Παρατείνεται για δύο μήνες ο νόμος Κατσέλη -Νέα εκλογικά σενάρια

Νέα εκλογικά σενάρια προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να παραταθεί μόνο για δύο μήνες ο νόμος Κατσέλη.

Η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό στην Ολομέλεια της Βουλής πυροδοτεί νέα σενάρια για εκλογικό αιφνιδιασμό τον Μάρτιο από την κυβέρνηση.

Μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε την παράταση του νόμου Κατσέλη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου.

Ωστόσο, ο δρόμος για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα τεθεί σε ισχύ μετά το τέλος του νόμου Κατσέλη, είναι ακόμη μακρύς.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και στελεχών της κυβέρνησης, έγινε μία πρώτη προσέγγιση και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία έτσι ώστε μέσα στο επόμενο δίμηνο να κατατεθεί ένα κοινό σχέδιο που θα εγκρίνουν οι δανειστές.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δίμηνη παράταση του ισχύοντος νομικού πλαισίου αλλά και ότι τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα μειωθούν αισθητά καθώς ο SSM έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να εντοπιστούν οι αναρίθμητοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που κρύβονται στις διατάξεις του.

Ο SSM ασκεί σημαντικές πιέσεις για να μειωθούν τα όρια κάτω από τις 100 χιλιάδων ευρώ με την κυβέρνηση να προσπαθεί αφενός να καθυστερήσει τις εξελίξεις ενόψει εκλογών και αφετέρου να εξασφαλίσει ένα όριο της τάξης των 150 χιλιάδες ευρώ για να ενισχύσει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου οι δύο πλευρές συμφώνησαν:

– Τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα λαμβάνει υπόψη την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

– Την παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου σε αυτό το διάστημα να διαμορφωθεί από κοινού το νέο αναγκαίο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών.

Αναφορικά με την ευρύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων η κυβέρνηση τάσσεται σαφώς υπέρ της πρότασης που έχει καταθέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και βασίζεται στο ιταλικό μοντέλο. Παρ’ όλα αυτά, οι τελικές αποφάσεις για τη δημιουργία κάποιου τύπου bad bank θα ληφθούν από τους δανειστές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, βασικό εργαλείο του σχεδίου που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής σε δανειολήπτες από την πλευρά της Πολιτείας και οι διευκολύνσεις από την πλευρά των τραπεζών (επιμηκύνσεις και κούρεμα).