Τα 21 μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

2.300.000 ευάλωτοι πολίτες θα λάβουν τον Δεκέμβριο οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων άμεσης και μεσοπρόθεσμης εφαρμογής, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αλλά και το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας ανάλογο με αυτό στο Δημόσιο προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θέτοντας το δίλημμα της κάλπης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει δυναμικά στην τουρκική προκλητικότητα.

Πριν προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Το κλασικό ημερολόγιο γράφει ότι εισερχόμαστε στον τελευταίο χρόνο της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας. Το “κοινωνικό” ημερολόγιο, ωστόσο, δηλώνει πως οι ανάγκες των πολιτών ξεπερνούν τις τετραετίες. Πολύ περισσότερο όταν ζητά να λυθούν και παθογένειες ριζωμένες επί δεκαετίες. Το δικό μας “πολιτικό” ημερολόγιο θέλει να βλέπει τη σημερινή εικόνα στο φως της Ελλάδας του 2030. Γι’ αυτό και το σύνθημα “Το είπαμε, το κάναμε” πρέπει να στρέψει, πια, τη δυναμική του προς το αύριο.

»Για αυτόν τον λόγο ανακοινώνω σήμερα 21 πρωτοβουλίες, που θα εκδηλωθούν σε τρεις χρονικούς κύκλους: οκτώ μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής, μέχρι το τέλος του 2022. Δώδεκα μεγάλες αλλαγές, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του 2023 και θα παραμείνουν σε μόνιμη βάση, θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε στο τέλος του έτους. Και ένα σχέδιο-τομή έξι σημείων που απαντά σ’ ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό της στέγης, κυρίως των νέων, το οποίο αρχίζει να υλοποιείται αμέσως».

Τα μέτρα είναι συνολικού ύψους 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται, μάλιστα, να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Τα 8 μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής:

 1. Τον Δεκέμβριο, 2.300.000 πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχτούν και πάλι. Η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ και θα αφορά χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους. Ενώ οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών μιάμιση δόση.
 2. Αυξάνεται αμέσως το φοιτητικό επίδομα στέγασης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Θα διευκολυνθεί έτσι η καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών στις πόλεις όπου φοιτούν.

Επιπλέον, για τους δικαιούχους φοιτητές που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα αυξάνεται στα 2.000 ευρώ ανά άτομο.

 1. Το επίδομα θέρμανσης, πέρυσι είχε αυξηθεί από τα 84 εκατομμύρια και είχε πάει στα 174 εκατομμύρια. Σήμερα θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια. Τα κριτήρια διευρύνονται, ώστε να ανακουφιστούν περίπου 1,3 εκ. νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται. Ένα ισχυρό κίνητρο για την αντικατάσταση του ηλεκτρισμού ή του φυσικού αερίου με άλλες μορφές θέρμανσης, τονίζω, όπου αυτό μπορεί να είναι εφικτό. Ενώ μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε σύντομα, και μία ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

 1. Για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας. Θα καταβληθεί επιδότηση στους αγρότες 60 εκ. ευρώ ως άμυνα στο κόστος των λιπασμάτων. Και 50.000 κτηνοτρόφοι θα λάβουν 89 εκ. για να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
 2. Οι δικαιούχοι του εξαιρετικά πετυχημένου προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» αυξάνονται, στο εξής, κατά 200.000. Θα διαθέσουμε 140 εκ. ευρώ γι’ αυτό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ακόμα πιο σημαντικό, εξασφαλίζουμε τον αναγκαίο χώρο στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται πια ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς. Θα χρηματοδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα ανακοινωθεί από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης.

 1. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού, θέλουμε να δώσουμε πρόσθετα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, κυρίως μέσα από τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», ώστε να καλύψει ακόμη 200.000 νέους δικαιούχους. Να μην αισθάνονται συμπολίτες μας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να πάνε φέτος διακοπές.

Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.

 1. Διευθετούνται αμέσως μια σειρά -όχι όλα, αλλά μία σειρά- από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων: η μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διάρκειας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. H επέκταση της Μάχιμης 5ετίας και η νυχτερινή αποζημίωση. Ενώ θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.
 2. Για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

Και κάτι για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη: στο εξής υπό μία προϋπόθεση: αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

Η μόνιμη δέσμη μέτρων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023:

 • Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.
 • Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος και ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι.
 • Στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Μία ακόμη ελάφρυνση.
 • Πρακτικά, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου ωφελείται ετησίως κατά 364 ευρώ. Ένας απλός υπάλληλος, νεοπροσληφθείς, κατά 109 ευρώ. Ένας διευθυντής κατά 591 ευρώ. Και ένας γενικός διευθυντής κατά 1.125 ευρώ.
 • Ύστερα από πολλά χρόνια αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα είναι πάνω από 6%.
 • Οι συνταξιούχοι που έχουν υψηλή προσωπική διαφορά θα δουν αύξηση στα εισοδήματά τους, όχι από την αύξηση των συντάξεων, η οποία θα περιορίσει το ύψος της προσωπικής διαφοράς, αλλά από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, καθώς μιλάμε κυρίως για συνταξιούχους με υψηλότερες συντάξεις.
 • Αναμορφώνεται από 1/1/2023 το Ειδικό Μισθολόγιο των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ με αύξηση του βασικού μισθού και των επιδομάτων ευθύνης. Η αύξηση θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους.
 • Ξεκινά, όμως, και η αναμόρφωση του Μισθολογίου σχεδόν 600.000 Δημοσίων Υπαλλήλων. Με έμφαση στους χαμηλόμισθους αλλά και τη στήριξη όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης. Και με στόχο την εφαρμογή του από 1/1/2024.
 • Για τη στήριξη της οικογένειας, την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται αμέσως το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
 • Ο μειωμένος ΦΠΑ, στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Και το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.
 • Σε αναστολή παραμένει, όμως, και ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024, ώστε να στηριχθεί ο οικοδομικός κλάδος.
 • Αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα.
 • Επίσης, από 1/1/2023, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις τοπικές κοινωνίες, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι της Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά 120 εκ. ευρώ ετησίως. Χρήματα που θα μεταφραστούν σε έργα για όλους.
 • Τέλος, με τη νέα χρονιά ξεκινά και η διαδικασία για την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, όπως το κάναμε δύο φορές μέχρι σήμερα. Σκοπός μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαΐου του 2023.

Ο πρωθυπουργός, θέτοντας τρεις στόχους:

 • Την ανακούφιση των πολιτών,
 • Τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και
 • την τόνωση των επιχειρήσεων,

ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για το κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε, πρόβλημα της εποχής, τη στέγαση,  ιδίως των νέων ανθρώπων και ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ένα πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους με μία σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε για να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι. Οι δράσεις αυτές ξεκινούν από τον επόμενο μήνα. Ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.

Ειδικότερα:

 • Εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από 1.000 σε 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα γίνουν με ΣΔΙΤ.
 • Εγκαινιάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων καταρχάς ύψους 500 εκ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκ. από το κράτος και 125 εκ. από τις τράπεζες. Ποιος είναι ο σκοπός μας; Να εξασφαλίσουμε πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από χιλιάδες συμπολίτες μας μέχρι 39 ετών, σε περιοχές με πιο παλαιά κτίρια.
 • Πρακτικά, ένα ζευγάρι, με ελάχιστη συμμετοχή, θα αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ με μηνιαίες δόσεις 275 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από το ενοίκιο που θα έδινε.
 • Ακριβώς για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργούμε, ακόμη, ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
 • Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος.
 • Θεσμοθετείται επίσης για τα δημόσια οικόπεδα και κτίρια, η «κοινωνική αντιπαροχή»: το κράτος θα προσφέρει αδρανή περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες κατασκευαστές και εκείνοι, με έξοδά τους, θα χτίζουν σύγχρονες κατοικίες. Οι μισές θα ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους μισθωτές, ενώ οι υπόλοιποι χώροι θα αξιοποιούνται εμπορικά από τους ιδιώτες.
 • Επίσης, προκειμένου να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα για τους Έλληνες, αυξάνεται το όριο της επένδυσης για τη χορήγηση άδειας Golden VISA από 250.000 στα 500.000 ευρώ.
 • Ενώ από τον Δεκέμβριο ξεκινά το Πρόγραμμα «Εστία 2». Σύμφωνα με αυτό, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα. Για να τα διαθέσει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο, ανέπτυξε όσα έχει πετύχει η κυβέρνησή του, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω.

Ο ίδιος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «Η Ελλάδα έχει μετά από 12 χρόνια μνημονίων πλέον ανακτήσει οικονομική της αυτονομία από την Ευρωπαϊκή εποπτεία ενώ πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, στις εισαγωγές, στη μείωση της ανεργίας και στην κοινωνική στήριξη και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής υπευθυνότητας ώστε να μη ζήσουν ποτέ ξανά οι νεότερες γενιές την ταπείνωση. Ξεπεράσαμε επίσης με ωριμότητα την πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία, τις οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές , αποκρούσαμε την τουρκική προκλητικότηα και κερδίσαμε μια χαμένη τετραετία και σχεδιάζουμε μία κερδοφόρα δεκαετία».

