ΕΝΦΙΑ: Όλες οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων – Τέλος χρόνου για την έκπτωση 10%

Αλλαγές στον τρόπο που θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Με τις νέες ρυθμίσεις ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Τέλος χρόνου για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ – Οι δικαιούχοι

Μέχρι την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myPROPERTY” για τη χορήγηση της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων για φυσικές καταστροφές. Yπενθυμίζεται δε πως οι παραπάνω θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για να λάβουν την έκπτωση:

  • Πρώτα θα πρέπει να εισέλθουν την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis
  • Μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών
  • Αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους μετά θα πρέπει να:
  • να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)
  • να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)
  • να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Επίσης, επισημαίνεται πως δικαιούχοι της έκπτωσης αυτής είναι όσοι ασφάλισαν τις κατοικίες τους το 2023  για φωτιά, για σεισμό και πλημμύρες.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της  έκπτωσης  10% στον ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

  • Η κατοικία  θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών εντός του ίδιου έτους,
  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Έως τις 8 Μαρτίου οι δηλώσεις Ε9

Επισπεύδεται η προθεσμία δήλωσης των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, από τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους που ήταν έως τώρα, στις 31 Ιανουαρίου. Ειδικά για το 2024 οι μεταβολές που επήλθαν το 2023 θα δηλωθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις αυτές βασίζεται η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς η σύντμηση της προθεσμίας δήλωσης των αλλαγών συνδέεται με την αύξηση του πλήθους των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ήδη από εφέτος.

Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει (συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας).

www.newsbeast.gr