Συνέδριο της ΝΔ- Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Εκτενείς αναφορές στα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος καθώς επίσης και στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για ενεργειακούς εκβιασμούς της Ρωσίας.

«Το Συνεδριο θα γίνεται κάθε χρόνο»

«Το Συνεδριο του κόμματος μας θα γίνεται κάθε χρόνο, οι πόρτες του θα είναι ανοιχτές και ο αρχηγός του θα εκλέγεται από τις χιλιάδες μέλη και φίλους, η Νέα Δημοκρατία είναι όλης της Ελλάδος και όλων των Ελλήνων. Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά, γιατί ένα συνέδριο δεν είναι τακτικό εάν γίνεται κάθε 6 χρόνια, εάν δεν αναζητά τις αιτίες της ήττας και ο ένας και μοναδικός υποψήφιος αρχηγός έχει αντίπαλο μόνο τον εαυτό του. Όταν με εκλέξατε πρόεδρο της ΝΔ δεσμεύθηκα να μεγαλώσω την παράταξη μας και αυτήν την δέσμευση τήρησα στο ακέραιο», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Τιμώ και τιμούμε όλους τους προκατόχους μας, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Αντώνη Σαμαρά τον Κώστα Καραμανλή, πάντα θυμόμαστε με συγκίνηση αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας τον Μιλτιάδη τον Έβερτ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Γιώργο Ράλλη και κρατώντας πάντα στις καρδιές μας το επιβλητικό όραμα του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Όλη η ΝΔ είναι σήμερα εδώ, είμαστε ενωμένοι».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «υπερήφανος», για όσα «πετύχαμε μαζί». Σημείωσε πως «η οικονομία και κοινωνία έμειναν όρθιες οι πολίτες είδαν εισόδημα να μεγαλώνει και επιχειρηματικοί γίγαντες να εμπιστεύονται την Ελλάδα».

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης

«Όλοι είμαστε σε πόλεμο, σε πολλαπλά επίπεδα»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις για του λογαριασμούς ρεύματος, άφησε αιχμές κατά της Ευρώπης για «ατολμία στις αποφάσεις», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Μετά τη ρωσική εισβολή όλοι είμαστε σε πόλεμο και σε πολλαπλά επίπεδα. Στο γεωστρατηγικό μέτωπο η ρωσική εισβολή γίνεται μοντέλο προσομοίωσης, στο διπλωματικό γιατί αναδιατάσσει τις συμμαχίες, και στο οικονομικό γιατί οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Έχω πει πως χωρίς ευρωπαϊκή λύση δεν θα αντιμετωπιστεί η αιτία του κακού. Προσδοκώ πως οι προτάσεις μας θα εισακουστούν», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Όμως δεν αδρανήσαμε το κράτος επιδοτεί το ρεύμα σε νοικοκυριά επιχειρήσεις και αγρότες. Δεν μπορώ να περιμένω όμως να αλλάξει πορεία το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο, για αυτό και χθες ανακοίνωσα ένα εθνικό σχέδιο στήριξης. Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τη νύφη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Έχουμε το θάρρος και διορθώνουμε αυτήν την αδικία. Από την 1η Ιουλίου εξουδετερώνουμε τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η Ελλάδα αντιστέκεται. Μια φιλελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνηση ξεδιπλώνει ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προγράμματα στην ιστορία του τόπου για να ξέρουμε ποιος στέκεται στο πλευρό του πολίτη και ποιος όχι, αλλά και ποιος είναι ψεύτης και ποιος όχι».

«Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει το χρηματιστήριο ενέργειας που ο ίδιος ψήφισε, διαφημίζει Ισπανία και Πορτογαλία όταν εκεί το ρεύμα είναι ακριβότερο από την Ελλάδα. Κάθε βήμα του σήμερα δεν μπορεί να υπονομεύσει το αύριο. Κάθε ανήφορος έχει κόπο αλλά έχει και προορισμό, ο κατήφορος οδηγεί προς τα πίσω, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε πως «παντού στην Ευρώπη, οι δημαγωγοί απευθύνουν εύηχες αλλά ανεφάρμοστες λύσεις για την ακρίβεια. Και από την άλλη κρύβουν τις αληθινές αιτίες της, με μισόλογα για τις αληθινές αιτίες της και με σιωπή για τους ενεργειακούς εκβιασμούς της Ρωσίας που μας απειλούν όλους. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο δεσποτισμό και τη δημοκρατία και έχουμε τη δύναμη να το πούμε. Αντιστεκόμαστε στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε χώρα. Στηρίζουμε έμπρακτα τους αμυνόμενους». «Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Υλοποιούμε όσα δεσμευτήκαμε»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα όσα έχει πράξει η κυβέρνησή του. «Η ανάπτυξη έκλεισε το 21 στο 8,3% την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, η ανεργία έπεσε κατά 4% και το ΔΝΤ έφυγε από την χώρα δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν. Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις υλοποιούμε με συνέπεια όσα έχουμε δεσμευτεί», είπε και τόνισε:

«Έλεγα το 2019 ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν λιγότερους φόρους και σήμερα ο ΕΝΦΙΑ είναι κατά 35% χαμηλότερος. Η εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και σύντομα καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν θα ισχύει ούτε και για το Δημόσιο. Τον Ιούνιο έρχεται νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι πολλές δεκάδες άμεσες ξένες επενδύσεις κινητοποιούν την ανάπτυξη, ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό επιτέλους προχωρά και το Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι του χρόνου γεγονός. Οι διεθνείς πιστοληπτικοί οργανισμοί αναβαθμίζουν την πατρίδα μας εν μέσω πρωτοφανούς καταιγίδας. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 10% για να το πω απλά προσετέθη ένας 15ος μισθός, μία μόνιμη αύξηση συμπαρασύροντας και τα επιδόματα».

«Οι πολιτικοί διαχωρισμοί έχουν ξεθωριάσει»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν «ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να φέρει την ψηφιακή κάρτα εργασίας που θωρακίζει τον εργαζόμενο .Δεν είδα καμία δήθεν προοδευτική κυβέρνηση να ασχολείται με τους εργαζομένους στις ταχυμεταφορές, εμείς το κάναμε πράξη. Είναι αλήθεια ότι σε σχέση με άλλους καιρούς τα χρώματα και οι ετικέτες, οι πολιτικοί διαχωρισμοί έχουν ξεθωριάσει. Το νέο δίλημμα είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Ο σύγχρονος πολίτης διεκδικεί το χειροπιαστό αποτέλεσμα στη ζωή του. Η τόλμη και οι ανοιχτές απόψεις είναι στο dna της παράταξη μας».

«Σημαντική η θωράκιση της πατρίδας μας»

«Όσον αφορά στις εθνικές μας προτεραιότητες η απάντηση έρχεται από την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, τον καθορισμό ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία αλλά και τις αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες χώρες. Σημαντική η αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας. Είμαστε η παράταξη της ειρήνης, της συνεργασίας και της ανεξαρτησίας γιατί για εμάς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ανανεώνεται η θητεία του Παύλου Μαρινάκη

«Πυξίδα μας η ευημερία του πολίτη με πολλή δουλειά για τους επόμενους 12 μήνες και για ακόμη 4 χρόνια. Πλούσιος ήταν ο προσυνεδριακός διάλογος και η ΝΔ δυνάμωσε έτσι τους δεσμούς της με τους πολίτες. Θα εισηγηθώ την ανανέωση της θητείας του Παύλου Μαρινάκη στην θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Ο Παύλος το αξίζει και μας αξίζει», υπογράμμισε.

Πηγή