«H Ελλάδα βγαίνει από τις κρίσεις αποφασισμένη»

«Ποτέ στη μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να διαχειριστεί τόσες κρίσεις. Αλλά χάρις στους πολίτες σταθήκαμε όρθιοι. Τον εθνικό ορίζοντα σκιάζουν καινούργια σύννεφα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα μέτωπα της ενεργειακής έκρηξης, στην προσπάθεια να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Σ’ αυτή τη σύνθετη συγκυρία η πατρίδα καλείται να κάνει ιστορικές επιλογές μένοντας στη σωστή πλευρά των γεγονότων.

Η Ελλάδα δεν είναι αυτή της διαίρεσης και της καταστροφής, αλλά αυτή που θέλει να βρίσκει τη δύναμη να σηκώνεται πιο αποφασισμένη.

Έτσι υποδεχόμαστε εμείς την Επέτειο της Μικρασιατικής μνήμης. Με θωράκιση και συμμαχίες αντί για λεονταρισμούς. Κα προβάλλοντας που φτάσαμε, τι εμπόδια ανεβήκαμε. Το ξεκαθαρίζω εξ αρχής. Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά.

Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Αλλά έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτουμε την απόφαση στο λαό και μόνο.».

Απολογισμός των πεπραγμένων της κυβέρνησης

«Θυμάμαι καλά την πρώτη μου παρουσία στη ΔΕΘ. Και πίσω από τα χαμόγελα της ελπίδας διέκρινα και την αμφιβολία όσων με άκουγαν. Τόσα και τόσα είχαν ακουστεί από το αυτό το βήμα. Η εύλογη αμφιβολία ήταν αποτυπωμένη στα βλέμματα. Ύστερα από τρια χρόνια σας απαντώ. Όσα είπαμε έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος. Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 22%. Οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Σχεδόν κανείς δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει περιουσία στα παιδιά του.

Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν. Δικαιώνουν τις επιλογές μας. Το είπαμε και το κάναμε. Αυτή την εικόνα συμπληρώνουν κι άλλα δεδομένα. Η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Οι επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές. Η Ελλάδα όπως είχα δεσμευθεί μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο, κλείνοντας εκκρεμότητες από το παρελθόν.

Στη Θεσσαλονίκη εκτός από το αεροδρόμιο που είναι έτοιμο, το ΜΕΤΡΟ, έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Από ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα. Ταυτόχρονα προχωράει και η μελέτη για την επέκταση στα Δυτικά. Το καινούργιο Παίδων, το Ογκολογικό που έχει χωροθετηθεί. Τα σχέδιά μας για τη νέα ΔΕΘ, παρουσίασε ο κ. Τζήκας. Τα νέα γήπεδα ΠΑΟΚ και Άρη, το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος».

Κοινωνικό κράτος, η μάχη με τον κορονοϊο και η παιδεία

«Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Αν η έλλειψη εργασίας είναι η μέγιστη μορφή αδικίας, υπάρχουν και οι αδικίες μέσα στην εργασία. Σώσαμε θέσεις εργασίας τα χρόνια της πανδημίας. Αύξησε κατά 63 ευρώ το μήνα τον κατώτατο μισθό. Είναι μέτρα που συνδυαστικά με τις μικρότερες εισφορές και φοροελαφρύνσεις, ανακούφισαν το εισόδημα.

Αλλάζει το σκηνικό της παραγωγής. Χιλιάδες υπάλληλοι ελέγχουν τις υπερωρίες τους με την ψηφιακή κάρτα. Οι διακρίσεις είναι παρελθόν. Αντιμετωπίσαμε το άγος των εκκρεμών συντάξεων».

Η μάχη με τον Covid ήταν η αρχή της ανάταξης του ΕΣΥ. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 γιατροί και υγειονομικοί. Τα προγράμματα των σχολείων εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Ταυτόχρονα αναβαθμιζόταν και η επαγγελματική παιδεία. Και στα δύο απολύτως κρίσιμα μέτωπα για το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Παραμένει ανοιχτό το στοίχημα του Προσωπικού Γιατρού, με τη σειρά της η εκπαίδευση οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτερα τα νέα εργαλεία.

