Χρ.Βλαχοκώστας: εκδήλωσε ενδιαφέρον για την μονοεδρική Γρεβενών

Το ενδιαφέρον του για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος με το κόμμα της ΝΔ για τη μονοεδρική των Γρεβενών, εξέφρασε επίσημα, με αποκλειστική του συνέντευξη στον «Μαχητή» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Καραγιάννη, ο συντοπίτης μας αν. Γραμματέας Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης στελεχών της ΝΔ, Χρήστος Βλαχοκώστας.

Με δεδομένο ότι, κατά γενική ομολογία, μία από τις μεγαλύτερες ανοιχτές πληγές για τη περιοχή μας και ταυτόχρονα ένας από τους βασικότερους λόγους ανάσχεσης της ανάπτυξης, είναι η ακατάσχετη “αιμορραγία εγκεφάλων”, και μόνο η ξεκάθαρη πρόθεση του Χρήστου Βλαχοκώστα να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να διεκδικήσει θέση μπροστάρη στον αγώνα για το αύριο του τόπου, αφού έχει προλάβει ήδη – αν και μόλις 42 χρονών, να “χτίσει” μια λαμπρή επιστημονική και πολιτική διαδρομή, αποτελεί είδηση πρώτης γραμμής και ευτύχημα για το τόπο μας.

Με το Χρ. Βλαχοκώστα υπήρξαμε συμμαθητές και φίλοι στα σχολικά, αλλά και στα φοιτητικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 2ο Λύκειο Γρεβενών. Είναι διδάκτορας Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ.

Η διδακτορική του διατριβή έχει διακριθεί πανελλαδικά με το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2009». Μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΑΠΘ με πάνω από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις και σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία.

Ένα “παιδευμένο” και “ευκίνητο” μυαλό που κατάφερε, παράλληλα, να συνδυάσει την απίστευτη όρεξη για μάθηση και μελέτη, με την ενεργό συμμετοχή του στα κοινά. Πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου 10 ετών και της Μαρίας 8 ετών.

Ο πατέρας του, Γεώργιος Βλαχοκώστας, Δασολόγος, διετέλεσε Διευθυντής Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών. Η μητέρα του, Αθανασία-Νίκη Κουτσομητροπούλου, Θεολόγος, διετέλεσε Καθηγήτρια στο 2ο Γυμνάσιο και Διευθύντρια στο 2ο Λύκειο Γρεβενών. Η συνέντευξη: Γ.Κ: Τι σημαίνουν τα Γρεβενά για σένα; Χ.Β: Tα Γρεβενά είναι ο τόπος μας. Περάσαμε όμορφα παιδικά και σχολικά χρόνια.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…Ατελείωτο το παιχνίδι στην αυλή του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Ποδόσφαιρο με τις ώρες στο «Λιβαδάκι» Γρεβενών και στον «Φιλέ». Ποδήλατο στην κεντρική πλατεία, την προ πεζοδρόμησης εποχή. Μια πόλη γεμάτη αλάνες… Δυστυχώς όσο μεγαλώναμε, τόσο τα πράγματα γίνονταν πιο δύσκολα. Ως φοιτητής που ερχόμουνα στο πατρικό μου δεν έβλεπα καμία ουσιαστική βελτίωση. Πλέον η περιοχή μας, φτωχοποιημένη όσο ποτέ, αναζητά διακαώς την ταυτότητά της.

Γ.Κ: Υπήρξες πάντοτε πολιτικά ενεργός, τόσο στα μαθητικά, στα φοιτητικά σου χρόνια ( Πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Πρόεδρος Ένωσης Μεταπτυχιακών Θεσσαλονίκης) αλλά και στη συνέχεια. Μεταξύ άλλων, διετέλεσες και στη διοίκηση του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας, και Γραμματέας της Νομαρχιακής Οικονομικής&Κοινωνικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Τι σημαίνει η πολιτική για σένα;

X.B: Η πολιτική είναι η “τέχνη του εφικτού”. Υπό αυτή τη ρήση θεωρώ υψηλής σημασίας την ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά. Πάντα προσπαθώ να είμαι χρήσιμος δίπλα στο συνάδελφο/συμπολίτη/συνάνθρωπό μου και να βάζω ένα μικρό λιθαράκι ώστε να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής μας. Επίσης εκτιμώ ότι όταν επιλέγεις να ασχοληθείς με τα κοινά και θέτεις τον εαυτό του σε δημόσια κρίση/κριτική πρέπει να είσαι «ανοικτό βιβλίο». Ευχαριστώ λοιπόν για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας.

