Προφυλακιστέοι Παπαντωνίου-Κουράκου

Μετά τη χθεσινοβραδυνή ομόφωνη απόφαση ανακριτών και εισαγγελέα, ο Γιάννος Παπαντωνίου έγινε ο δεύτερος κατά σειρά υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος οδηγείται στη φυλακή στα χρόνια της Μεταπολίτευσης για μία υπόθεση που συνδέεται από τις Αρχές με ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Μετά από μία μαραθώνια απολογία που κράτησε συνολικά 20 ώρες, οδηγήθηκαν στη φυλακή τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου

Λίγο πριν από τις 7 το βράδυ ολοκλήρωσε την απολογία της στον ανακριτή η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννη Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου.

Η κ. Κουράκου έμεινε για περισσότερες από 4 ώρες στο γραφείο της ανακρίτρας κατά της διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου συναδέλφου της Γιώργου Ευαγγέλου, για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Από το πρωί ο Γιάννος Παπαντωνίου συνέχιζε την απολογία που είχε διακοπεί τη Δευτέρα το βράδυ.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε να πείσει ότι δεν ζημίωσε το Δημόσιο με κίνητρο – όπως ανέφεραν οι δικαστικές Αρχές – παράνομα ωφελήματα που έλαβε.

Ο κ. Παπαντωνίου αντέκρουσε το κατηγορητήριο σημειώνοντας ότι δεν χρηματίστηκε. «Δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου».

Ισχυρίστηκε ακόμη πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων.

«Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να είπε στους δικαστικούς λειτουργούς.Ο πρώην υπουργός κατά την αποχώρησή του από το ανακριτικό γραφείο, πέρασε στην αντεπίθεση εξαπολύοντας βολές κατά της Δικαιοσύνης: «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».