ΕΞΕΡΕΥΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ

Οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 5ου δημοτικού με συνοδό τη δασκάλα τους Μαρίνα Τσιάλτα, στα πλαίσια του μαθήματος της γλώσσας, της ενότητας “Βιβλία και Βιβλιοθήκες”, επισκέφτηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών, για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της βιβλιοθήκης “Εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας το μαγικό κόσμο της βιβλιοθήκης και τους βιβλιοθησαυρούς της.”

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης. Περιηγήθηκαν σε όλες τις θεματικές κατηγορίες των ραφιών, άνοιξαν και ξεφύλλισαν  βιβλία και στάθηκαν ιδιαίτερα στο  πλούσιο υλικό που υπάρχει για την ηλικία τους. Ο ενθουσιασμός τους ήταν τόσο έκδηλος στη διάρκεια της ενημέρωσης που «βομβάρδισαν» την βιβλιοθηκονόμο με ερωτήσεις!

Ενημερώθηκαν για τον κανονισμό λειτουργίας της βιβλιοθήκης, τον αριθμό των βιβλίων που διαθέτει, πώς γίνεται η επιλογή τους και γενικότερα για όλη τη διαδικασία της επεξεργασίας του υλικού μέχρι να τα δουν οι αναγνώστες στα ράφια.

Επίσης, έγινε παρουσίαση για το πώς γίνεται η ηλεκτρονική αναζήτηση βιβλίων και πώς γίνεται η ηλεκτρονική χρέωση και ξεχρέωσή τους. Ενημερώθηκαν για το Κέντρο Πληροφόρησης και τις δράσεις της βιβλιοθήκης και για τα σπάνια και πολύ παλιά βιβλία.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, επέλεξαν με ποια συγγραφέα από τις δύο προτεινόμενες (Ζωρς Σαρή και Άλκη Ζέη) θα ασχοληθούν και αναζήτησαν τα βιβλία τους. Αφού τα εντόπισαν, ανέβηκαν στο αναγνωστήριο αναζήτησαν και άντλησαν πληροφορίες και εικόνες για τη ζωή και το έργο των δύο εμβληματικών ελληνίδων συγγραφέων από το έντυπο και διαδικτυακό πληροφοριακό υλικό που είχαν στη διάθεσή τους.

Όλα αυτά τα μετέφεραν σε χαρτί και έφτιαξαν δύο υπέροχα πόστερ με πληροφορίες για τη ζωή και το έργο των δύο αυτών σπουδαίων Ελληνίδων, που θα κοσμήσουν την τάξη τους. Επιπλέον, η κάθε ομάδα διάλεξε από ένα βιβλίο και μας το παρουσίασε. Η διάθεση για συνεργασία που επέδειξαν τα μέλη των ομάδων, ο ζήλος με τον οποίο δούλεψαν, η παρουσίαση  των συγγραφέων και των βιβλίων τους μας εντυπωσίασε. Και οι δύο ομάδες καταχειροκροτήθηκαν.

Τα παιδιά απόλαυσαν πραγματικά την γνωριμία με τους συγγραφείς και την εργογραφία τους και η ικανοποίηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους που πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση.

Μας ευχαρίστησαν κατενθουσιασμένα για την εμπειρία και με πολλή χαρά δανείστηκαν όλοι οι μικροί μας φίλοι από ένα βιβλίο που θα το παρουσιάσουν στην τάξη τους. Φεύγοντας μας χαιρέτησαν με το πιο γλυκό τους χαμόγελο.

Συντονισμός και υλοποίηση προγράμματος: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου.