Νέα ευκαιρία για διευθέτηση φορολογικών υποθέσεων χωρίς δίκη

Τι φέρνει ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ

H κυβέρνηση παρατείνει τη λειτουργία της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών έως τον Ιανουάριο του 2026, δίνοντας νέα ευκαιρία στους φορολογούμενους να διευθετήσουν υποθέσεις με σημαντικά οικονομικά οφέλη, εκτός δικαστηρίων.

Την παράταση της λειτουργίας της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2026 προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τον νέο τελωνειακό κώδικα, το οποίο βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης. Η απόφαση κρίθηκε αναγκαία, καθώς εξακολουθούν να εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις φορολογουμένων που επιδιώκουν τη διευθέτηση διαφορών με τη φορολογική διοίκηση, εκτός δικαστικής οδού.

Η παράταση αφορά τόσο την επεξεργασία των αιτημάτων όσο και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων, με καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των πρακτικών την 31η Μαρτίου 2026 — ημερομηνία που σηματοδοτεί και τη λήξη της θητείας των μελών της Επιτροπής και των γραμματέων της. Αιτήσεις που παραμένουν ανεξέταστες μετά την προθεσμία του Ιανουαρίου θεωρούνται ότι έχουν απορριφθεί σιωπηρά.

Κίνητρα για συμβιβαστική λύση

Η εξώδικη διαδικασία προσφέρει σημαντικά οφέλη στους φορολογουμένους, μεταξύ των οποίων προβλέπεται διαγραφή έως και 75% επί των προστίμωνκαι διευκόλυνση αποπληρωμής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. Για την αποδοχή του συμβιβασμού, απαιτείται η εφάπαξ καταβολή του 30% της βασικής οφειλής εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας.

Η έκπτωση στα πρόστιμα και τους τόκους διαφοροποιείται ανάλογα με το πλήθος των δόσεων: από 75% για εφάπαξ εξόφληση, έως 35% σε περίπτωση αποπληρωμής σε 21 έως 24 δόσεις.

Ειδικότερα:

  • 75% έκπτωση για 1 δόση
  • 65% για 2 έως 4 δόσεις
  • 55% για 5 έως 8 δόσεις
  • 50% για 9 έως 12 δόσεις
  • 45% για 13 έως 16 δόσεις
  • 40% για 17 έως 20 δόσεις
  • 35% για 21 έως 24 δόσεις

Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων, όπως η μη καταβολή του αρχικού 30% ή η καθυστέρηση δύο διαδοχικών δόσεων (ή των δύο τελευταίων), η συμφωνία καθίσταται αυτομάτως άκυρη και το ποσό που έχει καταβληθεί θεωρείται έναντι της αρχικής οφειλής.

Ποιοι μπορούν να προσφύγουν

Η Επιτροπή εξετάζει αιτήματα φορολογουμένων που επιθυμούν επανεξέταση πράξεων της φορολογικής διοίκησης, ιδίως αυτών που επιβάλλουν πρόσθετους φόρους και κυρώσεις.

Οι υποβαλλόμενες αιτήσεις περιλαμβάνουν συνήθως επιχειρήματα όπως:

  • Παραγραφή λόγω παρέλευσης του χρόνου καταλογισμού.
  • Παραγραφή βάσει της λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφυλάξεις.
  • Προφανή αριθμητικά ή νομικά σφάλματα στην εκτίμηση φόρου.
  • Αναδρομική εφαρμογή ευνοϊκότερης φορολογικής νομολογίας.
  • Αίτημα για μείωση προσαυξήσεων, προστίμων και τόκων.

Η διαδικασία προβλέπει επίσης ηλεκτρονική συνεδρίαση και η λήψη απόφασης γίνεται κατά πλειοψηφία. Αν η αίτηση κριθεί απαράδεκτη, η Επιτροπή ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο με σχετικό πρακτικό. Εφόσον γίνει αποδεκτή, η υπόθεση εξετάζεται με βάση τη νομολογία και τη διοικητική πρακτική, ενώ ο αιτών έχει προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών για να αποδεχθεί την πρόταση συμβιβασμού.

Η εν λόγω επιτροπή λειτουργεί ως ένας κρίσιμος μηχανισμός αποσυμφόρησης της δικαιοσύνης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη βεβαιότητα και τη σταθερότητα για φορολογούμενους και διοίκηση.

imerisia.gr