Κοροναϊός: Το χρονοδιάγραμμα της «Επιχείρησης Ελευθερία» – Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 35-39

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η «Επιχείρηση Ελευθερία» με τις Αρχές να εκπονούν σχεδιασμό που προβλέπει το άνοιγμα της πλατφόρμας για νέες ηλικιακές ομάδες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάντα σύμφωνα με βάση τις παραδόσεις των σκευασμάτων και τα ραντεβού.

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα, Τετάρτη, ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα των 35-39 ετών για ραντεβού με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson).

Σύμφωνα με πληροφορίες, είτε το προσεχές Σάββατο (29/5) είτε την προσεχή Δευτέρα (31/5) θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-34, ενώ εκτιμάται ότι έως τις 7 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών. Ως εκ τούτου, από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά θα είναι ανοιχτός ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικους πολίτες.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 95.164 εμβολιασμοί, ανεβάζοντας το σύνολο των εμβολιασμών στους  5.107.830.

Ειδικότερα, με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί 3.357.696 εμβολιασμοί, ενώ ολοκληρωμένοι (είτε με δύο δόσεις είτε με το μονοδοσικό) είναι 1.836.773 εμβολιασμοί.

Τα στατιστικά στοιχεία για τις ηλικιακές ομάδες

  • Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 68,9%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 65,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 69,9%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, το 75,9% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 81,75%.
  • ​Στην ηλικιακή ομάδα 70-74, το 66,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76%.​
  • Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 57,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 76,35%.​
  • Στην ηλικιακή ομάδα 60-64, το 59% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης φτάνουμε στο 70,5%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 55-59, το 40,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 66%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 50-54, το 41,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 61%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 45-49, το 26% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 56,2%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 40-44, το 21% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό πάει στο 45%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 30-39, το 17% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 22%.

Θεμιστοκλέους: Θα φτάσουμε άνετα στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού

Για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού και τις επιλογές που δίνονται πλέον στους πολίτες, αλλά και τον εμβολιασμό των παιδιών μίλησε στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων, ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα που απαιτείται και το οποίο αναμένεται το προσεχές διάστημα είναι η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την επέκταση της άδειας χρήσης στις ηλικίες 12 – 15 ετών.

«Ακολούθως, αυτό θα συζητηθεί και στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, φαντάζομαι ότι και από εκεί θα έχουμε το “πράσινο φως” και επιχειρησιακά θα κατεβαίνουμε όπως κατεβαίνουμε τις υπόλοιπες ηλικίες και θα φτάσουμε στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων ηλικίας 12 – 15 ετών» σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι «η Pfizer έχει αυτή τη στιγμή άδεια για χρήση του φαρμάκου από την ηλικία των 16 ετών».

Για το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός των εφήβων να γίνει εντός του καλοκαιριού, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποστήριξε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των παραδόσεων των εμβολίων και από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το «άνοιγμα» των ηλικιακών ομάδων.

Αναφορικά με το «πράσινο πιστοποιητικό», ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως αυτό θα περιλαμβάνει τους πλήρως εμβολιασμένους, όσους έχουν νοσήσει, καθώς και αυτούς που έχουν αρνητικό τεστ. «Για το εσωτερικό ισχύει ότι τα παιδιά άνω των 5 ετών για να ταξιδέψουν χρειάζεται να έχουν υποβληθεί και αυτά σε self test» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, αλλά να μην υπάρχουν πρόθυμοι πολίτες για να τα κάνουν. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει στα μέσα του καλοκαιριού. Η ημερομηνία δεν μπορεί να καθοριστεί ακριβώς γιατί εξαρτάται από δύο παράγοντες: από τις παραδόσεις και τη συμμετοχή των ηλικιακών ομάδων» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους και υπογράμμισε: «Έτσι όπως κινούνται οι αριθμοί, θεωρούμε ότι η χώρα -χωρίς δυσκολία- θα φτάσει άνετα στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού. Ίσως υστερούν οι μεγάλες ηλικίες άνω των 80 ετών».

«Δεν πετάμε εμβόλια» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του κ. Θεμιστοκλέους σχετικά με την αναπλήρωση των χαμένων δόσεων, ενώ για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σημείωσε ότι «θα μπορούσε να συζητηθεί σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που η επαγγελματική τους δραστηριότητα σχετίζεται με την υγεία πολλών ανθρώπων, όπως οι υγειονομικοί ή τα άτομα που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας». «Αυτό όμως είναι ένα ενδεχόμενο που θα εξεταστεί αργότερα και όχι σε αυτή τη φάση» τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

www.in.gr/