«Σπίτι μου»: Φθηνή στέγαση για νέους και ευάλωτους

Η παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος ξεκίνησε με τον υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο ο οποίος επεσήμανε τους στόχους για «μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, αύξηση της ιδιοκατοίκησης, στήριξη σε νέα ζευγάρια, αναβάθμιση παλαιών κατοικιών, άμλυνση στρεβλώσεων στη στεγαστική αγορά κι εν τέλει η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης ανέπτυξε συγκεκριμένες δράσεις για χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια για ζευγάρια από 25 ετών μέχρι 39 ετών που θα κατοικήσουν σε ανακαινισμένα σπίτια ως 120 τετραγωνικά μέτρα και αξίας ως 150.000, με έτος κατασκευής ως το 2007.

Οι 6+1 άξονες

-Χαμηλότοκα δάνεια

-Μαζική ανακαίνιση δηλωμένων κενών κατοικιών στα Ε2

-Πρόγραμμα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας δημοσίου με θεσμό κοινωνικής αντιπαροχής

-Επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κατοικίων για νέους 18- 30 ετών

-Δημουργία φοιτητιών εστιών σε Πανεπιστήμια

-Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος

«Η χώρα πρέπει να γίνει πιο δίκαιη.

Να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες», είπε ο Άκης Σκέρτσος και μίλησε για φυγή νέων τα τελευταία χρόνια η οποία πρέπει να ανατραπεί. Ο υπουργός μίλησε για φθίνουσα πορεία ιδιοκατοίκησης.«Η Ελλάδα είχε υψηλότερα ποσοσοτά ως προς κατοχή- χρήση κατοικίας αλλά παραμένει στο 74% σε σχέση με 70% στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο υπουργός. Ο στόχος είναι να επανακατοικηθούν παλαιές κατοικίες που αν προστεθούν στην αγορά ακινήτων θα πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω, είπε ο κ. Σκέρτσος περιγράφοντας το πρόβλημα με τα παλαιά και αχρησιμοποίητα ακίνητα: 770.000 κλειστές κατοικίες σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων και πάνω πό 2 εκατομμύρια βρίσκονται σε Αθήνα και θεσσαλονίκη.

πηγή: ertnews.gr