Τέταρτη προτεραιότητα, το ψηφιακό κράτος. Θα μπορούσα να σας το παρουσιάσω εύκολα με ένα κλικ στην οθόνη του κινητού σας. Ποιος από εσάς θα πίστευε ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό του. Η στράτευση της τεχνολογίας είναι πολιτική επιλογή. Το απέδειξε η εκστρατεία του εμβολιασμού που σχεδιάστηκε για να είναι απολύτως ψηφιακή. Αυτό που αποκαλούμε κράτος πρόνοιας δεν οικοδομείται μόνο με τολμηρά μέτρα, αλλά με μια συνολική κρατική φροντίδα που πρέπει να αποπνέει σεβασμό. Γι αυτό και η ψηφιακή μετάβαση, συνδυάζεται με αναβάθμιση των δικαιωμάτων. Αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην εργασία. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό».

«Όχι κύριε Ερντογάν, τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»

«Κλείνω με την περήφανη πατρίδα που υποσχεθήκαμε. Μια πατρίδα μεγαλύτερη γιατί έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Μια πατρίδα με περισσότερους συμμάχους. Ανάμεσά τους στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει το δόρυ της αποτροπής. Από αυτό το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των Rafale, τα πρώτα από αυτά πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Loriant ναυπηγούνται ήδη οι δύο πρώτες Μπελαρά που θα μπουν στο στόλο μας μέχρι το 2025.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και οι 3000 νέοι συνοριοφύλακες και ασφαλώς και ο φράχτης στον Έβρο. Χάρις σε αυτά και σ’ αυτή την πολιτική οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μειώθηκε κατά 80%. Έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Καθημερινά αποτρέπονται περίπου 1000 παράνομοι είσοδοι. Η απάντησή μας στο κρεσέντο της Τουρκίας, είναι η επιφυλακή μας, οι διεθνείς συμμαχίες και η ενότητα του λαού μας.
Ας σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν ούτε μας πτοούν. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μια λέξη του έθνους μας «Όχι», κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

«Απαιτούνται Άλματα»

«Οι μισθοί στη χώρα είναι ακόμα χαμηλοί. Η αγορά δεν προστατεύει πάντα τους πιο ευάλωτους. Η γραφειοκρατία πολιορκεί κρίσιμους τομείς. Μπορεί με το πρώτο ένσημο οι νέοι να βρίσκουν πιο γρήγορα δουλειά. Αλλά ο μισθός πρέπει να επιτρέπει να νοικιάζει ένα σπίτι.

Στην Ελλάδα του 21ου η ταχύτητα της απόδοσης της Δικαιοσύνης δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες. Κι άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα. Δεν επιτρέπεται όταν ο πολίτης χρειαστεί να εμφανιστεί στο γκισέ λίγοι υπάλληλοι να τον ταλαιπωρούν. Δεν μπορεί στα Νοσοκομεία να υπάρχουν παράπονα. Πρώτος εγώ ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται αλλά ξέρω καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται.

Για να μη φύγει έξω ο γιατρός πρέπει να βρει καλό μισθό στο Νοσοκομείο. Για να είναι παραγωγικός ο υπάλληλος πρέπει να τον επιβραβεύει ο εργοδότης του. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως μια διαρκή μάχη. Να μην συνθηκολογήσουμε με τις αστοχίες μας. Τα αμέτρητα λάθη των αντιπάλων μας δεν κάνουν ελαφρύτερα τα δικά μας. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας. Μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019, που έδρασε καταλυτικά σε όλες τις φάσεις του κορονοϊού και στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών.

Ανέλαβα με θάρρος την πολιτική ευθύνη, την αναβαθμίσαμε και υπήρξε πρόοδρος. Είχαμε παράπονα. Καταφέραμε όμως να έχουμε 220.000 λιγότερα καμμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας. Με καλύτερη ανταπόκριση, περισσότερα εναέρια μέσα. Δεν ακούσαμε παράπονα φέτος “πού είναι τα αεροπλάνα”. Υπήρξε καλύτερη συνεργασία. Αυτό θα πει να μπορείς να γίνεσαι καλύτερος και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Ανάλογη πορεία στο μεταναστευτικό. Μειώθηκαν οι ροές όταν η χαλαρότητα έδωσε τη θέση της στην αυστηρότητα. Όταν ανασυστήσαμε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και έχουμε αποτελέσματα. Όχι μόνο στην αποτροπή αλλά και στην εξέταση των αιτημάτων. Φροντίσαμε για τα χιλιάδες ανήλικα προσφυγόπουλα που συχνά βρισκόταν σε άθλιες συνθήκες».

