Ανοίγουν τα καταστήματα τη Δευτέρα – Ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Υπό το πρίσμα του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτωνκαι διασωληνωμένων, η επιτροπή των Ειδικώνσυνεδρίασε σε κλίμα διχασμού, με τους μισούς να υποστηρίζουν ότι πρέπει να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρωνκαι τους άλλους μισούςνα τονίζουν την αναγκαιότητα της παράτασης, δεδομένης της κατάστασης.

Η ενημέρωση από τον  Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλιακαι τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιάξεκίνησε με καθυστέρηση σχεδόν… 2ωρών καθώς η συνεδρίαση αποδείχτηκε μαραθώνια. 

O Nίκος Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε το άνοιγμα τουλιανεμπορίουκαι έκανε γνωστό ότι από Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγουν όλα τα καταστήματαεκτός από τα εμπορικά κέντρα.Η μετακίνηση των καταναλωτών θα γίνεται με SMSστο 13032το οποίο θα έχει χρονική διάρκεια 3 ωρών. Τα καταστήματα θα ανοίξουν με μέτρα που προβλέπουν προγραμματισμένο ραντεβού (click in shop) και έναν πελάτη ανα 25 τετραγωνικά μέτρα,με μέγιστο όριο τα 20 άτομα.

Ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Επιπλέον, από το Σάββατο 3 Απριλίου καιμόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται η μετακίνηση με αυτοκίνητο για άσκηση σε άλλους δήμους, ενώ με το Ι.Χ. θα μπορούν να μετακινηθούν έως 3 επιβάτες ή μια οικογένεια.

Για την επιστροφή στα θρανία, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν μερικές τάξεις στις 12 Απριλίου με υποχρεωτικά self testsωστόσο αυτό θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα,μαζί με το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για άνοιγμα με αυστηρά μέτρα και χαρακτήρισε «όπλα» τα εμβόλιακαι «αξιόπιστα» τεστ – για τα οποία φαρμακοποιοί και επιστήμονες έχουν αντίθετη άποψη– που θα προμηθεύονταιοι πολίτες από τα φαρμακεία μια φορά την εβδομάδα δωρεάν.

Ανακοίνωσε 51 νέες ΜΕΘ ο Κικίλιας

Η απελπιστική κατάσταση στα νοσοκομεία που εκπέμπουν συναγερμόλόγω των ελλείψεων δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει σε νέα ενίσχυσηαπό το υπουργείο Υγείας το οποίο προσφέρει τις ΜΕΘμε το «σταγονόμετρο». Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια, το Θριάσειομετατρέπεται σε νοσοκομείο για αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού με 130 απλές κλίνες και 33 ΜΕΘ. Επιπλέον, προστίθενται συνολικά 51 νέες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, Λαϊκό και Ιπποκράτειο και ας ευχηθούμε να μην χάσουν τη ζωή τους άλλοι άνθρωποι διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες.

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε την προσοχή στην τήρηση των μέτρων: «Σε αυτό το διάστημα προσοχή! Ότι και αν κάνετε να είναι με μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Προσοχή! Οι μεταλλάξεις είναι πιο μεταδοτικές και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι δεκάδες καθημερινά. Αυτές τις λίγες επόμενες εβδομάδες πρέπει να παραμερίσουμε την κούρασή μας μπροστά στον κίνδυνο.Ζητώ να προστατευτείτε και να προστατέψετε τους γύρω σας. Οι μαζώξεις στα σπίτια θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τη δική μας και των γύρω σας»πρόσθεσε.

Επιπλέον ανέφερε ότι το 97% των πολιτών προσέρχονται στοπρογραμματισμένο ραντεβού τους για να εμβολιαστούν, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 1.691.000 εμβολιασμοί. Ο στόχος όπως είπε, είναι 1,5 εκατ. εμβολιασμοί να γίνουν τον Απρίλιοκαι δεσμεύτηκε ότι όλοι οι πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν, θα έχουν τη δυνατότητα.