Προβληματισμός για την προοπτική του φυσικού αερίου

διέλθει από τη Δυτική Μακεδονία εξέφρασε τη Πέμπτη ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έθεσε προς συζήτηση στα προ ημερησία διατάξεως θέματα ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παλάσκας, ζητώντας ενημέρωση από τη πλευρά του δημάρχου, και με αφορμή, όπως ο ίδιος είπε, την ανακοίνωση που εξέδωσε η

Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας στις 14 Ιουνίου και αμέσως μετά την ολοκληρωση της επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας Γ. Σταθάκη, στη Κοζάνη. 

Σύμφωνα με τον κ. Παλάσκα: «Στην εν λόγω ανακοίνωση γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην έλευση φυσικού αερίου στις πόλεις της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού, αλλά και της δυνατότητας τροφοδότησης με φυσικό αέριο  των εργοστασίων της ΔΕΗ. Για τα Γρεβενά δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αναφορά, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό. Πρέπει να γνωρίζουμε αν η έλευση του φυσικού αερίου στα Γρεβενά από τον ΤΑΠ είναι μέσα στους σχεδιασμούς της Περιφέρειας και αν όχι, όλοι μαζί να ξεκινήσουμε ένα διεκδικητικό αγώνα προκειμένου να μη χαθεί η εν λόγω προοπτική».

Θυμίζουμε ότι, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας, ο κ. Σταθάκης είχε δηλώσει στις 14 Ιουνίου ότι:«Όπως είναι γνωστό έχουμε προχωρήσει σε συμφωνία με τον TAP, για να αποκτήσει δύο εξόδους η Δυτική Μακεδονία. Σήμερα συζητήσαμε τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τους όρους, αλλά και τα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο η Καστοριά και το Άργος Ορεστικό. Ταυτόχρονα, ενισχυτικά θα υπάρχει πρόσβαση και σταθεροποίηση του συστήματος σε Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη. Με τον τρόπο αυτό, παρουσία της ΔΕΔΑ Α.Ε. και σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ Α.Ε., θα προσπαθήσουμε να πάμε μπροστά αυτό το μεγάλης εμβέλειας έργο και με την καθοριστική παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε και να δώσουμε μια μακρόπνοη λύση στο θέμα της θέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια, για να γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα αυτό, σε μια περιοχή που είναι η ενεργειακή καρδιά της χώρας, αλλά παρουσιάζει δυστυχώς μεγάλη ενεργειακή φτώχεια και δεν είδε ποτέ έως τώρα τις προοπτικές του φυσικού αερίου. «Από την πρώτη στιγμή που αλλάξαμε τη διακρατική συμφωνία με τους Αζέρους και καταφέραμε να έχουμε δύο σταθμούς απομάστευσης έγινε το πρώτο θετικό βήμα. Σε ότι αφορά στα  επόμενα βήματα, τα οποία είναι συγκεκριμένα και στοχευμένα, θα απαντήσουμε στις ανάγκες δικτύων διανομής σε Καστοριά και Άργος, ενώ θα απαντήσουμε και στα ζητήματα της μεικτής καύσης του αερίου στα εργοστάσια της ΔΕΗ και της υποστήριξης των Τηλεθερμάνσεων της περιοχής».

Γ. Δασταμάνης: «Έμεινα έκπληκτος, περιμένω ενημέρωση από τον κ. Καρυπίδη

Απαντώντας στον κ. Παλάσκα, ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης σημείωσε ότι: «Και εγώ έμεινα έκπληκτος από την ανακοίνωση της Περιφέρειας και επικοινώνησα αμέσως με τον κ. Καρυπίδη και εντός των ημερών επίκειται μια συνάντηση -θα με πάρει ο ίδιος τηλέφωνο- για να υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση σχετικά με τον ΤΑΠ και γιατί δεν αναφέρονται πουθενά τα Γρεβενά, τα οποία μέχρι πριν αυτή τη συνάντηση, ήταν στο σχεδιασμό. Μόλις γίνει αυτή η ενημέρωση, αυτόματα από τη πλευρά μου θα υπάρξει ενημέρωση και του Δημοτικού Συμβουλίου, ενδεχομένως κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης».

