Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το μεγάλο έργο διασύνδεσης της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου με το ενιαίο δίκτυο τηλεθέρμανσης Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η ΔΕΤΕΠΑ (Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου) προκήρυξε τη σχετική σύμβαση, ύψους 21,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 16 Απριλίου 2025.
Πρόκειται για έργο-κλειδί στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής, καθώς προβλέπει την κατασκευή αγωγού θερμικής ενέργειας διαμέτρου DN350 και μήκους 14,9 χλμ. που θα διασυνδέει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΔΕΤΕΠΑ στο Αμύνταιο με το σημείο λήψης θερμότητας στον αγωγό DN700 της ΔΕΤΗΠ στην Πτολεμαΐδα. Η ονομαστική θερμική ισχύς του έργου φτάνει τα 25 MWth, με δυνατότητα αμφίδρομης ροής θερμικής ενέργειας μεταξύ των δύο πόλεων, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες και τις πηγές θερμότητας που θα χρησιμοποιούνται.
Η διαδρομή του νέου αγωγού ξεκινά από την περιοχή πλησίον του ΑΗΣ Αμυνταίου και καταλήγει στην πρώην βιομηχανική ζώνη της ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαΐδα. Η όδευση γίνεται κυρίως μέσω αγροτικών περιοχών και τα υλικά κατασκευής του δικτύου διασφαλίζουν υψηλό βαθμό θερμικής απόδοσης, με μόνωση από πολυουρεθάνη και εξωτερικό περίβλημα από πολυαιθυλένιο, ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι απώλειες κατά τη μεταφορά. Η ικανότητα του συστήματος να λειτουργεί αμφίδρομα σημαίνει ότι το Αμύνταιο μπορεί να λειτουργεί τόσο ως αποδέκτης όσο και ως πάροχος θερμικής ενέργειας, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δικτύου.
Στην καρδιά του σχεδιασμού βρίσκονται δύο νέοι θερμικοί υποσταθμοί. Ο πρώτος θα κατασκευαστεί εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΤΕΠΑ, στο Αμύνταιο, ώστε να συνδέεται άμεσα με το υφιστάμενο τοπικό δίκτυο. Ο δεύτερος θα εγκατασταθεί στην περιοχή της πρώην ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαΐδα, με σκοπό να αποτελέσει τον κόμβο υποδοχής θερμικής ενέργειας από τον κεντρικό αγωγό της ΔΕΤΗΠ.
Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται και στην εξισορρόπηση φορτίου μέσω της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς προβλέπεται η εγκατάσταση ενός δοχείου θερμικής αποθήκευσης χωρητικότητας 1.200 κυβικών μέτρων. Η αποθήκη θερμότητας αυτή θα λειτουργεί υποστηρικτικά, εξασφαλίζοντας σταθερότητα στην παροχή ακόμη και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης. Ο εξοπλισμός του έργου περιλαμβάνει αντλιοστάσια, εναλλάκτες και όλο το σύστημα αυτοματισμών που απαιτείται για την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία του δικτύου, με στόχο τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας και της διαχείρισης της θερμικής ενέργειας.