Εκλογές-θρίλερ στην Τουρκία: Στις 28 Μαΐου η τελική αναμέτρηση για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Συντριπτικό ποσοστό για Κι- λιτσντάρογλου από τους Τούρκους που ψήφισαν στην Ελλάδα. Νικητής στην Τουρ- κία ο Ερντογάν στις πρώτες εκλογές Μπορεί οι εκλογικές κάλπες στην Τουρκία να μην έβγαλαν πρόεδρο, ωστόσο έδειξε τη δυναμική του Ερντογάν, ο οποίος κόντρα στα προγνω- στικά κέρδισε στις εκλογές αλλά δεν απέφυγε τον δεύ- τερο γύρο. Στις 28 Μαΐου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλι- τσντάρογλου θα δώσουν τη δεύτερη και ακόμα μεγαλύ- τερη «μάχη» για την προ- εδρία της Τουρκίας στις επαναληπτικές εκλογές.

Στο 4,4% η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο δεύτερο γύρο των τουρ- κικών προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώ- νει πάνω από 49% ενώ ο επι- κεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει λάβει 45%. Ερντογάν και Κιλιτσντάρο- γλου δηλώνουν έτοιμοι για τον δεύτερο γύρο Τα ξημερώματα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε ομιλία στους οπαδούς του, λέγοντας πως βρίσκεται «κα- θαρά μπροστά» μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά μοιάζοντας να αποδέχεται πλέον πως η διε- ξαγωγή δεύτερου γύρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα «σεβαστεί», είναι πράγματι απαραίτητη.

«Μολονότι τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα, είμαστε καθαρά μπρο- στά», είπε στους οπαδούς του στην Άγκυρα. «Θα σεβα- στούμε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας και της επό- μενης», ανέφερε με νόημα. «Η χώρα μας ολοκλήρωσε άλλη μια γιορτή δημοκρατίας με τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Αν και τα ακριβή απο- τελέσματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, είμαστε μπροστά», είπε ο Ερντογάν στους υπο- στηρικτές του από το «μπαλ- κόνι» στα κεντρικά γραφεία του AK Party στην Άγκυρα. «Γνωρίζουμε ότι προηγούμα- στε με μεγάλη διαφορά, αλλά δεν γνωρίζουμε επίσημα ποιο είναι το ακριβές αποτέλεσμα γιατί δεν το έχουμε λάβει ακόμη», πρόσθεσε ο Ερντο- γάν.

Ευχαρίστησε τους οπαδούς του και τους πολίτες για τη «συμμετοχή ρεκόρ» στις εκλογές –το ποσοστό της δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά εκτι- μάται πως έφθασε ως ακόμη και το 90%–, ενώ απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολί- τευσης περί χειραγώγησης των αποτελεσμάτων. «Νίκησε η χώρα μας, το έθνος μας», είπε, χαρακτηρίζοντας υπο- δειγματική την εκλογική δια- δικασία, «παράδειγμα» για τον κόσμο, κατ’ αυτόν: «Η Τουρκία έδειξε πως είναι ανά- μεσα στις ηγετικές δημοκρα- τίες του κόσμου». Ο υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας της αντιπολίτευ- σης για την προεδρία της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντά- ρογλου, υποσχέθηκε τις πρώ- τες πρωινές ώρες της Δευτέρας στους υποστηρι- κτές του τη νίκη «στον δεύ- τερο γύρο» των προεδρικών εκλογών, τονίζοντας πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερν- τογάν δεν μπόρεσε να επι- κρατήσει όπως επιδίωκε στην αναμέτρηση χθες.

Ο Κιλιτσντάρογλου απευ- θύνθηκε στους υποστηρικτές του έχοντας πλάι του αρκετά άλλα στελέχη της συμμαχίας έξι παρατάξεων της οποίας είναι υποψήφιος. Ο Κιλιτσντά- ρογλου έμεινε στην γραμμή που ακολουθεί εδώ και μερι- κές ώρες η πλευρά της αντι- πολίτευσης, επισημαίνοντας πως η συμμαχία των κομμά- των που στηρίζουν τον Ρε- τζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμποδίζει την καταμέτρηση ψήφων σε περιοχές που υπε- ρέχει η «Συμμαχία του Έθνους» με επαναλαμβανό- μενες ενστάσεις. «Αγαπητέ μου λαέ, μπλόκαραν το σύ- στημα με επαναλαμβανόμε- νες ενστάσεις στις κάλπες που έχουμε πάρει πολλές ψή- φους. Για παράδειγμα υπάρχουν ενστάσεις σε 300 κάλπες στην Άγκυρα και σε 783 στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρ- χουν κάλπες στις οποίες έγι- ναν έξι φορές ένσταση και σε άλλες 11 φορές.

Αυτή είναι η βούληση του τουρκικού λαού. Δεν μπορεί να το απο- τρέψει με ενστάσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα τετε- λεσμένο γεγονός. Αυτό το ζή- τημα είναι σοβαρό αφήστε τις ψήφους να περάσουν και το αποτέλεσμα θα είναι ξεκά- θαρο το συντομότερο δυνα- τόν. Μην φοβάστε τη βούληση του λαού. Επίσης καλώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του», είπε αρχικά. Το ποσοστό συμμετοχής όπως εκτιμάται θα φθάσει ως ακόμη και το 90%. Οι ψηφο- φόροι –στους εκλογικούς κα- ταλόγους είναι εγγεγραμμένοι κάπου 64 εκατ. άνθρωποι από το σύ- νολο των κατοίκων, από τους οποίους 5,2 εκατ. είναι νέοι που καλούνταν χθες στις κάλ- πες για πρώτη φορά– καλούν- ταν να επιλέξουν τον δέκατο τρίτο πρόεδρο της χώρας και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου.