Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο μηχανικός που έστησε την απάτη με τα αναπτυξιακά προγράμματα

Απολογήθηκαν οι δύο 64χρονοι μηχανικοί που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη κατηγορούμενοι για απάτη ύψους 2 εκατ. ευρώ με θύματα επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, στους οποίους υπόσχονταν την ένταξή τους σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο πρώτος μηχανικός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές, ενώ ο δεύτερος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 5000 ευρώ.

Αυτός που προφυλακίστηκε – και κατά πληροφορίες έχει καταδικαστικές αποφάσεις για απάτες που τέλεσε στο παρελθόν- φέρεται να απολογήθηκε ότι εισέπραξε κάποια χρηματικά ποσά από τους ενδιαφερόμενους πελάτες – θύματα για να «τρέξει» τις διαδικασίες που συνδέονταν με την ένταξη στα προγράμματα. Ο ίδιος φαίνεται να ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για νόμιμες αμοιβές κι ότι οι διαδικασίες έγκρισης των επιδοτούμενων προγραμμάτων καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που μεσολάβησε τα προηγούμενα χρόνια.

Θεσσαλονίκη: Αρνείται τις κατηγορίες ο τοπογράφος

Από την άλλη, ο έτερος κατηγορούμενος (σ.σ. τοπογράφος) αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ουδέποτε ήρθε σε επαφή με τα θύματα, ούτε εισέπραξε χρήματα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υποστήριξε ότι κι ίδιος έπεσε θύμα τού συγκατηγορούμενού του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ανάμεσα στα 13 θύματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία βρίσκονται ιδιοκτήτες καταστημάτων (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, ζαχαροπλαστεία κ.ά.), ενώ η φερόμενη δράση τους φτάνει έως το 2013. Για εμπλοκή στην ίδια υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 48χρονου συνεργού τους που αναζητείται.

Θεσσαλονίκη: Πώς στήθηκε η «μαμούθ» με τα αναπτυξιακά προγράμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι απέσπασαν χρηματικά ποσά προκειμένου να τους βοηθήσουν να εντάξουν τις επιχειρήσεις τους σε αναπτυξιακά προγράμματα. Προκειμένου δε, να γίνουν πιστευτοί, παρουσίαζαν εκτυπώσεις από δημόσια υπηρεσία, στις οποίες εμφανιζόταν ως υπεύθυνος για τη διευθέτηση των υποθέσεών τους, ο ένας από τους δύο 64χρονους.

«Η συνολική λεία που κατάφεραν και απέσπασαν από τους παθόντες ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 1.989.205 ευρώ», όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη των δύο 64χρονων ξεκίνησε, όταν την περασμένη Τετάρτη επιχείρησαν να αποσπάσουν 1.600 ευρώ από θύμα τους.

Σε έρευνες που ακολούθησαν στα σπίτια τους, όπως επίσης στο γραφείο του μηχανικού και σε ένα όχημα βρέθηκαν πλήθος φακέλων με διάφορα έγγραφα (φορολογικά, τραπεζικά, τοπογραφικά), ψηφιακά αρχεία και έγγραφα, το χρηματικό ποσό των 1.400 ευρώ και ένα ρολόι μεγάλης αξίας.