισιόδοξο μήνυμα που ακούγεται από τα χείλη των πολιτικών ταγών είναι η «ανάπτυξη» που ποτέ δεν έρχεται.

Ίσως γιατί αυτή η ανάπτυξη δεν αφορά τους περισσότερους Έλληνες, αλλά αφορά αυτούς που περιμένουν στο εξωτερικό να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο, την μιζέρια και την φτώχεια που έχει προκαλέσει το σάπιο πολιτικό σύστημα σε αυτή τη χώρα.

Σε αυτή τη χώρα που γέννησε έναν Οδυσσέα Ελύτη, έναν Κωστή Παλαμά, έναν Γιάννη Ρίτσο, έναν Αριστοτέλη, έναν Μέγα Αλέξανδρο, έναν Όμηρο, έναν Αισχύλο, έναν Ευριπίδη, έναν Πυθαγόρα, έναν Πλάτωνα, έναν Δημόκριτο, έναν Σωκράτη.

Πως γίνεται αυτή τη μεγάλη χώρα, που ο σοφός στιχουργός Νίκος Γκάτσος την περιέγραψε ως μία φλούδα γης υπό την μελωδία του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, να έχει καταντήσει διαχρονικά υποχείριο νάνων πολιτικών ;

Άκουσα πριν από μερικές ημέρες, έναν εκλεγμένο βουλευτή να υποστηρίζει ότι ένα λαός που ψήφισε κάποιον που του είπε προεκλογικά ψέμματα, έχει ευθύνη για την πράξη του. Και ως υπεύθυνος ο λαός που εξαπατήθηκε, πρέπει να υποστεί τα αποτελέσματα της πράξης του και να τιμωρηθεί.

Ο πολιτικός που είπε τα ψέμματα και εξαπάτησε τον λαό, δεν πρέπει να τιμωρηθεί για την πράξη του ;

Σε αυτή τη χώρα, πάντα ο απλός πολίτης γίνεται το θύμα ενός τυχοδιώκτη πολιτικού ή επιχειρηματία. Το οικονομικό σύστημα προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει μία ολόκληρη κοινωνία, φροντίζει ώστε να χωρίζει τον λαό σε φατρίες, σε ομάδες που φαινομενικά «διαφέρουν ιδεολογικά». Σοσιαλιστές, Δεξιοί, Αριστεροί, κομμουνιστές,ακροδεξιοί, όλα εφευρέσεις του ίδιου οικονομικού συστήματος ώστε η διαχείριση των πόρων και της ευημερίας να παραμένει στα χέρια λίγων. Οι πολλοί, βυθισμένοι τεχνηέντως μέσα στην σύγχυση και την φτώχεια, δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο, πέραν από τον άρτον τον επιούσιον. Έτσι, συνεχίζουν να αποστηθίζουν ανούσιες πληροφορίες που μεταδίδει η τηλεόραση και γράφουν οι άχρηστες φυλλάδες, συνεχίζουν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο τις Κυριακές και συνεχίζουν να πιστεύουν τα ψέμματα του κάθε πολιτικάντη, ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή που ποτέ δεν έρχεται.

Ακόμα και την περίοδο του 80 και του 90, η ψεύτικη ευημερία που δόθηκε στον κόσμο είχε τον σκοπό της. Ο εξωτερικός δανεισμός που επέβαλε το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα της χώρας, και έδωσε αφειδώς δανεικό χρήμα σε απένταρους βιοπαλαιστές, έγινε η αφορμή για να τεθεί μερικά χρόνια αργότερα, όλη η Ελλάδα και τα παιδιά της σε οικονομική ομηρία. Οι χθεσινοί χαμογελαστοί δανειστές, μεταμορφώθηκαν σε σκληρούς τοκογλύφους που σήμερα ζητάνε τα πάντα, ως δικαιολογία για τα «λεφτά τους».

Τι ζητάνε όμως πραγματικά ;

Μήπως ζητάνε τις ζωές των Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών εάν αυτές υπάρξουν ;

Μήπως ζητάνε συνεχώς την συνείδηση και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού που προέρχεται μεν από ένδοξους προγόνους, αλλά σχεδόν δεν το γνωρίζει ;

Μήπως ζητάνε την εξαφάνιση της Ελλάδας ως οντότητας ;

