Πρεμιέρα για την ταινία “αΤΑΙΡΙΑΣΤΕΣ” Κινηματογραφική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Γρεβενών

Η Κινηματογραφική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Γρεβενών συγκροτήθηκε στα πλαίσια των εγκεκριμένων πολιτιστικών προγραμμάτων του ΥΠΑΙΘΑ. Αποτελείται από περίπου πενήντα μαθήτριες και μαθητές όλων των τάξεων του 2ου ΓΕ.Λ. και έξι καθηγήτριες και καθηγητές του σχολείου.

Βασικός στόχος της δημιουργίας της ομάδας υπήρξε η εξοικείωση των μαθητών και των μαθητριών με τον οπτικοακουστικό γραμματισμό, ευρύτερα με τον πολυγραμματισμό, έτσι ώστε:

α) να γνωρίσουν τρόπους και τεχνικές με τις οποίες παράγεται ένα πολιτιστικό προϊόν β) να μάθουν να χειρίζονται οπτικοακουστικά εργαλεία γ) να μάθουν να αποκωδικοποιούν την εικόνα και τους διαφορετικούς σημειωτικούς τρόπους που την προσδιορίζουν δ) να οργανώσουν και να υλοποιήσουν μια δική τους κινηματογραφική παραγωγή. Τα στάδια της δράσης ήταν τρία: Διδασκαλία αρχών σεναριακής γραφής, συγγραφή πρωτότυπου σεναρίου, υλοποίηση του σεναρίου. Επιπλέον, καταγραφόταν σε κάθε στάδιο η διαδικασία και ορισμένο από το οπτικοακουστικό υλικό που προέκυψε χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ backstage.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες μας, καθώς η τεχνογνωσία τους, η συνέπειά τους, οι πρωτότυπες ιδέες τους, η ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων οδήγησαν στη δημιουργία της ταινίας αΤΑΙΡΙΑΣΤΕΣ με θέμα το bullying, τη διαχείριση της απώλειας, τη συγκρότηση της ταυτότητας. Ανέλαβαν ρόλους είτε διακριτούς είτε αλληλοεπικαλυπτόμενους και συνεργάστηκαν αρμονικά σε όλα τα στάδια της δράσης μέσα σε πλαίσια ήθους και υποδειγματικής δημοκρατικής δομής.

Το σενάριο, η κινηματογραφική ταινία και το ντοκιμαντέρ θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και κινηματογραφικά φεστιβάλ με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα στους μαθητές και στις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δράση. Η στήριξη του Δήμου Γρεβενών, της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, της κοινότητας της πόλης των Γρεβενών και των γονέων και κηδεμόνων των μαθητριών και μαθητών που συμμετέχουν στην Κινηματογραφική Ομάδα συνέβαλε καθοριστικά στην υλοποίηση του εγχειρήματός μας.

Επιπλέον, συμμετείχαν μαθήτριες του ΕΠΑΛ και του 1ου ΓΕΛ Γρεβενών γεγονός που αναβαθμίζει τη δράση μας σε διασχολική. Για την Κινηματογραφική Ομάδα Κατερίνα Βάιου Φιλόλογος Συντονίστρια της δράσης μας σε διασχολική.

Για την Κινηματογραφική Ομάδα

Κατερίνα Βάιου

Φιλόλογος

Συντονίστρια της δράσης