 

Γ.Κ: Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σου, λοιπόν, και με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

Χ.Β:  Έχω εκφράσει το ενδιαφέρον μου για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος για τη μονοεδρική μας. Σε κάθε περίπτωση είμαι στη διάθεση του Προέδρου και του κόμματος. Θα στηρίξω την προσπάθεια από οποιαδήποτε θέση ευθύνης μου ζητηθεί. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι δίπλα στα Γρεβενά από όποιο μετερίζι. Με βασικές αρχές την κοινωνική ευαισθησία, την ενότητα, και την αποτελεσματικότητα. Υπερτονίζω την ενότητα χωρίς κομματικές ή άλλες διαχωριστικές γραμμές με στόχο την πρόοδο του τόπου μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να υψώσουμε το ανάστημά μας, να αλλάξουμε τα Γρεβενά. Ο δρόμος μας είναι κοινός. Η εμπειρία των παλαιότερων στελεχών, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα και τη διάθεση των νεότερων είναι η βασική συνταγή. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μη συνεννόησης και μη συνεργασίας. Τα Γρεβενά δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν πολύτιμο χρόνο σε εσωστρέφεια. Η περιοχή απαιτείται να προχωρήσει επειγόντως μπροστά με συναίνεση, αυτοπεποίθηση και σταθερά συστηματικά βήματα ώστε να δοθεί μια νέα πνοή, μια νέα δυναμική ανάπτυξης. Η μοναδική μου φιλοδοξία είναι η πατρίδα μου να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.

 

 

Με τον πρόεδρο και τον Γεν.Γραμματέα της ΝΔ

 

Γ.Κ: Διετέλεσες και Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενός από τους μεγαλύτερους φορείς της χώρας, με σημαντική συμβολή τόσο στην παραγωγή όσο και στην ανάπτυξη. Πώς βλέπεις, λοιπόν, την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας;

X.B: Στην παρούσα χρονική συγκυρία, βιώνουμε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. Νόμοι όπως του Κατρούγκαλου έχουν ισοπεδώσει όλους τους παραγωγικούς κλάδους τόσο στην περιοχή μας, όσο και ευρύτερα για τη χώρα μας. Τα πιο σημαντικά ζητήματα κινούνται γύρω το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το εργασιακό και την αναπτυξιακή προοπτική μας. Ανάπτυξη δεν έρχεται με την υπερφορολόγηση των παραγωγικών κλάδων με στόχο «βοηθήματα» που απλά αποτελούν πολιτικό «εμπόριο ελπίδας». Βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και επενδύσεις σημαίνει πολιτική αξιοπιστία και κοινωνική αξιοκρατία.

Γ.Κ: Μιας και μιλάμε για ανάπτυξη, αναφέρεσαι σε ένα θεματικό δεκάλογο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών. Πώς ακριβώς σκέφτεσαι την εφαρμογή του;

X.B: Απαιτείται οργάνωση, μεθοδικότητα και σύστημα. Προοπτική δε μπορεί να υπάρξει ούτε πρόχειρα, ούτε ευκαιριακά. Βασικό ζητούμενο για την περιοχή μας είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, οι οποίες επιφέρουν ένα καλό επίπεδο ποιότητας ζωής. Η δημιουργία θέσεων εργασίας για τα Γρεβενά θα προκύψει μέσα από το θεματικό δεκάλογο ανάπτυξης: (i) Γεωργία (ii) Κτηνοτροφία (iii) Τουρισμός (iv) Υποδομές και Δίκτυα Μεταφορών (v) Εμπόριο – Επιχειρηματικότητα – Μεταποίηση (vi) Ενέργεια (vii) Υγεία – Πρόνοια (viii) Πολιτισμός – Παράδοση (ix) Περιβάλλον (x) Παιδεία – Έρευνα – Καινοτομία. Χρειάζεται πίστη σε ένα όραμα, μέθοδος για να το πετύχουμε και φυσικά στοιχειώδης συναίνεση πάνω σε αυτό. Σε αυτόν τον αγώνα κανένας δεν περισσεύει. Απαιτείται να παραμερίσουμε το «εγώ» και να προτάξουμε το «εμείς».

 

 

Γ.Κ Έκανες λόγο πριν για ένα θεματικό διάλογο ανάπτυξης. Με δεδομένο ότι μία από τις μεγαλύτερες πληγές της περιοχής μας είναι η «διαρροή εγκεφάλων», το λεγόμενο (brain drain), πιστεύεις ότι υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με το οποίο θα μπορέσεις να συνεργαστείς στη κατεύθυνση για την επίτευξη του οράματός σου;

Χ.Β. Αξιόλογοι και καταρτισμένοι άνθρωποι υπάρχουν, αρκεί να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παράξουν έργο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Να δημιουργήσουμε τον αναγκαίο “πολιτικό χώρο”. Εκτιμώ ότι μπορούμε να φτιάξουμε άμεσα μια ομάδα Γρεβενιωτών με τεχνική κατάρτιση για να προωθήσουν τα δυνατά σημεία της περιοχής μας σε επενδυτές μέσω τεκμηριωμένων επενδυτικών σχεδίων (π.χ. venture capital). Σε κάθε περίπτωση έχω δηλώσει και παλαιότερα ότι απαιτείται να αντλήσουμε δυνάμεις όπου και αν αυτές βρίσκονται. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι απαιτείται μια οργανωμένη καταγραφή Γρεβενιωτών που βρίσκονται και έξω από τα σύνορα του νομού, π.χ. μια καταγραφή των Γρεβενιωτών επιχειρηματιών/πιθανών επενδυτών, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και στον απόδημο ελληνισμό. Σε αυτούς σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να προωθηθούν και να υποστηριχθούν τεκμηριωμένα επενδυτικά σχέδια για την περιοχή. Γνωρίζουμε ότι πάνω-κάτω στο νομό αυτή τη στιγμή βρίσκονται 25.000 άνθρωποι. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν περίπου 15.000 Γρεβενιώτες έξω από το νομό Γρεβενών που έχουν κρατήσει τα εκλογικά δικαιώματα στην περιοχή μας και χιλιάδες που έχουν πάρει τα δικαιώματα τους, αλλά ενδιαφέρονται για την περιοχή μας. Εκτιμώ λοιπόν ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιο, αρκεί να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις να το αξιοποιήσουμε.