Ας κοιτάξουμε με προσεκτική ματιά αυτά που συμβαίνουν τριγύρω μας και θα διαπιστώσουμε αμέσως πως αυτά που συμβαίνουν είναι τόσο τραγικά που δεν θα μπορούσαν να περιγραφούν παρά μόνο από τους Τραγικούς της Αρχαιότητας. Υποθέτω πως ακόμα και οι Στωικοί θα υποχωρούσαν μπροστά στην σημερινή μιζέρια της Ελλάδας. Η πτώση των αξιών είναι βαθύτατη και αυτό τεκμαίρεται εύκολα αν αναλογιστούμε ότι μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, ώστε να υπάρχει το πρόσχημα της δημοκρατικής νομιμοποίησης, μετά από εκβιασμούς των πολιτικών και των Ευρωπαίων φίλων μας, «εκλέχθηκαν» πάλι οι ίδιοι καταστροφείς της κοινωνίας για να αναλάβουν την αποστολή να την αναστήσουν.

Και φυσικά δεν το έκαναν. Αλλά συνέχισαν και συνεχίζουν να την βυθίζουν καθημερινά περισσότερο στο σκοτάδι.

Η Ελλάδα είναι φως. Και αυτό το φως, είπε ο ποιητής πριν από 50 χρόνια περίπου, λούζει όλη την ανθρωπότητα.

Όλοι οι λαοί της Ευρώπης, ακόμα και η ίδια η Αμερική, χρωστούν σε αυτή την μικρή χώρα, την ιδεολογία, τον τρόπο σκέψης και τις βασικές αρχές της κοινωνικής τους οργάνωσης. Εμείς οι νεοέλληνες ξεχάσαμε ένα βασικό στοιχείο της πολιτείας : τον υπεύθυνο πολίτη. Τον πολίτη που διαβάζει από τις πηγές, που αναζητά την σοφία και όχι την φιλοσοφία, τον πολίτη που αναπτύσσει συνεχώς την κριτική σκέψη, που δεν μιμείται και δεν αναμασά τις απόψεις άλλων, τον πολίτη που μαθαίνει, που ψάχνει και δεν βασίζεται σε άχρηστες και περιφερόμενες πληροφορίες.

Αυτόν τον πολίτη τον φοβάται κάθε διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, γιατί ένας τέτοιος πολίτης θα σημάνει και το τέλος του.

Σήμερα, όσο βαθιά και να έχουν βυθίσει την χώρα στην ανεργία και την φτώχεια, όλοι εμείς, οφείλουμε να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς να στραφούν στις αρχές του δικαίου και της νομιμότητας. Όχι με διάκρισης ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός. Αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη. Μπορεί το σημερινό πολιτικό σύστημα να πράξει κάτι τέτοιο. Όχι, γιατί προέρχεται απευθείας από το ίδιο παρελθόν που απαξίωσε αυτή τη χώρα και τις αξίες της. Αυτό το πολιτικό σύστημα πρέπει να φύγει, ώστε να φύγει μαζί του και η κατ’ επίφαση δημοκρατία που στην ουσία είναι μία οικονομική δικτατορία που κλέβει ολοφάνερα τον πλούτο αυτής της χώρας. Τον φυσικό πλούτο, τον έμψυχο πλούτο, τον πνευματικό πλούτο.

Η μοναδική μας πραγματική ελπίδα, πρέπει να είναι η έκπληξη που πάντα γεννά η ελληνική ψυχή, και στα λόγια που μεγάλου και αγαπητού δασκάλου, να την αναζητήσουμε ώστε να βλέπουμε το φως.

Η μόνη πραγματική αλλαγή, μπορεί να γίνει μόνο στο εσωτερικό κάθε Έλληνα. Αν είμαστε ενωμένοι, αλληλέγγυοι, αν ενδιαφερόμαστε για το καλό του διπλανού μας και αν στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Ιδέες και αξίες όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η ενότητα, δεν μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητά από τον δυτικό πολιτισμό του συμφέροντος και του χρήματος. Εμείς μόνο οι Έλληνες, αν τώρα αναζητήσουμε τα διδάγματα των σοφών προγόνων μας, θα βρούμε τις εξηγήσεις για όλα τα σημερινά προβλήματα και θα μπορέσουμε να βρούμε και την λύση τους.

Ο πολίτης που δεν είναι ενεργός και δεν συμμετέχει ανιδιοτελώς στα κοινά, είναι άχρηστος πολίτης. Αυτή είναι η διδαχή των προγόνων μας. Όσο παραμένουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν, παρασυρόμενοι από την προπαγάνδα ενός αποτυχημένου και σάπιου πολιτικού συστήματος, τόσο θα οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην δυστυχία.

Από τους απλούς πολίτες και την σκέψη τους, εξαρτώνται όλα.

Γρηγορείται !

Γράφει ο Μενέλαος Αυτόλυκος