Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τους δείκτες, τι ισχύει με την κατάργηση του μέτρου

Μπορεί η επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου να είχε αποφανθεί για την κατάργηση της αλλαγής ώρας (από θερινή σε χειμερινή από το 2021), ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεδιαλύνει οριστικά η κατάσταση.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει επικυρωθεί επίσημα η απόφαση της επιτροπής από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ενδεικτικά όσα είπε στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν, η οποία ανέφερε ότι «η πρόταση δεν προχωρά προς το παρόν και έχει φρενάρει». Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο. «Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο. Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά».

Αυτό σημαίνει ότι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου φέτος, είναι πιθανό να επιστρέψουμε στη χειμερινή ώρα μετακινώντας και πάλι τους δείκτες των ρολογιών μας (μία ΄ώρα πίσω), καθώς η απόφαση για το θέμα της αλλαγής έχει παγώσει, χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη.

Τι είχε συμφωνηθεί το 2019

Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας. Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης της με συντριπτική διαφορά (410 έναντι 192). Η συμφωνημένη αυτή πρόταση δεν έχει ωστόσο αποκτήσει νομική ισχύ, διότι αναμένεται η οριστικοποίησή της από το Συμβούλιο της ΕΕ. Παράλληλα οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας, παρακωλύουν τη διαδικασία.