«Λάθος με Ανδρουλάκη, να βελτιωθεί και όχι να ακυρωθεί το έργο της ΕΥΠ»

«Και στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Ένα επιχειρησιακό λάθος για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την ευθύνη. Καταθέσαμε αμέσως προτάσεις για την αλλαγή της ΕΥΠ. Το θέμα είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Προσοχή όμως η λειτουργία της ΕΥΠ ήταν είναι και θα είναι ακόμα πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Να βελτιωθεί όχι να ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια».

«Αποδείξαμε ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και ποιος μένει στο ρόλο του διαμαρτυρόμενου κομπάρσου. Σημαντικά μεγέθη για τον κρίσιμο χειμώνα που έρχεται».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα»

Ο πρωθυπουργός έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για την ενεργειακή κρίση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τιμές ρεύματος και προϊόντων. Η απάντηση πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή. Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε όπλο κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια. Ήδη ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα αλλά να μην επιτρέψουμε στο θύτη να επιβάλλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Να μην επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ’ αυτόν που την προκαλεί. Στον κ. Πούτιν».

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης έριξε τις βολές του προς την αντιπολίτευση τονίζοντας το εξής: «Σ’ αυτούς που θα αντιγράψουν αυτές τις ανακοινώσεις για να τις πολλαπλασιάσουν και να γίνουν αρεστοί. Κύριοι σας ευχαριστούμε αλλά δεν σας ακούμε και δεν πιστεύουμε λέξη από τις υποσχέσεις σας. Ηγούμαι μιας παράταξης με βαθιά λαϊκά χαρακτηριστικά».

«Δεν είναι σχέδιο δράσης, είναι πολιτική φιλοσοφία»

«Δεν ταυτίζουμε το κρατικό με το δημόσιο, όμως δεν επιτρέπουμε στο ιδιωτικό να είναι μόνο κερδοσκοπικό. Η ατομική προκοπή να αυξάνει τη δημόσια περιουσία και αυτή να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία.

Σε εκείνους που αιφνιδιάζονται, μπορούμε να κινούμαστε έξω από το στενό κουτί των δικών τους δογμάτων. Μας δεσμεύει μόνο το αποτέλεσμα για το συμφέρον της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση αναμετριέται στην πράξη με όσους διαλαλούν πως είναι τάχα προοδευτικοί. Αυτούς που καταψηφίζουν τους εξοπλισμούς και αυτούς που είπαν όχι στο ξαναζωντάνεμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που έσωσαν 600 θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για διαφορές που μιλούν από μόνες τους. Έχει ειπωθεί ότι η σκέψη και η σύγκριση πάνε μαζί. Η τελευταία τριετία αποτελεί πράγματι μια καινούργια σελίδα στη χώρα. Ένα αληθινά διαφορετικό κεφάλαιο, ενός διαφορετικού βιβλίου. Οι δυνάμεις που άρχισαν να το γράφουν το καλοκαίρι του 2019, οφείλουν να ανασυνταχθούν. Να συναντηθούμε ξανά στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Προϋποθέτει τη συστράτευση των κοινωνικών δυνάμεων με πρώτη την παράταξη της ΝΔ. Το έχουμε κάνει πολλές φορές, μπορούμε να υπερβαίνουμε τα ιδεολογικά μας όρια».

«Αν όχι εμείς, τότε ποιος;»

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε εάν θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων.

Συγκεκριμένα είπε:«Η πολιτική σταθερότητα δεν είναι προτίμηση αλλά εθνική αναγκαιότητα. Πρέπει να μπορούμε να απαντάμε σε κάθε νέα πρόκληση. Όταν έρχεται καταιγίδα χρειάζεται έμπειρος καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή. Κυβέρνηση που να αποφασίζει χωρίς παράλληλες κουβέντες και ατελέσφορα παζάρια. Η διαπίστωση αυτή μετατρέπεται σε δίλημμα για κάθε πολίτη. Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων;

Σ’ αυτούς που τήρησαν τον λόγο τους και τήρησαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα; Σ’ αυτούς που μείωσαν φόρους; Σ’ αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε τροχιά εκσυγχρονισμού; Σ’ αυτούς που έδωσαν στον Έλληνα το δικαίωμα να ελπίζει; Οι δυσκολίες που έρχονται αυξάνουν τις ευθύνες. Αν δεν τις αναλάβουμε εμείς, τότε ποιος;

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της χώρας. Το πολιτικό περιεχόμενο των επιλογών της κυβέρνησης. Τα δεδομένα μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας».