Ποιοι φόροι μειώνονται για τις επιχειρήσεις από το 2024

Από την 1-1-2024 το ελληνικό χρηματιστήριο γίνεται πιο ελκυστικό για τις επιχειρήσεις με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Η κυβέρνηση βελτιώνει, με φορο-ελαφρυνσεις, την είσοδο στην ελληνική χρηματαγορά στηρίζοντας έτσι τις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων που θέλουν να “μεγαλώσουν”. Ενισχύεται με αυτόν τον τροπο και το προφίλ της χωράς, εν οψη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Συγκεκριμένα, 1 Ιανουαρίου 2024 έρχονται δύο μειώσεις φόρων:

• Του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου – από 0,2% σε 0,5% με δημοσιονομικό κόστος 21,6 εκατ. ευρώ, και

• Του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών – στο 0,1% από 0,2% με δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προωθούνται
• η εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρικών ομολόγων για όλους τους επενδυτές με κόστος 7 εκατ. ευρώ και

• η παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για είσοδο στο χρηματιστήριο με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από το φόρο, με κόστος 1,6 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά με την κινήσεις αυτές η κυβέρνηση διευκολύνει της πρόσβαση των επιχειρήσεων σε μια σημαντική πηγή χρηματοδότης, πέραν από το τραπεζικό σύστημα. Στις τράπεζες η μεγάλη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό. Μεταξύ αυτών που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:

• Η επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη-τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
• H κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε τα ομόλογα Δημοσίου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα δίνει μάχη και στο μέτωπο της φοροδιαφυγής για βρει περισσότερους πόρους για παροχές και κίνητρα. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της «μαύρης οικονομίας» θα εξεταστεί η παροχή νέων φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών όπως η υποχρεωτική επέκταση των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες.
Μία ακόμα αλλαγή σχετίζεται με την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων. Oι δικαιούχοι θα καλούνται να εξαργυρώνουν τα ποσά που λαμβάνουν μέσω των επιδομάτων σε επιχειρήσεις. Δηλαδή δεν θα μπορούν να σηκώσουν τα μετρητά. Βασικός στόχος είναι τα ποσά που εισπράττονται να δαπανώνται για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Μένει η κυβέρνηση να προσδιορίσει τη λίστα των επιδομάτων που θα καταβάλλονται με τον νέο τρόπο, τυχόν εξαιρέσεις αλλά και από πότε θα ξεκινήσει ο νέος τρόπος καταβολής αυτών. Άλλωστε παρόμοιο σύστημα είχε εφαρμοστεί για την καταβολή του fuel pass, power pass αλλά και του market pass.

Την ίδια ώρα η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS διαπιστώθηκε στο παρά πέντε της εφαρμογής της, στο τέλος Ιουνίου, ότι πάσχει από τεχνικά προβλήματα και μάλλον θα καθυστερήσει ίσως και μέχρι τις αρχές του 2024!