Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο της υγείας των οστών

Mια νέα μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει ότι οι επιπτώσεις του ατμίσματος μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των οστών, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Αν και το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση και οστεοπορωτικό κάταγμα, τα αποτελέσματα του ατμίσματος – με χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων – δεν έχουν διερευνηθεί προηγουμένως όσον αφορά την υγεία των οστών. Τώρα, μια ομάδα αμερικανών ερευνητών διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη μελέτη σε 5.500 ενήλικες χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων για να προσδιορίσει τις πραγματικές επιπτώσεις του ατμίσματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συσχετίστηκε με υψηλότερο επιπολασμό καταγμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία των οστών, ακόμη και σε νεαρούς ενήλικες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο American Journal of Medicine Open.

Αυξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν ένα κοκτέιλ προπυλενογλυκόλης, φυτικής γλυκερίνης και ποικίλα επίπεδα νικοτίνης και πρόσθετων, δημιουργώντας αρωματικούς ατμούς. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αυξηθεί δραματικά, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα και ως αποτελεσματικός τρόπος για να περιοριστεί πλήρως η εξάρτηση από το τσιγάρο. Ωστόσο, λόγω της τεχνολογίας που βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, οι πραγματικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος παραμένουν άγνωστες.

Ο Dayawa D. Agoons, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης από το Τμήμα Ιατρικής στο UPMC, είπε: «Στην κλινική εξωτερικών ασθενών μου, είδα μία ασθενή μετά από χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ενός κατάγματος του μηριαίου αυχένα. Ήταν καπνίστρια και χρησιμοποιούσε το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως βοήθημα για να κόψει το κάπνισμα. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχε ένα κενό γνώσης στη βιβλιογραφία σχετικά με τη πιθανή σχέση μεταξύ των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των καταγμάτων και αποφάσισα να πραγματοποιήσω αυτή τη μελέτη».

Η εξέταση των επιπτώσεων του ατμίσματος

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Ιατρικού Κέντρου UPMC Pinnacle στο Χάρισμπεργκ της Πενσιλβάνια,  πραγματοποίησαν μια συγχρονική ανάλυση χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή 2017-2018 (NHANES), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εξετάσουν προσεκτικά δείγματα από περισσότερους από 5.500 ενήλικες Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες, υπογραμμίζοντας τη σχέση μεταξύ χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και καταγμάτων ευθραυστότητας. Η έρευνα περιελάμβανε 4.519 (81,2%) άτομα που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ ηλεκτρονικά τσιγάρα και 1.050 (18,8%) που έκαναν χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, με 444 (8%) να έχουν αυτοαναφερόμενο κάταγμα (γοφού, καρπού, σπονδυλικής στήλης κ.ά.) μετά από πτώση ή άλλο τραυματισμό.

Διαπιστώθηκε μεγαλύτερη συχνότητα καταγμάτων μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με τους μη χρήστες. Επίσης, οι διπλοί χρήστες τόσο συμβατικού όσο και ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάγματος σε σχέση με τους μόνο καπνιστές.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, από τότε που εμφανίστηκαν πριν από περίπου μία δεκαετία, έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή, ιδίως στους νέους 18 έως 25 ετών, καθώς προβάλλονται ως μία πιο υγιής εναλλακτική επιλογή σε σχέση με το κάπνισμα. Όμως, όπως δείχνει και η νέα μελέτη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι άμοιρα κινδύνων. Η σχέση τους με τα κατάγματα δεν είχε έως τώρα μελετηθεί, αλλά φαίνεται πως, όπως και τα παραδοσιακά τσιγάρα, αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ο Δρ Agoons σχολίασε: «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και των καταγμάτων ευθραυστότητας. Καλύπτει ένα σημαντικό κενό γνώσης δεδομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης και της γνωστής νοσηρότητας και θνησιμότητας που σχετίζονται με τα οστεοπορωτικά κατάγματα. Τα ευρήματά μας παρέχουν δεδομένα για να ενημερώσουν τους ερευνητές, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τους ρυθμιστές του καπνού σχετικά με την πιθανή συσχέτιση της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου με τη μειωμένη υγεία των οστών».

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει συσχέτιση μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και διαφόρων ασθενειών όπως η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), η στεφανιαία νόσος και η κατάθλιψη.

Πηγή: healtheuropa.eu