Γ.Κ Επιδίωξη της ΝΔ , αποτυπωμένη πολλές φορές από το στόμα του ίδιου του προέδρου του κόμματος, είναι στις προσεχείς εθνικές εκλογές η νίκη και στις επτά μονοεδρικές περιφέρειες, κάτι που θεωρείται και ως κλειδί για την ολική εκλογική επικράτηση και, πιθανόν, και για την αυτοδυναμία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται προεκλογικά όλες τις μονοεδρικές, όπως έκανε πρόσφατα και στα Γρεβενά.Θεωρείς ότι οι μονοεδρικές θα τύχουν της ίδια προσοχής και μετά τις εκλογές, εάν και εφόσον η ΝΔ λάβει την εντολή των πολιτών για τη διακυβέρνηση της χώρας;

 

Χ,Β. Οι επτά μονοεδρικές περιφέρειες έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η καθεμία. Έχουν διαφορετικά αναπτυξιακά μοντέλα και υποδομές, ειδικά αν διακρίνουμε τις νησιωτικές από αυτές της ηπειρωτικής χώρας. Ειδικά για την περιοχή μας τα προβλήματα είναι τεράστια και γνωστά. Άρα το ζητούμενο δεν είναι απλά να κερδίσει η ΝΔ τη μονοεδρική των Γρεβενών. Το ζητούμενο είναι την επόμενη μέρα να υπάρξει κυβερνητική πολιτική πρωτοβουλία και συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού πάνω στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, με στόχο απτά αποτελέσματα στη καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Γρεβενιωτών. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να στηριχτούν ουσιαστικά οι μονοεδρικές περιφέρειες και μετά από τις εκλογές και περισσότερο αυτές που είναι πιο αδύναμες.

Γ.Κ Ένα από τα βασικά συνθήματα της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανανέωση. Ανανέωση σε πρόσωπα, ηλικίες, νοοτροπία και πολιτικές. Ποια είναι η δική σου θέση επί του θέματος; Πιστεύεις ότι αυτή την ανανέωση θα τη δούμε και στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών;

Χ.Β. Η ανανέωση σε όλα τα επίπεδα είναι μια διαδικασία κρίσιμη και ουσιαστική για ένα πολιτικό οργανισμό. Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι αναγκαία, εφόσον συνοδεύεται με το κατάλληλο “πάντρεμα” με τη διαθέσιμη εμπειρία. Πράγματι, ο Πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει πολύ στην ανανέωση και νομίζω ότι αυτό εκφράζεται επί του πρακτέου με τη δημιουργία και τη λειτουργία του Μητρώου Στελεχών, την προσπάθεια ανανέωσης και µε νέα πρόσωπα από την κοινωνία. Μία πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες και συμμετείχαν μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (www. ananeosi.nd.gr). Είμαι σίγουρος ότι η ανανέωση θα αποτυπωθεί και στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών και, όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της ΝΔ, κάποιοι νέοι υποψήφιοι θα προέρχονται και από το Μητρώο.

Γ.Κ: Πόσο έχει αλλάξει η ΝΔ υπό την Προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Χ.Β: Έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές. Ο εκσυγχρονισμός του καταστατικού, η οικονομική εξυγίανση των δομών του κόμματος, η σημαντική ανανέωση σε στελέχη και το μητρώο στελεχών, που λέγαμε και πριν, η πολιτική ακαδημία και τα προγράμματα επιμόρφωσης, η αξιολόγηση της λειτουργίας των οργανωτικών δομών. Η Ν.Δ., την τελευταία διετία με οδηγό τη «συμφωνία αλήθειας», θέτει το υπόβαθρο για μεγαλύτερη διεύρυνση και άνοιγμα στην κοινωνία, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες.

Γ.Κ: Τι σημαίνει η αξιολόγηση για τη ΝΔ;

X.B: Η αξιολόγηση βοηθά να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα. Στοχεύει μόνο στη βελτίωση. Έτσι προκύπτουν προτάσεις επίλυσης προβλημάτων οργανωτικής λειτουργίας, αλλά και αποδεικνύεται πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από τους στόχους που έχουν τεθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Χρησιμοποιούμε «έξυπνα» εργαλεία καταγραφής δράσεων και ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια. Στόχος της προσπάθειας είναι να εστιάζονται ανάγκες και να προτείνονται άμεσα τρόποι για την κάλυψη των συγκεκριμένων οργανωτικών αναγκών.

”Μαχητής” Γρεβενών