Σπήλιος Λιβανός: Το παρασκήνιο της αποπομπής -Το οργισμένο τηλεφώνημα Μητσοτάκη

Με την ηχηρή αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από την κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την αντίληψη της εξουσίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρωθυπουργός είδε το βίντεο που κυκλοφόρησε, με τους κυνικούς κομπασμούς του πρώην υπουργού και νυν δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, όπου θρηνήσαμε θύματα, ότι μοίραζαν σακούλες με λεφτά σε όποιον μιλούσε ελληνικά (!) και γύρισαν το παιχνίδι των εκλογών.

Ο Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη όπου ελέχθησαν αυτά, όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά χαμογελούσε, λέγοντας πως «έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά που κάνατε» και πως «ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα, υπολειπόμεθα»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης… άστραψε και βρόντηξε. Τηλεφώνησε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και του ζήτησε εξηγήσεις. Οι απαντήσεις του κ. Λιβανού όχι μόνο δεν τον ικανοποίησαν αλλά επιτάχυναν την πρωθυπουργική αντίδραση.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Σπ. Λιβανός ισχυρίζεται ότι η στάση του ήταν «εμφανώς ειρωνική» απέναντι στην «απαράδεκτη και κυνική τοποθέτηση» του Π. Δούκα

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», έλεγαν πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, για να προσθέσουν: «Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κυρίου Λιβανού στην κυβέρνηση».

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή στο πρωθυπουργικό γραφείο και εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες».

Λίγο αργότερα, το Μαξίμου ανακοίνωσε πως ο Γιώργος Γεωργαντάς, μέχρι σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντικαθιστά τον αποπεμφθέντα Σπήλιο Λιβανό στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

www.iefimerida.gr