Ποιες αλλαγές φέρνει στις λαϊκές αγορές ο κορωνοϊός

Μετά το «λουκέτο» στις λαϊκές, που κρίθηκε αναγκαίο, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν τηρήθηκε η αρχική συμφωνία για μέτρα περιορισμού ανάλογα με αυτά στα σούπερ μάρκετ, λόγω του κορωνοϊού, από τη Δευτέρα αλλάζουν όλα.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για το χρονικό διάστημα από 23/3 έως και 30/4/2020 επιτρέπεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με τους εξής περιορισμούς:

Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές (παραγωγοί και επαγγελματίες) που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, σύμφωνα με την άδειά τους, συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50%, ανά κατηγορία πωλητών (κατηγορίες πωλητών: παραγωγοί και επαγγελματίες).

Οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών δημοσιοποιούν πίνακα με τους συμμετέχοντες, κάθε φορά, πωλητές (παραγωγούς και επαγγελματίες) στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό-ελεύθερο από αντικείμενα.

Με την ίδια Απόφαση γίνεται σαφές ότι παραμένει το απαγορευτικό πώλησης άλλων ειδών στις λαϊκές (π.χ. ρούχα), εκτός των ειδών των ειδών ατομικής καθαριότητας και οικιακής φροντίδας.

Με δεδομένους τους νέους περιορισμούς και τη μείωση του κύκλου εργασιών που συνεπάγονται, το υπουργείο Οικονομικών- όπως προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ΟΡΕΝ- θα συμπεριλάβει τους εν λόγω παραγωγούς κι επαγγελματίες στη λίστα με τους κλάδους που πλήττονται, δίνοντας έτσι πρόσθετη ρευστότητα με αναστολή φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και πρόσβαση στα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης.