Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις για το νέο Market Pass

Παρατείνεται για τρεις μήνες – έως και τον Οκτώβριο του 2023 – η χορήγηση του Market Pass σε 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, σε μια προσπάθεια να αναχαιριστεί η ακρίβεια.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις επιδοτήσεις που πρόκειται να λάβουν οι δικαιούχοι του «δεύτερου» Market Pass, καθώς και του πρώτου Youth Pass σε χιλιάδες νέους.

ύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η καταβολή του Market Pass θα ολοκληρωθεί σε μία ή δύο δόσεις στις αρχές του φθινοπώρου και θα αφορά 2,8 εκατ. νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, πρόθεση του υπουργείου είναι να ξεκινήσουν οι πληρωμές τον Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο στην πράξη θα εξαρτηθεί από την πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων – δεδομένου ότι λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2022.

Τον Σεπτέμβριο, παράλληλα, 200.000 νέοι ηλικίας 18-19 ευρώ θα λάβουν την ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε ταξίδια, ξενοδοχεία, καταλύματα, θέατρα, μουσεία κ.α.

Υπενθυμίζεται πως το ύψος του Market Pass, όπως και τα κριτήρια για την καταβολή του παραμένουν τα ίδια. Συγκεκριμένα, το ύψος της ενίσχυσης είναι 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Αμετάβλητα παραμένουν και τα εισοδηματικά κριτήρια (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και τα περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η διαφορά είναι πως η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται εφέτος. Όσοι έλαβαν το πρώτο market pass δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022. Όσοι δεν είχαν κάνει προηγούμενα αίτηση, είτε γιατί δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε γιατί το αμέλησαν, θα πρέπει να υποβάλουν τώρα στην πλατφόρμα η οποία εκτιμάται πως θα ανοίξει στα τέλη Αυγούστου.

dikaiologitika.gr