Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών: 2 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες δράσεις της βιβλιοθήκης με τους μαθητές της Γ΄ τάξης του 3ου δημοτικού σχολείου Γρεβενών που συνοδεύονταν από τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Τσένη, Δέσποινα Γιαννακού και Ηλιάνα Παρασκευή Αθανασίου.

Καλωσορίσαμε τα παιδιά και αρχίσαμε την δράση  μιλώντας για την σημαντική αυτή ημέρα  που γιορτάζουν  τα παιδικά βιβλία και όλοι αυτοί που τα αγαπούν, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, τα παιδιά, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκπαιδευτικοί και άλλοι. Εξηγήσαμε γιατί καθιερώθηκε την συγκεκριμένη ημερομηνία και αναφερθήκαμε στη ζωή και το έργο του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αλλά και σε άλλους παραμυθάδες και συγγραφείς για παιδιά  Έλληνες και ξένους.

Διαβάσαμε το συγκινητικό μήνυμα της ημέρας που φέτος έχει χρώμα ελληνικό  “ Είμαι ένα βιβλίο. Διάβασέ με “ που το έγραψε ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και δείξαμε την αφίσα που φιλοτέχνησε η ζωγράφος και εικονογράφος Φωτεινή Στεφανίδη. Συζητήσαμε για τις αξίες που προωθεί το μήνυμα, την αποδοχή της  διαφορετικότητας, την ισότητα, την ένταξη, την κατανόηση μέσα από τη δύναμη των βιβλίων.

Στη συνέχεια οι μαθητές είδαν βιβλιογραφία με θέμα η ανεκτίμητη αξία της ανάγνωσης  βιβλίων και επιλέξαμε να διαβάσουμε την ιστορία “ Ένα βιβλίο  χωρίς τίτλο” του Tullet Herve.

Οι μαθητές στην αρχή εξέφρασαν την απορία τους για το ημιτελές βιβλίο, αλλά άκουσαν με πολλή προσοχή την ανάγνωσή του και παρατήρησαν τους ήρωες-σκίτσα  και τον συγγραφέα που δουλεύει πυρετωδώς για να τελειώσει την ιστορία. Ενθουσιάστηκαν με το ιδιαίτερο αυτό βιβλίο και έκαναν καταπληκτικές παρατηρήσεις. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ζευγάρια, συγγραφέας και εικονογράφος, επεμβαίνοντας δημιουργικά και δίνοντας άλλη διάσταση στην ιστορία βάζοντας και τους εαυτούς τους μέσα. Το αποτέλεσμα μας κατέπληξε ιστορίες, τελειοποιημένες με πλοκή, υπέροχη εικονογράφηση πρωτότυπους τίτλους και  ευφάνταστο τέλος δεμένα σε ένα πραγματικό βιβλίο. Το κάθε ζευγάρι διάβασε την ιστορία του με πολλή χαρά και ενθουσιασμό δείχνοντας και την πλούσια εικονογράφηση του.

Μικροί μεγάλοι γιορτάσαμε και απολαύσαμε αυτή την ξεχωριστή ημέρα. Οι παρευρισκόμενοι φίλοι εξέφρασαν τις προσωπικές τους απόψεις  για την ανάγνωση και μας έδειξαν έμπρακτα την αγάπη τους για το βιβλίο και τις αξίες που μας προσφέρει.  Έγιναν συγγραφείς και  εικονογράφοι  δημιουργώντας και τελειοποιώντας ξεχωριστές ιστορίες. Τους ευχηθήκαμε με αγάπη να υπάρχει στη ζωή τους το βιβλίο, να τους συντροφεύει, να τους εμπνέει και να τους καθοδηγεί.

Υλοποίηση δράσης: Θεολογία Ταρλατζή βιβλιοθηκονόμος Ευαγγελία Καραμπερίδου εκπαιδευτικός.