Κοzanimedia:Επιτήδειοι έπαιρναν ενισχύσεις για βοσκοτόπια χωρίς να έχουν ζώα και να πληρούν τα κριτήρια

Στα δίχτυα του ΟΠΕΚΕΠΕ πιάστηκαν επιτήδειοι, οι οποίοι φαίνεται πως παράτυπα υπέβαλαν αίτηση για κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος για το 2020 και το 2021 και ελάμβαναν ενισχύσεις χωρίς να της δικαιούνται.

Μεταξύ των ανά την Ελλάδα περιπτώσεων, που υπολογίζονται σε περισσότερες από 400, έχουμε και ανάλογα περιστατικά και στο Άσκιο, στη Νεάπολη, Σιάτιστα, αλλά και στα Γρεβενά, όπως ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή “Επί Παντός” του Top Channel ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Βαγγέλης Σημανδράκος.

Ο τελευταίος επισήμανε πως μέχρι και σήμερα δεν έχει επικοινωνήσει κάποιος από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να πληροφορηθεί λεπτομέρειες για το σημαντικό αυτό θέμα, το οποίο πλέον βρίσκεται στον εισαγγελέα, ενώ, αντιθέτως, να σημειωθεί πως άμεση ήταν η αντίδραση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη,

Σύμφωνα με την προ ημερών ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η συγκεκριμένη υπόθεση η οποία συσχετίζεται με 3 Κ.Υ.Δ. με έδρα την Αττική, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Οι μεγάλες δηλούμενες εκτάσεις (1.000 έως 3.300 στρέμματα) βρίσκονται σε διαφορετική και απομακρυσμένη γεωγραφική περιοχή από την περιοχή που δηλώνεται η έδρα εκμετάλλευσης.
  • Κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της δηλούμενης καλλιέργειας.
  • Από τον γεωχωρικό έλεγχο των εκτάσεων βοσκοτόπων, βρέθηκε ότι σημαντικές εκτάσεις από τις δηλούμενες από τους 7 αιτούντες είχαν κατανεμηθεί ως δημόσιοι βοσκότοποι στις τεχνικές λύσεις των προηγούμενων ετών 2016, 2017, 2018 και 2019.
  • Για 4 αιτούντες, οι δηλούμενες εκτάσεις βοσκοτόπων βρίσκονται στην ανάρτηση του Κτηματολογίου για το 2020, να ανήκουν στο Δημόσιο και για έναν, βρέθηκε επίσης, το 2021, οι εκτάσεις να ανήκουν στο Δημόσιο.
  • Ενώ όλα τα κυκλικά μισθωτήρια είναι πολυετή, 4ετούς διάρκειας, από 1-10.1.2020 έως 31.12.2024, οι 6 από τους 7 δεν υπέβαλαν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) μετά το 2020, παρά τις σημαντικές ενισχύσεις που έλαβαν ως νεοεισερχόμενοι για την ΕΑΕ 2020.
  • Κανένας ιδιοκτήτης δεν προσκόμισε ισχυρά νομικά έγγραφα για την απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν, παρά τα κυκλικά μισθωτήρια που είχαν υπογράψει.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η προστασία των Γεωργικών Ταμείων και η διαφάνεια στην καταβολή των Κοινοτικών Ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό, επισημαίνοντας ότι, οι έλεγχοι της νόμιμης κατοχής και χρήσης των αγροτεμαχίων για την λήψη των ενισχύσεων, πραγματοποιούνται πλέον, σε πολλές περιοχές της χώρας και με την χρήση στοιχείων του Κτηματολογίου.