Πανελλήνιες 2023: Τα 5 «super» πρωτεϊνούχα πρωινά που ενισχύουν την μνήμη και την αντοχή

Τα «super» πρωτεϊνούχα αυτά πρωινά θα σας «χαρίσουν» την ενέργεια και την δύναμη που χρειάζεστε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, των Πανελληνίων εξετάσεων.

Η κρίσιμη περίοδος των Πανελληνίων εξετάσεων σχεδόν έφτασε, οι μαθητές «έχουν πάρει θέσεις» και περιμένουν να γράψουν τα πολυπόθητα θέματα που «καρτερούν» εδώ και ένα χρόνο, για τα οποία έχουν καταβάλει κάθε εφικτή προσπάθεια προκειμένου να επιτύχουν και να εκλπηρώσουν το στόχο τους, που είναι να μπουν στο Πανεπιστήμιο της επιλογής τους.

Ωστόσο, το άγχος πολλές φορές τους επηρεάζει και δεν τους αφήνει να λειτουργήσουν σωστά με αποτέλεσμα να ξεχνάνε όσα έχουν μελετήσει και να μην μπορούν να αποδώσουν.

Ακόμη, πολλές φορές λόγω αυτού αμελούν κάποιες βασικές συνήθειες όπως είναι το φαγητό, γεγονός που μπορεί πολύ εύκολα να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, καθώς το «κλειδί» στην επιτυχία και στην ενίσχυση της μνήμης βρίσκεται στη διατροφή.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή θεωρείται το Α και το Ω, ιδίως αυτή την κρίσιμη περίοδο των μαθητών, ξεκινώντας με ένα θρεπτικό πρωινό που θεωρείται ο βασιλιάς όλων των γευμάτων.

Συγκεκριμένα, ένα καλό πρωινό είναι απαραίτητο καθώς παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (όπως είναι η γλυκόζη, που θεωρείται «τροφή» του εγκεφάλου) και την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται κάθε υποψήφιος για να ανταπεξέλθει σωματικά και να αποδώσει πνευματικά.

Ακόμη, επειδή οι μαθητές κατα την προετοιμασία τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις περνούν τις περισσότερες ώρες καθισμένοι στην καρέκλα του γραφείου τους, ενα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι αυτό που χρειάζονται για να διατηρήσουν το σωματικό τους βάρος και τη μυϊκή τους μάζα, να ενισχύσουν τον κορεσμό, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πιθανότητες να βάλουν παραπανίσια κιλά.

Ορισμένες εύκολες συνταγές πρωινού που συνιστά ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Metropolitan General κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης και γράφει το news4health που παρέχουν τουλάχιστον 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι τα εξής:

1. Γιαούρτι με σπόρους και φρούτα
1 γιαούρτι (200-220gr) κατσικίσιο
3-4 κ.σ. Granola
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.γλ. σπόρους chia
1 φρούτο εποχής.

2. Egg-quesadilla (γευστικό μεξικάνικο πρωινό)
1 μικρή τορτίγια
1 βραστό αυγό
1 φέτα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών
Λαχανικά της επιλογής σας

3. Ομελέτα με μανιτάρια και λαχανικά
Αρκετά ασπράδια και 1 κρόκο
Μανιτάρια
Κρεμμύδι, σπανάκι και πιπεριά Φλωρίνης (εξαιρετικός συνδυασμός!)
Σερβίρετε με 1 κ.σ. τυρί Cottage χαμηλών λιπαρών

4. Cinnamon toast με γιαούρτι
Πάρτε ψωμί του τοστ ολικής άλεσης και βουτήξτε το για δευτερόλεπτα σε γάλα χαμηλών λιπαρών. Στρώστε ένα τις φέτες σε ένα μικρό ταψάκι και στη συνέχεια με ένα μείγμα από μέλι και νερό αλείψτε το ψωμί καλά από πάνω, πασπαλίστε με κανέλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 7-8 λεπτά στους 180. Σε λίγα λεπτά θα έχετε έτοιμη μία γευστική γλυκιά βάση που θα μπορέσετε να τη συνοδεύσετε με τυρί κρέμα ή Cottage ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

5. Γλυκιά ομελέτα με ασπράδια
Αναμείξτε:

Ασπράδια αυγού
3-4 κ.σ. καθαρή βρώμη
Λίγο αλάτι
Ψήστε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι και σερβίρετε με τριμμένους ξηρούς καρπούς, ταχίνι, μέλι και κανέλα.

Ωστόσο, αν και αυτού του είδους τα πρωινά χαρακτηρίζονται ως πρωτεϊνούχα, κανονικά σύμφωνα με τον κ. Ευμένη Π. Καραφυλλίδη «τα πρωινά γεύματα χαρακτηρίζονται από υψηλή ποσότητα σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε πρωτεΐνες».

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο εκτός από την πρωτεΐνη που πρέπει να υπολογίζετε και να καταναλώνετε σε επαρκείς ποσότητες καθημερινά, «είναι αναγκαίο να μην αγνοείτε και την αναγκαιότητα επαρκούς πρόσληψης όλων των μάκρο και μίκρο-θρεπτικών συστατικών. Γι αυτό εμπλουτίστε όλα τα γεύματα της ημέρας με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.ο.κ.».

www.dikaiologitika.gr