Τι σημαίνει για εργαζόμενους και εργοδότες η αύξηση του κατώτατου μισθού – ΒΙΝΤΕΟ

Οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι, αν δεν μειωθούν οι φόροι, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες μισθολογικές υποχρεώσεις τους από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ ή κατά 11% και αυτό θα οδηγήσει σε κύμα απολύσεων και “μαύρης” εργασίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σχεδόν το σύνολο της αγοράς μπορεί να βλέπει θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το επιπρόσθετο μισθολογικό κόστος είναι μεγάλο, ανάλογα με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης, σημείωσε ο Νίκος Ρογκάκος.

Όπως είπε, για τα καταλύματα και την εστίαση η επιβάρυνση θα είναι 4,6%, ενώ για τη μεταποίηση, το χονδρικό και το λιανικό επόριο θα είναι 3,7%. Για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 9 άτομα η αύξηση του κόστους θα είναι 4,7%, ενώ για τις επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους θα είναι 1%.

Για τον έγγαμο χωρίς προϋπηρεσία, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 715 ευρώ. Για τον άγαμο με μία τριετία, θα αυξηθεί στα 714 ευρώ, με δύο τριετίες στα 780 ευρώ και με τρεις τριετίες στα 845 ευρώ. Για έγγαμο με μία τριετία, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 780 ευρώ, με δύο τριετίες στα 845 ευρώ και με τρεις τριετίες στα 910 ευρώ.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1