Στην κατάψυξη ο Νομός Γρεβενών

Στο επίκεντρο ισχυρού κύματος κακοκαιρίας, που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ισχυρότερα των τελευταίων ετών, βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και μετέπειτα ολόκληρος ο Νομός Γρεβενών. Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε το βράδυ προς ξημερώματα Πέμπτης , συνεχίστηκε με αυξομειούμενους ρυθμούς τουλάχιστον για ένα 10ωρο, με αποτέλεσμα το χιόνι να σκεπάσει τα πάντα , φτάνοντας τους 20 πόντους εντός της πόλης, ενώ ξεπέρασε το μισό μέτρο στις βόρειες-βορειοανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές. Στα δε ορεινά το ύψος του φρέσκου χιονιού ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

Τα φαινόμενα παρουσίασαν έφεση από το απόγευμα της Πέμπτης και μετά, ωστόσο, νέες χιονοπτώσεις, με αυξομειώσεις στην ένταση τους, σημειώθηκαν και τη Παρασκευή, από το μεσημέρι και μετά. Οι κάτοικοι της πόλης και όλου του Νομού δοκιμάζονται έντονα σε όλα τα επίπεδα, καθώς, εκτός από τον ισχυρό χιονιά, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον ολικό παγετό που επικρατεί εδώ και σχεδόν ένα τριήμερο.

Είναι ενδεικτικό ότι το θερμόμετρο τη Παρασκευή παρέμεινε καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου σε αρνητικά πρόσημα, πέφτοντας ακόμη και στους -12 βαθμούς στα ορεινά, στους -7 εντός της πόλης και στους -11 στη Δεσκάτη. Στο θέμα της προστασίας από την νέα χιονόπτωση, με κύριο μέλημα της πολιτείας τους ανοιχτούς δρόμους, το έργο επαναλαμβάνεται… Εντός των Γρεβενών ο Δήμος, με το που ξέσπασε ο χιονιάς, έδωσε προτεραιότητα στο να κρατήσει ανοιχτές τις βασικές αστικές οδικές αρτηρίες, αλλά και το δρόμο προς το Νοσοκομείο και σταδιακά, αφού αυτό κατέστη δυνατό, ο αποχιονισμός επεκτάθηκε και στους παράδρομους.

Ωσόσο, και πάλι η κίνηση των οχημάτων γινόταν μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών χειμερινών ελαστικών, καθώς το οδόστρωμα, από τη συνεχιζόμενη χιονόπτωση, μέσα σε λίγα λεπτά ξαναγέμιζε με χιόνι Με μεγάλη δυσκολία γινόταν από το πρωί της Πέμπτης η κίνηση των πεζών εντός της πόλης μιας και το χιόνι σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους ήταν πολύ και παγωμένο, την ώρα που σε αυτά τα σημεία δεν μπορεί να γίνει ρίψη αλατιού καθώς θα προκληθούν ζημιές.

Εξίσου μεγάλες ήταν οι συνέπειες του χιονιά και σε περιφερειακό επίπεδο με περίπου 60 εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό τόσο το εθνικό όσο και το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο. Οι αποχιονισμοί και οι ρίψεις αλατιού συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, ενώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Τρυγώνη, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν χρησιμοποιηθεί περίπου εκατό τόνοι αλατιού.

Περιπτωσεις αποκλεισμού χωριών, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα (σσ. μεσημέρι Παρασκευής), δεν αναφέρθηκαν, καθώς, σταδιακά, τα εκχιονιστικά μηχανήματα φτάσανε από άκρη σε άκρη του Νομού. Ωστόσο, οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται και οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας ξεκαθαρίζουν ότι η κίνηση γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του Νομού (πλην της Εγνατίας) καθώς η ένταση των φαινομένων καθιστά αδύνατη τη πλήρη απομάκρυνση του χιονιού και του πάγου από το οδόστρωμα. Παράλληλα συνιστούν στους πολίτες, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, να μη μετακινούνται

Πάντως οι θερμοκρασίες Σιβηρίας είχαν σαν αποτέλεσμα, όπως προαναφέραμε, την ταλαιπωρία των πολιτών μιας και κάποια προβλήματα μπήκαν και στα σπίτια. Είναι ενδεικτικό ότι δεν έλειψαν τα περιστατικά όπου νοικοκυριά έμειναν για αρκετή ώρα χωρίς ύδρευση, καθώς πάγωσαν οι σωληνώσεις. Μάλιστα αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν και σε κάποιες πολυκατοικίες εντός της πόλης των Γρεβενών, με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΓ να συστήνουν στους πολίτες να αφήνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας μια βρύση ανοικτή, με χαμηλή ροή, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα παγώματος.

Το χειρότερο πάντως είναι ότι ο ολικός παγετός (ευτυχώς όχι και ο χιονιάς) ήρθε για να μείνει, καθώς, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι σήμερα Σάββατο η πόλη των Γρεβενών θα “ξυπνήσει” με πιο καθαρό ουρανό αλλά το θερμόμετρο στους -7. Σταδιακά και προς το μεσημέρι η πρόσκαιρη συννεφιά θα παραχωρήσει τη θέση της σε έναν ήλιο με δόντια με το θερμόμετρο να παραμένει σε αρνητικά πρόσημα, ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες. Μάλιστα, ακόμη περισσότερο κρύο μας περιμένει τη Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα και τη Τρίτη, όπου οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν στη περιοχή, σε συνδυασμό με τις χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και τη ξαστεριά μετέπειτα, θα ρίξουν τον υδράργυρο ακόμη και στους -12 εντός της πόλης και στους -16 στα βορειοανατολικά – βορειοδυτικά τμήματα του νομού, αλλά και στη περιοχή της Δεσκάτης.

Ύφεση του φαινομένου αναμένεται σταδιακά από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά, όταν και θα υποχωρήσει ο βοριάς, δίνοντας τη θέση του σε νότιους-νοτιοανατολικούς ανέμους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο υδράργυρος να σημειώσει σημαντική άνοδο. Πάντως, ο νοτιάς δεν αποκλείεται να φέρει εκ νέου χιονοπτώσεις, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τις ασφαλέστερες προβλέψεις των μετεωρολόγων τα επόμενα 24ωρα για τη πιθανή εξέλιξη των φαινομένων.