Βιβλική καταστροφή στην Τουρκία: Πάνω από 1.800 οι νεκροί, συνεχίζονται οι μετασεισμοί

Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν σεισμός έπληξε την κεντρική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, σε έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς στην περιοχή εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα, ενώ μια δεύτερη ισχυρή δόνηση λίγες ώρες αργότερα απειλούσε να υπερβεί τις προσπάθειες διάσωσης.

Σκηνές πολέμου

Χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν καθώς ο σεισμός εξαφάνισε ολόκληρα τμήματα μεγάλων πόλεων σε μια περιοχή γεμάτη με εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών, που σημειώθηκε στο πρώιμο σκοτάδι ενός χειμωνιάτικου πρωινού, ακολούθησε ένας δεύτερος, 7,7 βαθμών, το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς οι διασώστες και στις δύο χώρες εξακολουθούσαν να προσπαθούν να αναζητήσουν επιζώντες.

Στη Συρία, που έχει ήδη καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πάνω από 11 χρόνια.

Ο ισχυρότερος σεισμός από το 1939

Ο σεισμός της Δευτέρας πιστεύεται ότι είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει την Τουρκία από το 1939, όταν σεισμός ίδιου μεγέθους σκότωσε 30.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το USGS.

Σεισμοί αυτού του μεγέθους είναι σπάνιοι, με λιγότερους από πέντε να συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο σεισμός και οι αρκετές μετασεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνεται ολοένα πιο βαρύς όσο περνούν οι ώρες.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ντιγιάρμπακιρ, μεγάλη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, είδε κτίριο να έχει καταρρεύσει ολοσχερώς και σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους από τα συντρίμμια.

Μέσω Twitter, τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα.

«Αγώνας δρόμου κατά του χρόνου» για την πτήση ειδικών διάσωσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία

Είναι ένας “αγώνας δρόμου ενάντια στον χρόνο” για να φτάσουν οι εξειδικευμένες ομάδες έρευνας και διάσωσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τουρκία πριν από το σούρουπο ή μια πιθανή καταιγίδα, δήλωσε ένας μηχανικός έρευνας και διάσωσης.

Η κυβέρνηση στέλνει 76 ειδικούς, τέσσερις σκύλους έρευνας και εξοπλισμό διάσωσης, οι οποίοι πρόκειται να αναχωρήσουν σήμερα στις 4 το απόγευμα.

Θα φθάσουν με κοπτήρες σκυροδέματος, εργαλεία αντιστήριξης και άλλο εξοπλισμό “απολύτως ζωτικής σημασίας” για την προσπάθεια διάσωσης, σύμφωνα με τον Μαρκ Σκόρερ από τη φιλανθρωπική οργάνωση SARAID.

«Θα εξαρτηθεί από το αν θα τους εμποδίσει το σκοτάδι ή ο καιρός – μπορεί να έρθει καταιγίδα σύντομα», δήλωσε σύμφωνα με το SkyNews.

«Έτσι, είναι πραγματικά ένας αγώνας δρόμου με τον χρόνο για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε τους ανθρώπους εκεί που πρέπει να βρίσκονται».

Ο ίδιος δήωσε επίσης ότι ο σεισμικός ειδικός εξοπλισμός ακρόασης και οι τεχνικές κάμερες έρευνας ήταν απαραίτητες για να βρεθεί κάποιος βαθιά κάτω από τα ερείπια.

Ο  Σκόρερ συνέχισε λέγοντας: «Τα σκυλιά είναι ζωτικής σημασίας. Η ταχύτητα με την οποία μπορούν να καλύψουν μια περιοχή, είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και πολύ ακριβείς και καλοί σε αυτό που κάνουν».

Στο πλευρό της Τουρκίας και η Ελλάδα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Νίκος Δένδιας, νωρίτερα σήμερα, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του και την ετοιμότητα της χώρας να στηρίξει την Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που την έπληξε.

Αναχωρούν επίλεκτοι άνδρες της ΕΜΑΚ

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες ώρες αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός – μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

www.dikaiologitika.gr