Αντιπαραθέσεις για το Μεταναστευτικό Δημ.Συμβούλιο

Να εμμείνει στη θέση του ότι καμία δημόσια δομή ή δημόσιος χώρος στα Γρεβενά δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προωθητικού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Παρασκευή.

Όπως αναφέρθηκε από τη πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν στη συζήτηση με θέμα “Μεταναστευτικό και ενδεχόμενη χρήση Δημόσιων Δομών στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Γρεβενών”, τα συναρμόδια υπουργεία στη απόφαση που θα πάρουν για τη κατανομή των προσφυγικών ροών σε όλη τη χώρα θα πρέπει να λάβουν υπόψιν και να προσμετρήσουν, ότι ήδη στη περιοχή και δη στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του ορεινού όγκου, φιλοξενούνται 800 μετανάστες.

Κατά συνέπεια τα Γρεβενά έχουν καλύψει και με το παραπάνω το ποσοστό που ενδεχομένως τους αναλογεί στο κομμάτι της “απορρόφησης” μεταναστευτικών ροών και για τις όποιες νέες ροές θα πρέπει να υπάρξει ισοκατανομή και ενδοπεριφερειακά.

Θυμίζουμε ότι όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντάς το ζήτημα εθνικής σημασίας, τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των μεταναστών που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια.

Παράλληλα, όπως είπε, προωθείται η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι η θέση του τοπικού βουλευτή κ. Ανδρέα Πάτση, όπως αυτή κατατέθηκε από τον ίδιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν προς διαφορετική κατεύθυνση, καθώς, όπως είπε: « Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία απόφαση ειλημμένη και είναι γνωστό ότι θα πρέπει να γίνει μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Όλες οι περιφέρειες θα πάρουν αναλογικά ποσοστά των μεταναστών που θα μετακινηθούν.

Το 1%, μπορεί μελλοντικά να γίνει 2%, 4% ή 5% αναλόγως τις ροές που θα υπάρξουν. Άρα μπροστά στο πρόβλημα εμείς θα έρθουμε με αφορισμούς, ευχολόγια και ψηφίσματα:» «Θα πρέπει λοιπόν να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψιν κάποιες παραμέτρους. Όχι λοιπόν στις δημόσιες δομές; Τότε που»; σημείωσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Πάτσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δεδομένο πως στη περιοχή θα έρθουν νέες μεταναστευτικές ροές Παράλληλα, ο κ. Πάτσης εξέφρασε ξεκάθαρα την αντίθεσή του με τη φιλοξενία προσφύγων στα ξενοδοχεία της περιοχής. Επιχειρηματολογώντας για αυτή του την άποψη σημείωσε ότί το πλήγμα που δέχεται ήδη το τουριστικό και γενικά το αναπτυξιακό προφίλ της περιοχής είναι μεγάλο και -αν συνεχιστεί αυτό το καθεστώς- το πλήγμα θα είναι πολλαπλάσιο μελλοντικά.

Κατά συνέπεια, όπως είπε, στην όποια απόφαση πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνυπολογιστεί και αυτό. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Πάτση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ξενοδόχων του Νομού που έδωσαν το παρόν στη συνεδρίαση και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις προκλήθηκαν και λεκτικές αντιπαραθέσεις με έντονη φρασεολογία μεταξύ τους.

Παράλληλα άνοιξε και μια μεγάλη συζήτηση γενικότερα για τη καθίζηση του τουριστικού προφίλ της περιοχής, κατά την οποία τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιάτσιος, όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων, αρκετοί δημοτικοί και όλοι οι εκ Γρεβενών περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πολίτες.

Κοινή συνισταμένη των περισσότερων τοποθετήσεων ήταν ότι η οικονομική κρίση αλλά και η διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας για την ανάπτυξη του Χιονοδρομικού Κέντρου της Βασιλίτσας ήταν οι βασικές αιτίες αυτής της καθίζησης, καθίζηση η οποία -εν τέλει- ανάγκασε και τους ξενοδόχους να στραφούν στη λύση της φιλοξενίας προσφύγων, γεγονός που έκανε ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτάθηκε από πολλούς ομιλήσαντες να ξεκινήσει συλλογικά και με τη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής η διεκδίκηση από τη πολιτεία της θέσπισης ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, έτσι ώστε να βγει η περιοχή από το αδιέξοδο. Ωστόσο, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η “καυτή πατάτα” της μεταφοράς προσφυγικών ροών στην ενδοχώρα είναι σε πλήρη εξέλιξη, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε για την ώρα είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών, παρά την αντίθετη άποψη του κ. Πάτση, αποφάσισε να εμμείνει στη θέση του να μην χρησιμοποιηθεί καμιά δημόσια δομή της περιοχής για τη φιλοξενία προσφύγων ενόψει της οριστικοποίησης του κυβερνητικού σχεδιασμού και μένει να δούμε: τί ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιασμός, ποιες αντιδράσεις θα προκύψουν, αλλά και ποια στάση θα κρατήσει επί του θέματος ο τοπικός βουλευτής. ‘‘Πρωινή” Γρεβενών