Μεγάλο ζητούμενο η βιωσιμότητα

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι  μεγάλο ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή σχετικά με το πόσο εφικτή είναι η προοπτική της έλευσης φυσικού αερίου στα Γρεβενά μέσω του ΤΑΠ, είναι η βιωσιμόιτητα του όλους εγχειρήματος, κάτι που ανέδειξε από τη πρώτη στιγμή η «Πρωινή» με σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στο φ’ύλλο της Πέμπτης 25 Μαΐου με τίτλο : “ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ: ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ή ΟΥΤΟΠΙΑ”.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέραμε τότε και με βάση όσα είχαν ειπωθεί από τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Κιουρτσίδη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Γρεβενών με τους εργολήπτες της περιοχής: “Όπως ανέφερε ο κ. Κιουρτσίδης «Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα γίνει αστικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου από τον αγωγό ΤΑΠ για τη πόλη της Καστοριάς και το Άργος Ορεστικό. 

Για τα Γρεβενά, συζητάμε με τη ΔΕΣΦΑ και προτείναμε να γίνει εξωτερικός (υπέργειος) αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στη πόλη των Γρεβενών, ενδεχόμενο που και η εταιρεία φαινεται ότι το συζητά». Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε «καλό το φυσικό αέριο αλλά η εταιρεία που θα στηθεί τοπικά για τη διαχείριση του δικτύου, θα πρέπει να είναι και βιώσιμη. Δηλαδή χρειαζεται ένας σημαντικός αριθμός πελατών που μπορεί να είναι νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. Άρα, από την εταιρεία θα γίνει μία μελέτη βιωσιμότητας».

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα καθώς τα Γρεβενά είναι μια μικρή πόλη χωρίς μεγάλες επιχειρήσεις και με λίγα νοικοκυριά, οπότε πρώτο ζητούμενο είναι το τι αποτέλεσμα θα  προκύψει από τη μελέτη βιωσιμότητας. Δηλαδή αν ο αριθμός πελατών θα μπορέσει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της τοπικής επιχείρησης που θα διαχειρίζεται το δίκτυο, δηλαδή αν θα καλύπτει το κόστος.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κιουρτσίδης σημείωσε ότι δε μπορεί να γνωρίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη βιωσιμότητας και πολύ περισσότερο, εφόσον τα αποτελέσματά της είναι ενθαρρυντικά, το πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του εξωτερικού αγωγού μεταφοράς αερίου από το σταθμό του ΤΑΠ στη Καστοριά μέχρι τη πόλη των Γρεβενών. 

Ωστόσο, όπως είπε «το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουμε τη ΔΕΣΦΑ για μία τεχνική συνάντηση προκειμένου να δούμε την περιοχή και συγκεκριμένα να δούμε ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή ( χλμ κλπ) για την όδευση του αγωγού από Καστοριά μέχρι Γρεβενά και να γίνει και μια εκτίμηση του κόστους».

Ένα πρώτο ζητούμενο λοιπόν που τίθεται είναι το θέμα της βιωσιμότητας….

Από εκεί και πέρα, εάν λυθεί το ζητούμενο της βιωσιμότητας και εαν παρθεί η οριστική απόφαση, τότε θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι θα πρέπει να υπάρξει απόφαση και για τη κατασκευή εσωτερικού δικτύου διανομής φυσικού αερίου. Δηλαδή η κατασκευή του δικτύου εντός του αστικού ιστού της πόλης των Γρεβενών. 

Αυτό σημαίνει ότι την ώρα που έχει ήδη εγκατασταθεί νέο δίκτυο αποχ’έτευσης αλλά και νέο δίκτυο ύδρευσης, θα πρέπει να ξανασκάψεις για το δίκτυο του φυσικού αερίου…Μάλιστα, ο κ. Κιουρτσίδης εξέφρασε και ένα προβληματισμό σχετικά με το τί εργασίες θα πρέπει να γίνουν καθώς, όπως είπε «Επειδή το δίκτυο ύδρευσης είναι ψηλά (σσ σε χαμηλό βάθος) δε ξέρω αν τα βάθη μας επιτρέψουν να κάνουμε παρέμβαση για το δίκτυο φυσικού αερίου ή αν θα πρέπει να ξηλωθούν από την αρχή όλα»  

Όπως και να χει, ακόμη και όλα τα παραπάνω “εάν” απαντηθούν, είναι κατανοητό ότι πρόκειται για μια μεγάλη και χρονοβόρα παρέμβαση”. ‘’Πρωϊνή” Γρεβενών